Tuesday, February 17, 2015

.Breastfeeding Journey.

Assalamualaikum

Yuhuuuu.. Entry kali ni aku nak share pasal breastfeeding. Alhamdulillah.. Rezki anak kali ni dapat aku susukan azhad. Sekarang memang azhad fully breastfeed dan disokong penuh oleh husband tersayang gittew.


Throwback masa zaman zara's dulu2 aku sempat susukan diorang sekejap je. Seingat aku 2 bulan je kot tu pun dalam pantang memang dah campur dengan susu fm. Lepas naik keje terus susu drop. Time tu memang bergaduh dengan husband sebab x dapat susukan zara's. Husband cakap dapat sikit pun jadilah. Ni langsung xde. Bengang je aku bila husband cakap aku x usaha nak bagi susu kat zara's padahal memang susu dah xde nak buat camne tapi time tu bab ilmu susuan ni aku zero. Pregnant kali kedua ni aku dah siap2 pasang niat nak fully breastfeed anak aku sampailah umo dia 2 tahun insha Allah..

Nak breastfeed baby memang banyak cabaran. Kalau x kuat abesla.. Dia kena banyak main mind. Kena setkan kat kepala susu banyak maka susu kita pun jadi banyakla. Dulu aku xtau pasal benda2 ni sebab tu susu terus drop. Pump pun angin je yang keluar. Sekarang ni Alhamdulillah paling banyak aku dapat pump 8oz satu session. 

Lagi satu kalau kita breastfeed ni asyik lapor sesaja huhu. Nak tahan x terdaya kauu.. So memanglah kena makan. Bila dah makan nty lapor balik. Dah macam bela hantu raya dah. Nak diet pun x bole huhu. Aku ade cakap kat husband nak diet terus kena marah dengan dia. Kalau diet mana nak datang susu? Huhu.. Baiklah b.. Ayg makan ye biar gemuk. Jangan cari lain sudah. 

Actually aku nak cerita bab2 penyusuan ni pun cam segan2 kucing je. Yela.. Aku kan baru je dalam dunia breastfeeding ni. Stok susu pun adelah sikit.. Tengah usaha nak banyakkan je ni ha. Harap2 nty bila dah masuk keje susu aku sentiasa ada dan makin banyak. Kalau bole memang nak susukan azhad sampai umo dia 2 tahun. Orang lain bole xkan aku x bole plak khenn.. Doakan aku ye supaya aku kuat. Fighting!!

Till then, bubye


Thursday, February 12, 2015

.Rutin Baru.

Assalamualaikum

Hari ni dah masuk 43 hari aku berpantang. Dup dap dup dap bila nak abes pantang ni ihik. Plus dah x sabaq rasa nak masuk keje even aku tau nty mesti akan rasa lebih tensi bila dah start keje. Macam2 benda dah menanti aku tu lagi2 bila boss dah tanya kat kawan keje aku bila zu nak start keje. Perlu ke boss.. Hmm.. Dah siap plan nak bagi aku keje banyak lettew. 

Syukur sangat masa berpantang ni ade mak n MIL yang tolong jagakan aku. Kalau harap aku sorang memang kelam kabut jadinya. MIL datang dah seminggu lebih semalam baru balik teluk intan. Pasni aku kena jaga diri sendiri lah haha! Sebenarnya sebelum MIL datang aku memang dah berpantang sendiri. 1st day memang ke laut. Zara's dah siap sedia husband hantar ke pengasuh. Aku dok rumah dengan azhad saja. Tu pun x bole nak handle. 

Biasa pagi2 aku bangun dalam pukul 8. Sementara tunggu azhad bangun aku pun amek kesempatan tido jugak cover yang pagi2 aku dok bangun susukan dia hihi. Lepas dah bangun siap2 mandikan azhad sebab nak bagi dia tido lagi. Azhad ni lepas mandi, susukan dia memang dia akan terus tido. So, bila azhad dah tido turn aku plak nak mandi. Mandi pun x bole nak berlulur bagai. Kena cepat2 takut nty azhad bangun melalak. Dahla nangis kuat nty orang kata aku dera anak plak. Rumah aku ni dahla xde heater so nak mandi kena lah buat manual heeeee.. 

Azhad ni jenih yang suka mengempeng jugak. Klu dah tido tu aku letak je dalam rocker mula lah mengeliat sana sini. Jalan terbaik aku pegang je dia. Memang x bole nak buat apa. Nak masak pun x bole. Bila dah jadi macam tu hari kedua dan seterusnya husband lah yang tolong masakkan. Sebelum pegi keje husband siap2 masakkan dulu. Nty bila nak makan aku just panaskan je. Biasa pagi n petang aku cuma makan biskut cecah air tamar cocoa je. Tengah hari aku makan berat sikit. Lagi2 kalau menyusu memang laporr sesaja. Camno nak kuruih?? 

Bila malam plak memang totally aku dengan azhad je. Aku dah macam jauh sangat dengan husband n zara's. Kadang tu sedih tengok zara's but diorang sweet bila dengan azhad. Sikit2 nak cium tambah2 amalia. Nampak kakak2 sangat ngeeee.. X sabar nak tunggu azhad besar sikit bole lah main dengan kakak2 dia nty. 

Lepas ni bila dah start keje lagi la hidup aku totally change. Dulu bole wat lex wat pis je sekarang ni bila dah ade anak kecik balik kena focus kat baby je. Time tido pun dah tukar hwahwa. Harap2 time tido azhad macam zara's jugakla bangun sebab nak susu je pastu tido balik. So, kita tunggu jela ade ke x mata panda ni hehe..

Till then, bubye

Saturday, February 7, 2015

.Hal Berpantang.

Assalamualaikum

Hye korang! Aku still lagi dalam mood berpantang hokay. Hari ni dah masuk hari ke 39 aku berpantang. Sikit lagi dah nak abes hewhew. X sabor dah rasanya mulut ni nak hadam macam2. Dalam pala hotak ni berbaris menu segala benda aku nak makan.

Kali ni aku nak cerita pasal hal berpantang aku plak. Cerita pasal pengalaman bersalin dah kan so wajiblah tuan tanah sertakan sekali pengalaman berpantang yang x seberapa ni. Hal berpantang aku kali ni macam2 weh haha. Dulu masa pregnant plan nak pantang sebulan pertama kat kampung aku, sebulan kedua kat kampung mertua. Last2 sekarang ni plan semua tunggang langgang. Aku sendiri yang plan aku sendiri yang kasik kucar kacir. 

Lepas je discharge kitorang terus gerak balik teluk intan. Plan terbaru nak berpantang kat situ seminggu sebab senang ade orang bawakkan p klinik. Kes aku czer. Kali ni kalau beranak czer ko kena p cucuk hiperin untuk cairkan darah. 15 kali ko! Abes lebam dua2 belah lengan aku nih. So, sehari 2x 8am n 8pm kena p klinik amek injection. Seminggu gakla aku dok kat teluk intan. Dahla dengan beranak czer nya pastu kena ulang alik p klinik plak tu. Sungguh x masuk dek akal. Dulu masa zara's xde pun cucuk2 hiperin ni. Nasib lah MIL banyak tolong aku. Anak2 semua MIL yang uruskan. Husband dah balik kl tinggal aku dengan anak2 jela. 

Dah lepas seminggu husband balik hantar kitorang balik kuala kurau plak. Masa pregnant dulu rasa x sabarnya lahaii nak berpantang kat kampung yang aman damai dengan mak. Tapi hati aku ni rupanya x kuat. Aku x penah jauh dengan husband lelama cenggini. Nangisla aku tiap2 malam pujuk husband amek aku hwahwa *hatikitekeciktauu*. 

Nak cerita pasal berpantang dengan mak aku ni pun satu hal gak. Mak aku jenih yang kuat sangat berpantang. Macam2 aku x bole makan. Makan benda tu sikit kang gatai, makan benda tu sikit kang bentan. Sekali memang aku kena bentan derr. 3 hari seram sejuk. Sakit telinga aku dengar mak aku membebel. Mak aku cakap aku curik2 makan. Padahal aku cirit birit sebab terlebih makan pil nona roguy phytonatal. Malam tu jugak mak aku p rumah bidan mintak air penawar. Alhamdulillah dengan izin Allah, dah xde seram sejuk dah ngeee.. Dalam pada aku bentan tu makan pun aku x lalu. Aku just minum air je sampai satu tahap aku muntah keluar air. Bila x makan production susu pun berkurang. Menangis aku bila azhad x bole tido. Maybe dia lapar sebab susu aku kurang. Bila aku pump pun keluar cinonet je. Susu yang kuar tu pun susu cair je. Sedih yang teramat. Pastu aku mintak husband belikan susu formula untuk azhad sementara aku x sihat pastu baru tersedar aku dah pasang niat since pregnant dulu nak breastfeed azhad so aku paksa gak makan even x lalu. Makan kurma banyak2 untuk tambah tenaga. Alhamdulillah bila pump susu banyak kuar.

Dua minggu jugakla aku berpantang kat kampung. 24hb jan lepas aku dengan husband ade buat kenduri aqiqah untuk azhad. Tumbang seekor kambing je dulu. Lagi seekor buat belah husband sekali dengan biras aku yang tengah pregnant sekarang ni. Lepas je abes kenduri esoknya kitorang balik kl hahaha. 3 tempat sekali aku berpantang kali ni huhu. Macam dah x tentu arah dah. PIL ade ajak sambung pantang kat teluk intan tapi aku xnak sebab susah nak menyusu kena jaga aurat adik lelaki n abg husband ade kat rumah tu. So MIL lah datang kl tolong jagakan aku hehe. X guna punya menantu.

Time berpantang ni aku amalkan set berpantang nona roguy. Memang dari time pregnant aku nak guna nona roguy sebab ramai yang suggest nona roguy ni elok. Yang paling best pil phytonatal n minyak urut herbanika. Setiap hari memang x miss aku pakai. Pil phytonatal tu bole lawaskan pembuangan ehem ehem. Mula2 beranak kan taik cam keras je kan pastu nak teran pun rasa awww cam x berani je so makan pil tu terus berak kaw2 ko. Tapi bila dah x sembelit jangan makan lebih2 plak nty jadi cam aku cirit birit sampai bentan. Padan muka huhu! Lagi satu bila makan pil ni darah nifas keluar cantik n lancar je. Minyak urut herbanika plak bau wangi yang amat. Biasa aku sapu kat area kaki pastu terus pakai stokin. Teh akar herbanika pun aku ade minum tapi x konsisten la sebab nak buat tu malas ya ampun. Kena masak pastu letak dalam termos. Minum suam2. Rasa dia quite okay la. Xdela x bole minum langsung. Kalau nak sedap campur dengan madu. 

Sekarang ni dah nak dekat2 abes pantang ni dah banyak makanan aku langgar kecuali ais lah. Tu aku dah niat nak pantang 100 hari xtaula bole tahan ke x hewhew. Dalam dok pantang ni berat badan gittew je. Turun 10kg je. 10kg je ju?? Sedih babe. Aku kuat makan kot time pantang ni. Nak diet husband marah dia cakap kalau diet mana nak datang susu. Nty2 lah diet. Tengok.. Husband iolls pun x support camne aku nak kuruih. Xpe, aku nak gali lagi camne nak diet untuk ibu yang menyusu. X best la masuk keje nty gemuk lagi. Kang kena bahan je huhu.

Berpantang kali ni banyak mengajar aku camne nak berdikari. Dulu masa berpantangkan zara's bole la mintak tolong mak. Sikit2 mak hehe tapi sekarang banyak kena buat sendiri. Dengan nak jaga zara's lagi. Oh, sangat mencabar okay. Tapi xpela, at least banyak mengajar aku menjadi lebih matured. Lepas ni kalau ade peluang berpantang lagi bole lah berpantang sendiri kan hehe.. Xtau la macam mana bila anak dah ramai. X caya sungguh sekarang ni aku dah jadi mak 3 orang budak haha. Okaylah, sekarang ni kena cut banyak entry sebab nak jaga azhad ni. Dah jadi super bz mommy dah hehe.

Till then, bubye.

Monday, February 2, 2015

.Azam 2015 Aku.

Assalamualaikum

Ngengada angatt tau nak share pasal azam iolls tahun ni. Tahun lepas punya azam ade lagi yang x tercapai ade hati lagi nak ade azam lagi kan hihi. Xpela.. Bagi la peluang sikit tuan belog ni ha. Kalau xde azam xde la diri ni nak berusaha lebih kan. Bila dah ade azam ni secara automatically nya kita dah ade target n bole focus ke arah azam kita tu. Wah.. Ayat cam pakar motivasi gittew..

Azam ni aku rasa tiap2 tahun mesti ade punya. Aku nak jadi isteri dan ummi thorrbaikk insha Allah. Masa pregnant dulu banyak nyusahkan husband. Semua keje husband buat. Tahun ni dah free bole lah ganti balik masa2 yang husband korbankan dulu. Untuk zara's plak sejak dah ade adik ni asyik kena marah je diorang. Nyesal pun ade. Tu yang nak kena gali lagi ilmu rumahtangga ni. X bole marah diorang tanpa sebab since diorang pun still kecik lagi. Doakan aku sentiasa sabar untuk jaga husband dan anak2 aku.

Aku nak tingkat prestasi kerja. Nak keje sungguh2 tahun ni. Biar boss puas hati dengan keje aku. Xmau mc n el banyak2 dah macam tahun lepas. Kena keje sungguh2 tambah2 idup kat kl ni. Parahhh tau kalau laki je yg keje. Alamatnya x makan la kami anak beranak. Mintak simpang la nooo..

Aku nak kuruih oiii. Ni azam yang ke berapa puluh ntah haha! Even tengah pantang x kuruih2 pun aku ni. Tensi plak. Rasa dah kurangkan makan but still x turun2 lagi. Siapla kau memang aku diet kaw2 tahun ni sebab aku plan nak rehat lamaaaa baru nandung balik. Bagi zara's n azhad besar dulu baru bole bagi adik. Plis ye anak2 give ummi a chance to look cun hehe.. Untuk husband yang tersayang gak..

Nak amek lesen kete. Bila dah ade anak ramai ni kena sangatlah ade lesen. Susah bila aku x reti bawak kete. Asyik2 nyusahkan husband. Memang la tu tanggungjawab dia tapi orang tu pun tau letih xkan aku nak asyik mintak tolong dia kan. Kena berdikari sikit. Tapi sekarang ni nak amek lesen pun dah mahaii sekarang kan. Hmmm... Kena ikat peyut kot baru bole amek lesen hwahwa *nangis kat bahu awak*

Ermmm.. Aku rasa cukup kot azam aku untuk tahun 2015 ni. Xmo banyak2 nty susah iolls nak capai. Harap2 xdela yang tergelincir tahun ni ye dok. Dan azam yang sentiasa ade dalam hati ni aku nak jadi hamba Allah yang sentiasa mensyukuri setiap nikmat yang diberiNya. Nak jadi muslimah yang lebih baik insha Allah.. 

Till then, bubye

.Pengalaman Bersalin My Little Hero.

Assalamualaikum

Hye korang! Dah masuk tahun baru dah kan. Sekejap je rasa tahun 2014 tup2 dah masuk 2015. Nth2 esok dah 2016 dah haha. So hepi new year uolls even lambat wish. Lantok.

1st entry untuk tahun ni aku nak share pasal pengalaman bersalin kali kedua aku ni. Valuable tau hihi. Tapi korang tahan la eyh entry kali ni panjang angat. Jangan sampai berdarah idung plak. Okay, bawah ni kira kronologi pengalaman aku bersalin. 

28hb Dec 2014 (Ahad)
Hari aku kena serah diri sebab baby dalam peyut ni xnak kuar huhu. Jenuh dah aku buat segala menda bagi sakit punnn x lut jugak. So, hari ni kena p hosp sungai buloh induce untuk bukak kan jalan. Pagi tu makan nasik goreng mak mentua masak, telo separuh masak 2 biji n minum tamar cocoa. Kunun nak prepare untuk meneran tapi nan adooo. Oh ya, PIL memang sengaja datang rumah sebab nak tolong tengokkan zara's while husband maybe akan busy dengan aku nty. Thanks mak ayah.

Sampai hosp around 9.30am. Daftar n nurse cuma mintak bawak masuk kain batik sajo. Barang2 yang lain nty dulu sebab doc nak check jalan saje. 1st time kena seluk dgn doc lelaki india plak tu. Sebelum kena seluk tu aku tengok je jari dia besar ke x. Nasib sedang2 bhahaha. Time nak kena seluk tu takut pun ade yela aku banyak baca kat blog orang bagitau seluk ni sakit wooo tapi nasib baik iols bole tahan lagi. Xde sakit sangat punn. 1st seluk yilek. Xde bukaan lagi. 2nd seluk dengan doc ppuan india dah bukak 1cm. Hari tu main seluk2 je. Petang pukul 6.30 baru la dapat katil ward 6c. Time tu dah ramai membe xde la boring sangat dok hosp. 

29hb Dec 2014 (Isnin)
Pagi2 doc round katil. Kena seluk lagi. Doc ppuan india. Still 1cm. Doc masukkan ubat dalam tutttt. Dia punya jolok mak aiiii.. Rasa nak terajang je doc tu. Petang tu doc round lagi nak check jalan but still 1cm lagi. Time tu dah start rasa contraction yang maha hebat. Baru la aku tau macam mana rasa contraction. Rasa sakit sangat kat bawah perut tu macam ada benda dok push nak kuar *baby la tu kan*. Sakit contraction tu berlarutan sampai pagi gakla pastu slow2 dia hilang. Pagi pukul 1.45 doc datang round nak seluk lagi. Time tu dah 2cm. Doc tu siap tolong jolok2 sikit dia cakap harap2 esok bole lah bukak 3cm then bole terus turun labour room. Macehhh doc...

30hb Dec 2014 (Selasa)
Pagi tu macam biasa doc datang check jalan. Still 2cm, doc masukkan induce yg kedua. Dia cakap macam ade progress utk ke 3cm. Petang tu doc datang still 2cm huhu. Tensi jap apsal la jalan x bukak2. Petang tu gak contraction makin kuat sampaila ke malam. Aku dah x tahan n aku mintak kt nurse ubat tahan sakit. Kesan ubat tu ngantuk baq hang.. Tapi ngantuk2 tu pun still rasa sakit contraction tu. 

31hb Dec 2014 (Rabu)
Pukul 1am camtu, aku terjaga sebab terasa air mengalir. Macam kencing tapi banyak. Sah air ketuban aku pecah! Bagitau nurse n nurse suruh pakai pad. Pastu aku sambung tido. Dalam pukul 1.45am doc datang round. Nurse bagitau doc air ketuban aku dah pecah. Doc tengok pad dah kaler ijau. Means dat baby dah berak kat dalam. Doc seluk jalan dah bukak 3cm tapi x bole tunggu sampai bukaan 10cm takut nty baby termakan taik so doc advise to emergency czer. Hmm.. Kiciwa sangat aku time tu. Aku memang berharap sangat nak bersalin normal tapi kalau ni dah takdir hidup aku nak buat camne kan. Mungkin ade hikmah di sebalik semua ni. 

Sepanjang dalam bilik OT tu aku menggeletar je. Sama situation macam bersalinkan zara's dulu. Tepat pukul 2.09am babyku selamat dilahirkan. Lega rasanya haha.. Dah bersih semua nurse datang tunjuk and its a BOY! Cium2 baby and nurse bawak pegi mana ntah nak check baby ade termakan taik or tak. Pastu aku dah x ingat pape dah sebab aku tido. Aku rasa kesan ubat tahan sakit tu ade lagi kot. Yang aku tau aku dah ade kat tempat lain nurse dah datang nak amek aku bawak masuk ward dah.

Sampai ward aku call husband tanya dia kat mana. Rupanya dia dok tunggu aku kat dewan bersalin. Nurse suruh dia masuk ward untuk tengok baby n amek uri. Alhamdulillah baby xde sakit pape. Semua nya ok. 1st time husband jumpa baby terus husband azan n iqamatkan kat telinga baby. 

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar walaupun lama gak la aku dok berkampung kat hosp sg buloh ni haha. Lepas ni aku nak rehat lama sikit lagipun ni kan 2nd operation aku so lagi 2x je bole beranak. Aku redha dengan ketentuan Allah. Memang impian aku dengan husband nak anak ramai tapi kalau dah setakat ni je yang Allah bagi rezki untuk kami, kami redha. Kadang tu sedih gak tapi husband selalu cakap dia dah bersyukur sangat2 dah. Dah ade perempuan n lelaki cukupla. 3 orang pun dah cukup banyak dah. Kena redha mungkin ade hikmah disebaliknya. Terima kaseh syg.. :')

Okay, setakat ni je entry berjela iols as a pembuka tirai untuk tahun 2015 ni. Pasni insha Allah aku nak share plak diari berpantang aku. Macam2 hal gak hihi. Sebelum tu ni haaa presenting our lil' hero.. Muhammad Azhad bin Aizat. Semoga menjadi anak yang soleh, taat dan menjadi orang yang berguna. 






Ampun.. Mak dia pun nak bergambar jugak. Muka selebet sangat time nih. Dengan bibir kering huhu. Lantak lah.. T_T




Till then, bubye