Monday, March 21, 2016

.Oh, Panasnyaaa.

Assalamualaikum

So hot lah Malaysia! Aku rasa macam dah lama sangat x hujan. Tetiap hari dok panas je. Sampaikan kitorang anak beranak dah berpindah tido. Sekarang dah bermaustautin kat depan tv je. Tu pun pasang 3 kipas, anak2 semua tido pakai pampers je. 

Baru2 ni 2 minggu pengasuh balik kampung sebab mak dia tenat. So, terpaksalah mintak tolong mak mertua aku jagakan 3 orang budak tu tapi mak mertua xnak duduk kt sini. Dia nak bawak balik dorang ke teluk intan. Mula2 tu berat gakla sebab kesian kat azhad. Dia kan breastfeed lagi tapi nak buat camne kan.. Dah mintak tolong kt orang xkan nak banyak bunyik plakkk..

Time dorang kat kampung tu, mak bagitau amalia & azhad demam, batuk n selsema. Risau gak aku, tambah2 si kecik tu jarang sangat demam. Ni mesti main x hengat dunia la ni sebab mak cerita azhad kat kampung asyik berjalan je. Mentang2 la dah dapat kaki, berjalan aje keje nya.. Lagi2 cuaca sekarang ni panas sangat tu yang demam tu.

Sekarang ni dah x demam dah lepas aku mandikan dorang dengan air lemon. 1st time buat petua ni Alhamdulillah, dengan izin Allah mujarab. Dapatlah kurangkan sikit ubat2 doc. Pasni guna cara natural je. Selsema dorang tu aku bakar bawang putih pastu lenyek kan dengan minyak zaitun. Sapu kat dada, belakang badan dan kawasan hidung. Esoknya berketul2 keluar. Dah makin kurang dah selsema. Kalau x meleleh je hingus.

Semalam bawak anak2 p mydin USJ, amani muntah.. Kelam kabut aku panggil orang mydin, huhu! Banyak lak tu.. Patutla dia mengadu penat rupanya dia nak demam. Laju2 kitorang beli barang. Balik tu badan dia panas betul. Aku mandikan dia dengan air lemon, Alhamdulillah, pagi tadi tanya pengasuh amani demam lagi x. Pengasuh cakap x dah cuma selsema je. Lega rasanya hati. Hampir2 ummi nak EL hari ni sayang..

Dengar kata sekolah kat kedah & perlis dah tutup hari ni sebab panas melampau. Harap2 cepatlah hujan turun. Dah rindu sangat dah aku kat katil aku tuh. Bila ntah nak pindah balik. Pujuk husband nak beli air cond, haremmm.. Sampai ke sudah dia x belikan. Katanya ade benda lain yang lagi penting dari air cond. Ye la b.......

Till then, bubye

Saturday, March 12, 2016

.Azhad Eczema.

Assalamualaikum

Dah lama rasanya aku x update pasal eczema azhad. Dah lama sangat kan. Azhad pun dah masuk setahun 3 bulan dah. Aku pun dah jarang nak update blog. Kesempitan masa dan tenaga. Siang kerja malam pong kerja. Menyahut seruan kerajaan la katakan,eh! Dah melalut sampai ke situ plak. 

Untuk pengetahuan korang, eczema azhad dah semakin sembuh, Alhamdulillah tapi masih ade lagi yang belum sembuh. Kat muka dah ok cuma kena jaga2 sebab takut eczema tu naik balik. Sebelum ni pun azhad dah sembuh. 100%! Tapi sebab salah aku mungkin eczema dia naik balik.

Banyak ilmu aku dapat dari group eczema malaysia (fb). Hari2 aku bukak fb, scroll, baca segala file2, apa yang bole apa yang x bole. Aku start diet tepung dan gula dari group ni jugaklah. Segala jenis makanan yang berasaskan tepung semua aku x makan. Ko bayangkanlah camne seksanya aku berdiet semata mata sebab azhad. Nak diet untuk kurus pun aku x sanggup rasanya haha! 

Since azhad fully bf and aku memang sentiasa lapar je. Nak makan yang ringan2 x bole sebab banyak benda yang ringan2 tu ade tepung n gula. So aku memang melantak nasik je. Ayam, daging, seafood dan ikan yang gatal memang aku x sentuh. Aku cuma makan ikan kerapu, ikan merah, jenahak, selar dan siakap. Semuanya ikan mahal T_T. Tu pun aku tanya husband xpe ke b ayg makan lauk mahal2 ni? Susah kita klu selalu macam ni. Nasib husband sentiasa support. Demi anak apa pun x kisah. Insha Allah.. Rezki Allah yang tentukan. 

Aku diet tepung dan gula ni makan bulan jugaklah sampai berat badan aku susut lah. Dalam masa yang sama azhad masih on homeopathy. Badan dia yang kering aku sapu dengan minyak habbatus sauda + minyak zaitun. Ade jual minyak tu. Memang siap2 campo dedua. Aku beli kat mahnaz shah alam. Alhamdulillah, dengan izin Allah, kulit azhad lembut. Macam baby2 lain gak. 

Ni gambar azhad masa aku diet tepung dan gula, on homeopathy dan minyak habbatus sauda + minyak zaitun. Secalit eczema pun xde. Lega sungguh rasa hati. So, aku pun stopla diet. Dah lama kot. Aku try sikit2 makan ayam, daging, ikan2 yang gatal. Fast food pun aku try n error. Alhamdulillah, ayam, daging, ikan2 gatal azhad dah bole terima. Telo and fast food je aku try eczema dia naik. So, put aside dulu benda2 alah tu. 


X lama lepas tu eczema azhad kembali mengganas huhu! Start naik kat pipi. Time tu memang totally aku x jaga makan. Kira cam balas dendam ar. Ni gambar eczema azhad yang naik kat lengan. Mula naik kat muka pastu ke lengan plak. Lengan ni lah paling teruk aku rasa sebab luka dia dalam. 


Kebetulan bulan 12 tahun lepas aku sefamili pegi manjung rumah kakak ipar aku. Anak dia memang amek ubat homeopathy. So aku dengan husband decide nak bawak azhad jumpa doc wan. Aku selesa dengan ubat doc wan sebab dia bagi ubat titik senang budak2 nak makan. Selain ubat titik, dapat krim jugak. Alhamdulillah ubat2 ni aku dah repeat beberapa kali dah. bawah ni gambar before & after azhad on homeopathy doc Wan. Alhamdulillah.. Luka dah makin kering dan dah x berair.  


Ni gambar terbaru azhad. Muka dah licin tapi kadang2 tu kalau salah makan naik gak merah2. Cepat2 aku taruk krim or aku makan raw garlic. Jangan x tahu, raw garlic ni banyak kebaikan dia. Ermmmmm nak makan tu jela yang bercinta.. Rasa lidah ni menipis yerkkkk! Biasa nya aku potong nipis2 pastu tabur atas nasik. Bila makan dengan nasik xde terasa sangat. Lengan azhad tu aku balut sebab dia suka menggaru. Tapi lengan dia tu dah kering cuma aku nak pastikan dia x kacau sebab tu masih berbalut lagi. Sorry sayang..


Untuk upkan immune azhad, aku makan supplement olivenol plus. Yang ni aku beli kat website lelong. Ada dalam bentuk kapsul dan cecair. Cecair mahal sikit. Kapsul ni 1 kotak RM160 ada 60biji. Nangissss.. Mandian dia plak dulu aku pakaikan sebamed tapi cam x jadi pape je. Kalau ikut dalam group eczema malaysia pun x syorkan pakai sebamed sebab ade sikit steroid dalam dia. Ramai yang suggest pakai moo goo brand. Ni pun nangis gak.. Rege RM69. Tapi memang berkesan sebab dia dah kurang menggaru dan kulit makin lembut.

Nak jaga anak yang ada eczema ni memang mencabar. Naik sikit merah2 aku dah start gelabah. Kalau nak cakap pasal menangis dah banyak kali dah. Tapi aku tau ada hikmah di sebalik nya. Allah bagi aku ujian bukan sebab Dia x sayang. Sebab Dia care. Azhad memang sakit tapi dia lah anak yang paling senang dijaga. So, kenapa perlu aku persoal setiap ujian Allah? Hikmah yang Dia beri lagi banyak dari ujian yang datang. Aku yakin azhad pasti akan sembuh insha Allah.. Korang doa2 kan ye.. 

Till then, bubye

.Bajrangi Baijaan.

Assalamualaikum

Korang dah tengok x citer terbaru Salman Khan? Kalau belum p cepat2 tengok citer Bajrangi Baijaan. Citer ni fofuler kat malaysia sama masa Dilwale tengah hot2 kat sini. Aku tahu pun sebab makcik aku yang bercerita. Dia tengok dalam flight layan citer tu sampai nangis2. Tapi time tu citer ni xde sapa tau lagi. Dalam fb cuma citer psl Dilwale je. Siap viral lah lagu Dilwale orang buat untuk wedding video. Trending kat fb. Cuma citer Bajrangi Baijaan je xde orang sebut2. 

Aku pun mintak husband donlod dua2 citer ni. Dah lama x layan hindustan. Feeling2 bollywood kih! First kite tengok Dilwale dulu. Aku layan citer ni halfway je weh. Boring! Maybe sebab banyak citer pasal adik Shahrukh Khan tu kot yang buat aku boring. Sorrylah x minat nak teruskan. So, aku layan plak citer Bajrangi Baijaan. Layan weh! Selepas itu berkali2 aku tengok citer ni sampai husband tegur citer ni lagi haha! Setiap kali tengok setiap kali tu lah nangis tssskkkk..

Aku citer sikitlah sinopsis citer ni. Budak pompuan ni asal pakistan. Dia x bole bercakap. So mak dia bawak dia pegi berubat kat india. Masa nak balik ke pakistan keta api yang dorang naik tu stop sbb ade problem. Budak ni turun lah dari keta api sbb nampak kambing kat luar. Masa tengah main dengan kambing tu keta api pun berjalan. X sempatlah dia nak kejor. Pastu dia jumpa Salman Khan. Time tu lah start citer Salman Khan tolong budak ni. Tapi budak ni kan x bole bercakap. Jenuh gakla Salman Khan nak tau background budak ni asal mana, nama apa. X lama tu dia dah tau budak ni asal pakistan dan terpisah dengan mak dia. Salman Khan ni pun bawaklah budak ni ke pakistan ikut jalan dalam. Kira cam pendatang asinglah. Tapi dorang dah kantoi dengan polis. Polis ingat si Salman Khan ni perisik india. Kecohlah polis dok mencari Salman Khan ni. Nasib baiklah ada sorang wartawan yang tolong Salman Khan carikan mak budak ni. Meanwhile, wartawan ni upload kat youtube citer pasal Salman Khan datang ke pakistan semata mata nak satukan budak ni dengan mak dia. Orang india dan pakistan semua tengok video yang wartawan tu upload. Nak dijadikan citer polis dapat tangkap Salman Khan dan dia ditahan. Budak tu selamat dengan si wartawan dan dah jumpa mak dia. Bila video tu dah viral, semua orang support Salman Khan sebab dorang tau dia bukan perisik india and polis pun dah lepaskan dia. Dia dibawa pulang melalui jalan sempadan antara pakistan dan india. Time dah sampai ke sempadan india budak tu kejor si Salman Khan ni. Dia try jerit. Terkeluar suara budak ni. Mak ayah budak ni terkejut. Salman Khan toleh belakang tengok budak ni panggil dia, dia lari patah balik menangis2.. Sedih woooo.. Tersedu sedu aku tengok time part ni. Ni jelah sinopsis by aku. Kalau korang cam x faham, x bole nak imagine korang tengok sendiri lah ye. X rugi punyaaaa.


Till then, bubye