Tuesday, June 25, 2013

.Husband Normal.

Assalamualaikum

Lama x update blog,huuuu..sejak husband dah start masuk keja normal aku x menyempat dah menjengah blog ni. Mana x nya.. Even normal pun kami p keja pukul 5.30am! Husband amek normal tapi masuk pukul 6am - 6pm, isnin sampai jumaat. Aku yang xdak kena mengena pun terdrag sama sebab kami kan sama tempat keja, so kena p sama2 la. Nasib badan.. Xpa la husband punya pasal.

Tapi kesian kat anak2 la.. Awai2 dah bangun. Besa pukul 5am diorang dah bangun. Aku pukul 4.30am dah bangun dahhhhh.. Awai habaq hang..! Kalau lambat 5 min menjeritla husband kat aku sebab aku ni lambat siap, hehe..

Subuh2 dah p hantar anak2 kat pengasuh. Sian.. P gelap balik pun gelap. Kadang sedih jugak, budak2 lain time ni tidoq lagi anak2 aku dah kuar p rumah pengasuh. Buat masa sekarang kena tahanla.. Kalau husband x amek keja 6am - 6pm, x cukup belanja kami anak beranak. Terpaksa la berkorban sikit. Aku pun kena tahan jugakla sebab aku yang berkeras nak husband masuk normal. Susah sangat kalau husband keja shift. Tambah2 time shift malam. Memang kalau shift ni gaji masyukkk tapi aku terpaksa demi anak2. Memang aku x bole jaga anak2 time malam. Time nak tidokan diorang.. Masing2 merengek. Aku dah penah try banyak kali tapi asyik failed saja. So aku surrender. Ramai yang x faham.. Sebab diorang x penah rasa ada anak kecik sampai dua! 

Sekarang ni Alhamdulillah.. Bila husband dah masuk normal hidup aku terurus sikit. Dulu bila husband nak start shift malam mula la dada ni berdebar gitew. Tapi sekarang syukur.. Balik keja dalam pukul 6.30pm, amek anak2 sampai rumah dalam 7.30pm. Rehat2 jap. Tiap2 malam aku akan masak bubur nasi untuk anak2. Aku masak sendiri untuk bawak p rumah pengasuh. Bagi tido anak2 dalam pukul 9.30pm. Then umi n ayah diorang pun ikut sekali tidoq. Memang dah jadi rutin kami tidoq awai sekarang ni sebab esok nak p keja awai,hukhuk..

Apa yang best sekarang, tiap2 sabtu n ahad bangun pagi ja aku nampak muka husband. Heaven sangat hokay. Aku rasa rumah tangga aku perfect bila husband sentiasa ada dengan aku n anak2. Terima kaseh b sebab berkorban untuk kami! ⓛⓞⓥⓔ u ketat2, hehe..

Bubye

P/s: oh, aku update blog pukul 11pm.. Dah terlajak masa ni. Besok nak bangun awai nak sahur nak p keja. Ada 5 hari lagi nak ganti puasa, daa!!

.TommieTippie Glass.

Assalamualaikum

Tercapai jugak hajat aku nak belikan anak2 botol susu tommietippie versi glass. dah lama aku sembang dengan husband nak beli tapi Alhamdulillah bulan ni dapat jugak.. rezki anak2..

Aku beli kat manjaku sg buloh, harga RM59.90. aku beli jenis glass sebab kalau pakai glass ni dah x payah susah2 nak tukar botol dah. kalau kita pakai botol susu jenis plastik tu 3 bulan sekali kena tukar tau sebab kita kan selalu letak air suam dalam tu. plastik x elok untuk kesihatan ya tambah2 untuk baby. 






Sekarang ni aku x bagi lagi anak2 pakai botol susu tu. xtau mcm mana tahap kekuatan glass dia. tapi yang aku baca kat internet, botol susu jenis glass ni xkan pecah kalau setakat baby yang guna. baby kan biasa suka buang2 botol susu kan. InsyaAllah xkan pecah. 

Sebelum beli tommietippie ni aku macam tergoda dengan brand avent jenis yang baru ni. Memang cantik. Aku siap p survey harga kat internet. Ada yang jual twin pack 9oz dalam RM72 gitu ja. Ok la kan. Tapi husband i x minat sangat dengan avent ni. Husband prefer lagi tommietippie. Alasan dia, tommietippie comie..bole??? Hahaha

Apa2 pun aku akan buat yang terbaik untuk anak2 aku. Kalau bole biarlah diorang ni cukup makan pakai segala. Mak ayah dia x cukup xpa asal anak2 dapat. Aku beli botol susu ni pun atas dasar kesihatan. Kita xtau tahap botol susu plastik macam mana. Aku tau pun sebab baca kat internet. Kalau dak sampai sekarang la aku xtau apa. 

Pada mak2 kat luar sana yang still nak bagi anak pakai botol susu plastik xpaaa.. Xdak masalah tapi kalau bole tu setiap 3 bulan kena tukar yang barula ya. Kesian kat anak2.. Aku ni nak jimat sebab tu aku beli botol susu versi glass ni. Xpayah nak tukar2 dah.. So, tepuk dada tanya hati. Apa yang terbaik untuk permata hati kita. 

Bubye

P/s: seronok jadi budak2.. Barang diorang semua shomel.. Awesome!!!

Thursday, June 6, 2013

.Tak Payah nak Sombong Sangatlah!!.

Assalamualaikum

Pelik dak kalau ada kawan kita tiba2 ja dah x tegur kita. bagi aku sangat pelik. kita ni dok jenuhla pikir apa la salah kita. last sekali aku decide lantakla kat ko! nak tegur aku tegurla xnak tegur sudey.. sikit pun x jejaskan aku,muahaha

Kadang aku pikir jugak buat apa aku nak jaga hati orang mcm tu. serius buat rugi. baik aku buat hal aku sendiri. aku ni memang ego tinggi. kalau orang tu dah buat taik kat aku, aku pun akan buat benda yang sama. kalau orang tu dah x tegur aku, aku pun xkan tegur jugak. 

Nasibla aku ni jenis malas nak layan sebab aku tau memang ada jenis orang perangai mcm ni. bukan takat perempuan, lelaki pun ada! haduii la hai.. rasa lawak pulak. x macho langsung hokey!! 

Sekarang, yang paling penting aku nak keja keras untuk support suami support rumahtangga aku. aku xmaula pikir pasal benda2 remeh ni. banyak lagi benda aku nak pikir yang lagi penting. 

Tapi satu ja.. kalau aku ada buat salah aku mintak maap tapi aku xkan lupa apa yang 'orang2' ni dah buat kat aku sebab aku nak 'orang2' ni jadi contoh kawan yang patut aku elak untuk future nty. 

Bubye

p/s: aku x matila kalau ko x tegur aku, haish !! ;p