Wednesday, April 9, 2014

.Rindu Masa Berpantang.

Assalamualaikum

Walaupun zara's dah masuk setahun lebih tapi aku tetap x bole lupa saat2 indah aku berpantang dulu (indahlah sangat herk). Tetiba je teringat balik momen dulu. Masa sebelum bersalin aku lah orang yang paling x sabar nak cuti berpantang muahaha. Ko tanya lah sapa2 pompuan kat dunia ni bila dah start pregnant ada rasa sabaq x nak tunggu cuti berpantang? Hikhikhik

Aku bersalinkan zara's thru czer sebab darah tinggi punya pasal. Aku x sempat nak rasa apa itu contraction sebab anak2 aku x sabar nak hirup udara dunia. Kalau kau tahu dunia macam mana dik mesti kau x kan keluar. 

Aku berpantang kat kl je. Nak sangat balik kampung tapi aku x mampu nak jalan jauh. Perut baru lepas belah kot x sanggup aku nak dok dalam kete sampai 5 jam. So aku pujuk mak aku datang kl tolong jagakan aku. Masa mula2 balik dari hospital aku pantang kat rumah kakak aku. Rumah kakak aku tu ade lif. Rumah aku plak kena naik tangga. Tingkat 4 plak tu. Terpaksa lah aku tumpang kejap duduk rumah kakak aku. 

Mungkin aku xde rezki yang best masa berpantang anak 1st ni. Macam2 dugaan yang aku terpaksa hadapi. Dalam masa waktu berpantang tu tiap2 dekat nak maghrib badan aku mesti seram sejuk. Xtau kenapa. Nak kata salah makan x plak. Mak aku jaga makan aku. Tapi masa kat hospital aku ada makan sayur kangkung. Mak aku cakap tu lah punca aku seram sejuk tapi yang peliknya xkan la effect sayur tu sampai ke hujung2 pantang pun still ada lagi. Confius gegirl. Nasib kakak aku ada tolong mak aku jagakan zara's time aku nak panaskan badan aku balik. Aku kena pakai selimut 3,4 helai pastu tido kejap baru okay. Kipas pun aku x pasang. Bila bangun keluar peluh semua baru aku rasa ada tenaga. Macam tu lah aku buat setiap kali penyakit aku tu datang.

Lagi satu masa beberapa hari lepas bersalin, kan nurse ada datang rumah buat check up mak dengan anak. Setiap hari nurse akan check rahim n dia akan ukur. Still sama ke atau dah turun. Sepatutnya rahim yang elok dan sihat akan turun tapi case aku rahim makin tinggi plak. Nurse tu dah lain macam. Dia swoh aku p klinik jumpa doc. Petang tu aku jumpa doc, dia mintak nurse masukkan tiub kencing.. Aduyaiiii.. Lepas beberapa minit doc tunjuk kat aku air kencing aku dah 1 liter. Mak aiii!! Patutlah nurse check rahim makin tinggi rupanya air kencing yang banyak dok simpan kat situ. Nasib baik xde pape..

Bab menjaga zara's masa berpantang memang rasa macam nak nangis. Keje diorang asyik nangis je. Letak bawah je nangis.. Nak orang pegang je. Kalau sorang xpe. Kadang tu sampai aku meroyan nasib husband ada tenangkan aku. Yelah time berpantang ni jiwa x menentu. Lagi teruk aku x bole nak tido sebab gilir2 menyusukan diorang. Dalam sehari tu aku tido dalam berapa jam je. Seronok ke berpantang macam tu? Hmmm..

Lagi satu benda yang paling aku menyesal sekali aku x sempat nak beli set berpantang. Sedih sangat tau. Tu la buat keje last minit. Nak mintak husband belikan dia xtau. Last aku makan jamu kampung je. Tu pun aku beli kat online. Berdesing telinga aku ni kena marah dengan mak aku. Sekarang aku dah dapat effect sebab x strict betul2 time berpantang dulu. Sekarang badan aku selalu sakit2 sebab banyak sangat angin dalam badan. Tapak kaki plak sejuk je. Bila nak bangun alahaiii sakitnya kaki.. Dah macam orang tua dah,hukhuk..

Walaupun cerita berpantang aku ni x seindah dan sehebat orang lain tapi aku tetap bersyukur Allah beri aku kesempatan menjaga anak2 aku sendiri. Lagi best bila aku terus dapat experience jaga dua orang baby sekaligus. Memang dulu diorang banyak ragam tapi sekarang bila dah makin besar aku dan husband x penah rasa susah. Alhamdulillah..


Ni masa kat Restoran Kuala Gula. 1st time lepas bersalin aku balik kampung bawak Zara's. Kecik je time ni. Aku la.. :,(


Tadaaa.. Dah besar dah anak2 ummi. Mak dia pun besar sama muahaha..

Okbai

"Thanks for reading my blog!"

.Berholiday di Pangkor Part 1.

Assalamualaikum

Pheww.. Lama jugak aku x update blog gara2 blog aku buat hal huhu.. Tu nty la aku cerita. Kali ni aku nak cerita yang lagi best. Last 3 weeks aku, husband dan anak2 p holiday kat pulau pangkor. Sebenarnya bukan nak berholiday sangat pun tapi kitorang p sana sebab husband ade reunion sekolah teknik dia dulu. Lebih 8 tahun rasanya diorang x jumpa. Ni lah 1st time kumpul sesama tapi tu pun x cukup korum. Biasa la kan.. Kalau nak buat reunion ni mesti ade punya yang x bole datang.

Kitorang gerak dari teluk intan hari sabtu pagi. Mak ngn azim ikut hantar kitorang sampai lumut pastu diorang tido rumah abg yen kat manjung. Untung ade abang yang tinggal dekat2 sini x pyh susah2 nak drive bawak kete ^_^. Sampai lumut kitorang makan jap sementara tunggu yang lain sampai. Perut aku ni x abes2 mintak makanan. Baru turun 5kg dah naik 6kg acaner tu? Ade yang nak kena potong usus ni kang huh!

Ni kawasan jeti sebelum kitorang nak gerak naik feri. Time ni feri dah sampai tapi husband kat toilet tengah basuh poo poo Amani. Sebelum tu aku dah basuh poo poo Amalia. Dah nama kembar beyakk pun nak sama. Nasib sempat kalau x tinggeiii hikhik.

Naik feri aku agak dalam setengah jam je kot sampai pulau pangkor. Nak tido pun x sempat sebab jakun haha. Zara's sempat tido. Diorang ni kalau naik kete ke ape ke mesti tido.





Anak beranak. Ni sebelum feri gerak. Dalam feri ni aku rasa aku kot orang paling galak amek gambar sampai husband pun malas nak layan aku sobs sobs




Hehe.. Sebenarnya husband pun nak jugak berselfie. Ingat bini dia sorang je ke bole? B pun nak jugak tau auww haha..

Sampai kat pangkor dah siap sedia teksi. Teksi ni dah termasuk pakej yang kitorang amek. Senang citer x pyh susah2 nak cari teksi lain dahla time tu tengah hujan, sampai2 terus ade teksi tunggu. Oh ya, kat pangkor ni van pink ni dipanggil teksi. Xde teksi yang macam kete tu. 

Kat pangkor kitorang tinggal kat hotel pantai indah. Hmm..quite gud untuk kitorang.. Tapi kalau holiday dengan famili yang saiz besar aku x syorkan tinggal sini la sebab bilik dia kecik nauu. Lagipun kitorang xde la lepak kat dalam bilik je. Bilik untuk tido, mandi dan tukar baju semata mata. So x jadi masalah di situ. Gambar lupa plak aku nak amek sebab bz dok layan zara's pastu bila nak amek gambar bilik dah jadi tongkang pecah. Malu la aih nak tunjuk bilik yang dah x serupa bilik tu. Kalau nak tengok sangat p google terus naa..

Petang tu sebelum p mandi kitorang lepak jap kat kedai makan depan hotel. Nasib baiklah aku dengan husband dah makan siap2 kat lumut sebab kawan2 husband yang lain makan kat kedai ni kena mahal kaw2. Nasi goreng seafood rm9.++.. Kedai warung tepi jalan je pun. Cekik darah betul.. Cekik leher tuan kedai tu kang ar.

 Apsal badan aku tegak semacam je ni. Dalam tahan nafas ni muahaha!!


 Syiok je aku tengok bila zara's seronok bila lepak kat tepi pantai ni. Dengan angin meniup sepoi2 bahasa lagi la senyum lebor diorang.

 Zara's with ayah.. Aku tengok husband ni dah makin tembun dah. Pandai aku jaga kan hikhik..

Amalia takut nak mandi. Petang tu aku dah bercita cita nak tejun laut tapi dah Amalia xnak mandi kena jaga dia jugakla. Menggeletar badan dia bila aku letak kaki dia kat air. Maybe dia takut ombak kot. Jadinya keje aku dengan Amalia berselfie lah bhahaha

Amani je yang cool mandi laut. Siap ajak ayah "jom". X sabar2 nak mandi. Seronok sangat lettew.

Sebelum balik jalan2 jap area hotel. Jumpa kedai makan yang jual laksa mee pangkor. 1st time aku tengok laksa mee pangkor ni kat tv9. Cerita ape nth dia p pangkor makan laksa mee pangkor ni. Nasib jumpa.

Ni lah rupa laksa mee pangkor. Biasa2 je. Sedap lagi laksa kita yang biasa tu. Mee dia pakai mee sanggul. Kuah rebus ikan je n letak sambal. Dahhh.. Rasa dia macam makan megi asam laksa huhu.

Bersambunggg..hehe..

"Thanks for reading my blog!"