Monday, October 24, 2016

.Rezki Rumah Part1.

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Salah satu azam aku tahun ni dah tertunai. Rasanya dari last year kot kitorang dok gigih carik rumah nak beli. Penat tiap2 bulan dok bayar sewa yang harga dia nth pape plus bukan rumah sendiri. Harga rumah skang dah menggila! Orang macam aku ni x mampu dah nak beli rumah tanah. Mampu dok kat rumah atas langit ni jeh, syukur jela weh asalkan ada rumah. Aku xtau la ada peluang ka lagi harga rumah nak turun. Rumah atas langit ni pun dah mahal sangat. Harga memang x masuk dek akal. Apalah nasib kita rakyat marhaen ni kan. Dats why dah ramai orang yg sanggup keje lebih dari satu sebabnya x mampu nak hidup di negara sendiri. 

Penat membebel. Sambung balik cerita pasal rumah. Kami laki bini start carik rumah secara seriusnya awal tahun ni. Aku lah yang paling gigih hari2 dok bukak mudah. Area memang aku fokus kat area rumah sewa kitorang je sebab kitorang dah immune kat situ hik. Area rumah aku ni x happening lagi. Rasa tenang je bila dok sini. Belakang rumah jalan sikit dah masuk area paya jaras. Memang kawasan kampung. Makanan still lagi murah. Syiok! Plus sayang nak tinggal pengasuh anak2. Jenuh gakla time tu kitorang dok cari rumah. Weekend je husband bawak ronda2 carik rumah yang nak jual. Call sana sini demi sebuah rumah hik.

Carik punya carik dapat lah rumah dalam kawasan apartment kitorang tapi blok lain. Aku dapat dalam mudah. X banyak yang deal thru owner rumah. Banyak yang agent je. Time tu memang aku gugel each of part yang deal dengan agent ni macam mana sebab xnak tersilap langkah. Harga rumah tu dalam mudah RM200k. So deal dengan agent nak jumpa nak tengok rumah. Rumah ok cuma banyak gakla nak kena buang duet tambah situ sini. Aku ada mintak kurangkan harga sikit (ni wajib mintak ye. Kalau x bole xpela) dan Alhamdulillah owner agree to kurangkan jadi RM195k. Oklah still in our target. Bila dah dua2 setuju start bayar 3% of downpayment. Beli rumah second hand ni memang kena prepare cash bebanyak (nangis kat bahu husband). Kalau xde cash jangan mimpi lah nak ada rumah sendiri. Sebab tu aku cakap susahnya hidup kat negara sendiri. Mana slogan rakyat didahulukan?? Sedih weh. Kitorang ni sebab PIL tolong dahulukan duet dorang je kalau x memang sampai ke tua lah x berumah hagaknya. 

Start deal dengan agent masa bulan march. End of april, owner rumah kitorang offer nak jual rumah yang kitorang duduk tu kat kitorang. Harga RM188k. Jauh gak beza dengan rumah yang kitorang nak beli tu. Rasa cam menyesalnya.. Tapi bukan kitorang x penah tanya owner rumah tu nak jual ke x. Dia yang xnak jual. Hmmm.. Time tu kitorang dah sampai step nak tunggu approval loan dari bank je tapi bank buat lambat plak. Lebih dari 14 hari kot bank buat keje x siap2. Per aggreement kalau lebih 14 hari kitorang bole cancelkan aggreement and dapat balik duet 3% tu. Rancangan Allah sangat hebat. Hikmah bank buat keje lambat kitorang cancelkan aggreement tu and proceed to beli rumah sewa kitorang.

Nty aku sambung lagi ye haha. Ak rasa aku taip berjela sangat. Risau orang malas nak baca. Eh, ada ke orang nak baca? Hik! Trip to brunei part2 pun tengah gigik merangkak nak menaip x sudah2 lagi. Tunggu je la weh naaa..

Till then, bubye

Sunday, September 4, 2016

.Trip to Brunei Part 1.

Assalamualaikum

Actually dah lama nak share dengan korang pasal trip aku ke brunei baru2 ni. Baru x baru sangat lah sebab dah lama x update blog ni kan teheee.. Tapi baru sekarang aku ade masa lebih nak citer dengan korang. Tu pun aku biar anak2 tengok upin upin kat utube, kalau x manjang berkepit dengan ummi dorang ni.

Aku pegi brunei dengan family in law. Semua adik beradik husband ikut sekali. Kira percutian keluarga la eyh sebab semua ada. Pegi x lama pun.. 3 hari je.. Hari sabtu pegi isnin dah balik dah tapi 3 hari tu cukup best, cukup tau semua sejarah pasal negara brunei. Kitorang pegi sana bukan untuk shopping ke menda.. Kitorang banyak pegi tempat2 yang ade sejarah macam muzium, masjid. Brunei kan femes dengan masjid dorang yang cantik2 kan. 

Meh aku share dengan korang gambar yang super banyak ni ha.. Sambil2 tu aku citer la sikit kan.. Bertabahlah korang...

Pagi sabtu tu dah terpacak kitorang kat KLIA. Bebudak ni lah paling hepi. Ntah tau ke x nak naik flight tu. Aku ni dah nebes takut dorang nangis atas flight nty. 1st time kot dorang nak naik flight, risau gak.



Haa.. Kitorang amek My Azqa Travel package. Alhamdulillah.. Berbaloi.. Sapa2 yang nak pegi melancong lepas ni bole contact dorang k..

Dalam flight kakak duduk dengan paksu & opah. Nasiblah dia x meragam nak duduk dengan kitorang sekali. Nampak gaya dah besor benor anak dara aku ni weh. Makan sendiri, xde pun nak panggil2 kitorang. Seronok dia makan dalam flight. Semua anak2 behave.. Last masa nak sampai tu kakak tertido. Amani plak dari malaysia sampai ke brunei dok bercakap je, letih kitorang melayan dia saja, hihi. Si adik dapat nenen terus tido manjang. Aku makan pun husband yang suapkan. Yummms, sedap..

Kitorang naik flight Royal Brunei

Alhamdulillah.. Kitorang selamat sampai di Brunei dalam pukul 2.30pm. Sampai je kat sana our tour guide dah siap2 tunggu. Nama dia Muhammad. Transport yang bawak kitorang bas mini. Alhamdulillah, selesa dan cantik. Seronok budak2.. Mak pak budak pun sekali hehe..

Kitorang menginap di Park View Hotel. Cantik dan selesa hotelnya. Hotel ni kat area kampung. Lupa dah apa nama kampung tu. Tapi kampung2 pun rumah sini semua besor2 tau. Nganga kitorang tengok rumah dorang. 



Ni view dalam bilik. Tengoklah anak2 aku, semua dok jakun. Alahaiii anak.. Lepas ni bodek ayah p holiday selalu naaa..




Sampai je hotel perut lapaq sungguh lah. Nak makan apa kan. Tengok gak flyers yang ade kat hotel tu, kira apa makanan yang ade dalam hotel tu bole order la n ade jugak restoren luar yang bole delivery tapi ya ampunnn harga dia macam nak cekik leher kite jerk, hmmmm.. Pastu cik abang kite tengok kite cam lapaq sangat kan dia p lah turun kedai bawah sat. Balik di bawaknya megi 6 bungkus, bubur instant n mee kari sarawak ni. Mahai babe.. Rugi betul x bawak megi dari malaysia. X terpikir langsung. Yela.. kite kan x biasa melancong luar negara ni kan. Kira x berdosa la kan haku terlupa nak bawak benda2 yang biasa memang kena bawak ni haha..

Malam tu dinner kat luar. Makan semua memang dah termasuk dalam pakej. Kite hikut je tour guide tu nak bawak p mana. Mulanya plan malam tu nak p pasar malam tapi hujan plak so x jadi la. Kite dinner je.. Pas dinner balik hotel, tido.. Semua dah kepenatan..


Bersambunggg.. Korang tunggu lah lagi bpe bulan aku hupdate sambungan dia haha.. 

Till then, bubye

Sunday, August 14, 2016

.Probe Open House.

Assalamualaikum

Dah lama benor nak mengarang pasal open house Probe dept tahun ni tapi asyik x berkesempatan je. Alasan sama lagi kan haizzz.. Sama macam tahun2 lepas aku memang join AJK open house raya Probe dept ni sebab dah muka tu je yg hade kan.. Kau redhoo jelaa.. Tapi tahun ni bes sikit sebab dept bagi budget besor sebab orang dah bertambah kan.. Probe pun dah makin besar so bab2 gini kena besar gakla hik!

Biasa kitorang ade gak kutip duet tapi untuk muslim sahaja. Non muslim datang makan je.. Dapatlah sikit untuk top up benda2 cam cikedis ke kek ke.. Alhamdulillah,banyak gak yang dapat. Main dish sponsor by dept. Memang go thru order dengan cafe je. Nak dijadikan cerita xtaula apa yang malang sungguh nasib AJK raya tahun ni main dish kitorang yang gah sangat ittew nasik beriani kambing sampai ke sudah x datang! Hangin satu badan sungguh kitorang. Janji nak hantar before 9am tapi bila OM, segala manager dari dept lain pun datang nasik tu x muncul2 jugak. Kitorang masing2 dah cuak. Rupa2 nya orang cafe salah faham ingatkan kitorang nak order untuk 8.30pm instead of 8.30am. Hello, kitorang dah remind korang byk kali kot siap hantar mail cakap pagi. Adussss.. Segan giler kot. Nasiblah ade makanan lain yang bole jadi back up. Kalau x memang kitorang suruh tetamu semua balik kot huhu..

Dahla.. Barang yang lepas jangan dikenang.. Even ada problem nasik x sampai tapi jangan sampai x bergambo.. Tu perkara wajibb tau.. Tapi tu lahh sempat gambar AJK je, gambar makanan semua den x sempat nak hambek.. Bz ngalahkan open house rumah sendiri.. Tahun depan, iolls surrender naaa..






Till then, bubye

Monday, July 25, 2016

.Eid Mubarak 2016.

Assalamulaikum

Hegeh2 aku hupdate pasal raya tahun ni. Tengok kat dashboard berlambak dah orang dok post pasal raya. Ni baru ade kesempatan nak hupdate blog. Memalam lepas balik keje banyak norr keje rumah menanti, huuuu.. Rasa nak pengsan kadang tu sobs sobs..

Tahun ni turn beraya kat kampung husband. Senyum sampai ke telinga die ye.. Anak2 dah selamat ade kat kampung. Kitorang hantar dorang awal sebab pengasuh dah cuti isnin selasa tu. Kitorang je yang still keje lagi. Habis keje terus berdesup dua laki bini balik kampung. 

Setiap kali malam raya memang family in law akan buat majlis takbir raya. MIL memang x masak untuk raya. Sejak aku kawen memang dah start MIL x masak. Semua order je. Senang cerita kan x payah nak kalut2 masak. Biasa keje aku kat rumah mertua cuci pinggan je haha! Nak masak kang takut semua orang cirit birit. *Alasan sangat*

Mohle tengok gambar2 yang aku tempek ni. Tengokla weh penat aku buat watermark tau. Gigih!

Ni lah suasana malam raya kat rumah mertua. Sejak ramai cucu ni kecoh sungguh tau memasing. Sonok lettew jumpa sepupu semua. Sampai x hengat nak tido.

Alang2 dah ade majlis takbir raya kita share lah sikit majlis bufday anak2 buah Hadirah & Iffah. Yang 2 orang lagi tu memang hobi suka ngacau. Bukan kome punya bufday nak.. Dorang je yang lebih siap berebut nak potong kek.




Budak2 sekarang... Asal nampak aku pegang kamera lelaju je korang posing kan..


Sebelum tetamu pulang kite bergambar lah dulu ye.. Wajib..


Ni citer pagi raya.. Memang kitorang akan berkumpul semua kat rumah opah husband. Dekat je dengan rumah mak. Acara wajib lepas makan, kutip duet raya ler kiter, hehe.. Aku tukang seret anak2 je.. Dah besor gini x dapat lah duet raya.. Jangan mimpi.


Sebahagian dari keluarga belah mak mertua.. Laki aku mana ntah hilang.


Haa.. Tahun ni senonoh sikit. Memasing ade baju raya. Puas hati aku hehe.. Tema weolls tahun ni emerald green walaupun aku rasa aku sorang je yang emerald green tapi xpela asalkan nampak green2 tu pun cukuplah..








Till then, bubye




Tuesday, July 5, 2016

. Selamat Hari Raya in Advance Uollss!.

Assalamualaikum

Hari ni last puasa aku masih bekerja *eh, dah macam pantun plak*. Actually tahun ni korang perasan x cuti raya cam panjang sikit kan. Hari jumaat ni memang company aku cuti sebab replace cuti Nuzul Quran ritu. Sep sikit cuti aku yang x bpe nak hade ni kan. So, husband dengan sukarela nya nak keje hari senin n selasa ni. Makanya aku pun terheret sama lah. Apa nak buat.. Dah keje satu tempat, satu department.. Ko hadappp jelah. 

Sekejap je rasa bulan Ramadhan tahun ni. X rasa langsung 30 hari kita puasa. Terawih pun aku sempat buat kat rumah je tu pun bpe kerat je buat huhu! Xtau la bole jumpa ke x Ramadhan tahun depan. Doa2 kan lah kita dapat manfaat Ramadhan tahun ni dan tahun2 seterusnya.

Anak2 dah selamat ada kat kampung sebab pengasuh dah mintak cuti balik kampung awal. Tahun ni turn beraya kat teluk intan. Aku x kesah pun beraya kat mana2 sebab aku suka balik dua2 kampung. Kitorang laki bini dari start awal kawen dah discuss pasal turn2 balik kampung ni. X payah nak gaduh sangatlah.. Kampung sendiri dengan kampung mertua sama je.. Mak ayah kita jugak kan.

Tahun ni raya close house, ngeeee.. Banyak kot nak pakai duet tahun ni. Masalah pasal rumah pun x selesai lagi. Kadang tu pening aku nak pikir pasal rumah tapi kena face jugak la kalau x, x berumah la aku kan. 

Petang ni lepas je abes keje terus balik kampung. Baju semua dah ready dalam bonet kete haha! Sejenis yang dah x sabor nak balik beraya. Harap2 sempat lah sampai kampung sebelum berbuka sebab setiap kali malam raya rumah mertua ade majlis takbir raya. Semoga perjalanan kami pulang ke kampung selamat sampai dan dilindungi Allah. Korang pun sama tau! Bawak kete hati2, please be careful!


Till then, bubye

Sunday, June 5, 2016

.Ramadhan Kareem 2016.

Assalamualaikum

Ya Allah.. Dah masuk bulan ramadhan kan. Sekejap je rasa macam eh2 baru je raya dah puasa balik kan *ayat klise sangat tau*. Alhamdulillah.. Allah izinkan aku berjumpa dengan ramadhan tahun ni. Harap2 dapat lah buat ibadah lebih sikit time bulan ramadhan ni kan.

Setiap kali bulan ramadhan je company aku memang bagi kelonggaran untuk pekerja muslim yang nak balik awal. Senang nak prepare for berbuka kan. Tahun ni macam tahun lepas aku dengan husband masuk kol 7am - 4.30pm. Sempat kot rempit balik rumah, masak apa yang patut, rehat2 sikit.

Tahun lepas Alhamdulillah dapat puasa penuh even tengah fully breastfeed azhad tapi tahun ni awal2 dah bocor ngeee.. Xpe.. kiter bangun sahur gak sebab nak teman husband sahur. Lagipun kena pura2 puasa jugak xkan la aku nak teguk air time kerja plak kannn.. Kang ade yang nganga plak.

Rasa eksaited sangat kot bila bulan ramadhan ni. Feel dia lain tau. Feel time nak sahur, time nak berbuka, time keje pun ye haha.. Banyak dah resepi2 aku kumpul untuk bulan ramadhan ni tapi AWAS! Sambil beribadat ni rasa2 macam nak diet pun ye. Diet sikit2 untuk jaga kesihatan, insha Allah.



Till then, bubye

Friday, May 20, 2016

.Get Well Soon Son.

Assalamualaikum

Minggu ni rajin betui jari jemari ahkak menaip. Dah lama rasanya x membebel dalam blog kite ni. Ade yang rindu ke mihmih.. Minggu ni aku rasa macam keje x keje je. Dahla minggu ni 4 hari je keje sebab hari jumaat kitorang dapat cuti replacement untuk Wesak day. Hari senin and selasa aku dapat MC sebab sakit mata. Holiday mood on kauu haha! 

Tapi hari isnin tu pengasuh wassap aku bagitau azhad muntah2 and cirit birit. Adussss.. X bes kan bila anak2 sakit. Mak2 angat tau. Korang yang dah ade anak tu tau la perasaan bila anak kita sakit huhu.. Tengah hari lepas balik klinik aku bawak balik azhad ke rumah. Aku syak dia muntah and cirit birit sebab minum air susu strawberry dutch lady sebab pagi tu sebelum p rumah pengasuh aku bagi dorang susu tu sorang satu. Azhad mana penah minum air tu.

Malam tu p klinik. Time tu dia aktif lagi. Kat klinik main sini sana. Esoknya aku x hantar azhad ke pengasuh sebab aku MC lagi. Hari selasa tu lah badan dia start panas, tido je sepanjang hari. Risau sungguhla aku. Sampai lah ke hari ni dah masuk hari keempat demam still on off. Muntah and cirit birit kurang dah sikit cuma dia x aktif sangat. Nak menempek je keje dia. 

Semalam aku keje tapi aku dengan husband amek half day sebab bawak azhad pegi amek darah. Pagi tu pengasuh bagitau lagi azhad muntah and cirit birit. Baru je hari rabu tu macam dah lega sikit tup2 semalam jadi balik huhu. Alhamdulillah, result darah azhad semuanya normal. Doc pun cakap dia xde pape. Lega sikit hati ni. 

Tapi kena beware jugaklah kan. Risau jadi pape. Nak pegi mana2 pun terbantut sebab pikirkan azhad. Xpe.. lain kali bole je jalan2 kan kena pentingkan anak2 yang x sihat ni. Kesian dia.. Ummi doakan aad cepat sembuh ye sayang. Ummi rindu aad yang dulu.. Aktif, banyak makan, gemuk.. Korang doakan azhad cepat sembuh ye..





Till then, bubye

.Dugaan Beli Rumah.

Assalamualaikum

Korang sedia maklum kan rumah kat malaysia ni makin lama makin mahal. Mencanak2 naik rege dia. Debor ahkak tengok. Rasa macam ade harapan ke aku nak beli rumah sendiri ni. Gaji x seberapa hidup plak kat kota metropolitan ni memang nak pinjam bahu hang sat huhu! Tapi.... Kalau kita percaya rezki yang sebenar benarnya tu milik Allah toksah takut sangat aih. Ade la tu nty cuma cepat or lambat je. Allah dah atur rezki masing2 cun2 dah. Be positive sikit naa..

Tahun ni azam kami laki bini memang nak beli rumah. Memang dah aim rumah second hand jerk sebab utama dia dekat dengan rumah pengasuh. Kalau orang dengar mesti x puas hati kan alasan yang ntah pape tapi bagi kami ia adalah alasan yang cukup muhasabah dan munasabah heh! Korang ingat senang ke nak jumpa pengasuh yang baik camtu? Anak aku sakit dia sanggup bawak p klinik sambil call aku nangis2, wassap sentiasa utk tau perkembangan anak2, paling kuat pun dia mai rumah tengok anak2. Kalau balik lewat ke apa xde nak mintak charge terlebih jaga dorang.. Mintak dorang balik lewat adela sebab nak bawak p jalan2. Susah weh zaman sekarang nak carik pengasuh camtu. Syukur Alhamdulillah..

Kalau bab2 rumah sapa yang x demand kan. Aku ni lagi lah terlajak demand. Nak rumah yang ada balconi, ada swimming pool.. Menangisss laki aku dengaq haha! Tapi back to basic jelah.. Apa yang ada kita rembat saja. Awal tahun ni aku dok gigih p bukak website mudah cari rumah second hand yang dekat2 area sini je. Banyak sebenarnya dugaan nak beli rumah. Tu baru nak cari rumah tau macam2 jadi. Dapat rumah besar sikit dari rumah sekarang tapi tingkat 4 xde lif. Husband dah bising2 dia kata susahlah rumah tinggi2, nak angkat barang penatlah. Oklahhhh bosss.. Dapat tingkat 2 tetiba call agent esoknya dah ade orang bayar deposit hmmmm melepasss.. 

Nak dijadikan cerita aku dapat contact agent kat area rumah aku ni. Tingkat 7 tapi blok lain la. Owner nak jual rm200k tapi nego dapat rm195k. Review rumah macam ok je tapi kena keluar banyak duet sikitla sebab nak kena buat kabinet dapo n grill tingkap. Tanya husband dia setuju so kitorang pun proceed semua document. 3% daripada 10% kena bayar kat agent dulu baru dia bole buat keje dia. Semua benda termasuk loan bank dan cari lawyer semua agent yang buat.

Nak dekat sebulan jugaklah kitorang tunggu proses loan bank. Lama gak kan tu yang pelik tu.. Risau gak x approve. Pastu push2 agent rupanya kawan agent tu yg uruskan pasal loan bank kitorang and dia htr document kitorang kat 1 bank je sebab si banker tu kawan dia, bole? Husband bengang gakla. Dalam pada masa yang sama owner rumah sewa kitorang tanya nak x beli rumah yang kitorang duduk ni.. Adehhhhh.. Time tu memang dilema betul. Lagi2 owner rumah offer harga lagi rendah dari rumah yang kitorang nak beli tu.


Discuss punya discuss kitorang agree to refund balik duet booking tu. Nasib lah masa sign form booking fee tu husband ade tick kalau lebih 14 hari process loan bank x settle kitorang bole refund. Memang lega lah bila duet refund tu bole dapat balik. Agent pun x bole nak buat apa dah sebab memang dah ade dalam form kan. Bila dah settle pasal rumah yang x jadi tu kitorang proceed nak beli rumah yang kitorang duduk ni. Syukur Alhamdulillah.. X payah nak pindah randah dah lepas ni cuma perlu repair apa yang patut je. Biasalah rumah second hand kan. Dalam kepala aku ni dah pikir macam2 dah. Nak deko sana sini. Banyak dah pic yang aku save untuk rujukan masa hadapan. Harap2 semuanya berjalan dengan lancar lah hendaknya.. Amin..


Till then, bubye


Tuesday, May 17, 2016

.Scabies.

Assalamualaikum

Bertabahlah wahai hati.. Pembuka tahun 2016 kami sekeluarga diuji dengan kesihatan yang x menentu. Kali ni si twin tu plak yang sakit. Mula2 dulu Amani tumbuh biji2 kecik kat tangan dia. Siap ada nanah tapi x teruk sangat. Husband bawak dia p klinik. Dapat lah antibiotic and ubat sapu. 

Mula tu ade la recover sikit pastu naik balik. Hampir sebulan jugakla Amani camtu dok bergaru je pastu tumbuh nanah. Banyak. Takut + risau aku dibuatnya huhu! Ajak husband pegi klinik. Doc tengok pun terkejut and doc x bole buat pape. Just mintak refer doc pakar. Teruk katanya. Doc pun dah pandang slack jerrr kat aku dengan husband *damn*





So, aku dengan husband ambik cuti bawak Amalia Amani pegi hospital. Terus tuju ke Ara Damansara Medical Centre sebab dekat je dengan rumah, tup2 specialist dermatologist yilek. Dia ada hari jumaat & sabtu je phfttt.. So, kitorang gerak pegi SJMC plak. 

Doc pakar bagitau Amalia Amani ada scabies aka kudis buta. Syukurlah Amalia x banyak macam Amani kalau x mesti aku nangis gila2 punya lah. Sapa x sayang anak oiiii! Doc explained how this scabies happen and macam mana nak tangani scabies ni. So, doc bagi ubat sapu & antibiotic dekat dorang anddd aku dengan husband pun kena pakai krim for 48hours untuk matikan terus kutu tu. X pasal2 je kan.

Lepas abes je dengan doc, Amani plak kena dressing luka dia tu. Sekali dengan nanah2 dia nurse cucuk. Mengamuk + menangis xpyh cakaplah. Aku sua ipad pun x jalan. Tengok Amani macam tu aku plak rasa nak nangis *pinjam bahu sat*





3 hari EL tapi aku mintak dengan bos keje dari rumah. Sebabnya susah kot aku nak hantar Amani ke kak wan. Nak mandi pun susah, mungkin sebab pedih bila kena air. Lagi satu masalah bila nak sapu ubat kat luka dia. Menguji kesabaran kot. Sakit kan mestilah dia mengamuk. Azhad plak aku hantar ke kak wan . At least dia xde lah berjangkit dengan kakak2 dia. Hope so!

Dalam masa kejadian ni, kitorang laki bini terus mengemas rumah. Basuh segala cadar, langsir. Basuh kat dobi dengan air panas. DONE! Husband beli gak spray untuk bunuh kuman. Tu semua dia gugel. Semua baju yang dah dipakai aku rendam dengan air panas. Ko tengok betapa takutnya kitorang kalau benda ni jadi balik. 

Skang dah masuk bulan 5 kan but sisa2 baki scabies tu masih ade kat Amalia Amani sobs sobs.. Aku pun dah abes cara dah nak buat hape dengan dorang ni. Ubat doc, ubat kampung semua lah aku try tapi slow sangat jalannya.. Budak besar gini bila dah gatal dapat garu x hengat. Kalau leka sikit dorang menggaru sampai berdarah. Tu yang aku geram tu. Bila dah nak baik sikit dorang garu makin melarat la kan. Camne nak sembuh kalau macam ni. 

Kalau nak cakap penat dah lama dah aku stop try pakai macam2 kat dorang tapi xkan x buat apa kot kan. Kesian la kat dorang, apa punya makla haku ni kan. Now, tengah try pakai bedak muntah belut. Ni aku beli kat kampung husband. Bedak muntah belut ni sesuai untuk kudis2 camtu lah. 1st time pakai cam dah nampak perkembangan baik tapi satu biji bedak tu cepat norr abeh. Kena pakai jiat2 teheeee..

Hopefully lepas ni dah xdelah scabies2 ni. Jenuh dah aku dengan husband dok pikir nak bagi ubat apa kat dorang ni. Tahun ni memang on off family aku sorang2 sakit. Sabar lah, just be positive. Sakit tu kan penghapus dosa.. Amin



Till then, bubye

.Azhad Dah Sembuh.

Assalamualaikum

Alhamdulillah! Syukur Ya Allah! Berkat doa, usaha dan tenaga kami, sekarang azhad dah sembuh dari eczema (hope so!) Lama kot aku tunggu saat2 ni. Rasa macam mimpi je bila azhad dah sembuh. Yelah.. Dulu eczema dia kan teruk. Bertampal sana sini. Makan pun banyak yang kena sekat. Now, semua makanan dia hentam haha! 

Ada jugak makanan yang gatai2 macam fast food and telor aku bagi dia makan. Alhamdulillah immune system dia dah bagus dah bole terima makanan2 macam ni. Lega hati mak ni nak huhu.. Olivenol plus pun aku still makan lagi even azhad dah campo susu. Olivenol yang aku beli ade lagi memang nak habiskan je. Bila dah nampak perkembangan baik macam ni rasanya lepas ni dah x payah beli dah kot. Oh ya! Azhad sekarang dah x fully breastfeed sebab susu aku dah makin sikit since aku demam panas ritu. So, azhad sekarang campo minum susu suffi goat. So far so good. Mula2 risau jugak sebab takut eczema dia makin teruk tapi bila dah banyak kali minum xde effect kat eczema dia pun. Lega aih!

Satu lagi azhad still on homeopathy. Kalau ada tempat2 yang dia gatai cepat2 aku sapukan krim homeopathy tu. Memang kena ada krim tu kalau nak p mana2. Risau kan kot2 eczema dia naik balik. Rawatan homeopathy ni sebenarnya memang elok tapi bukan aku tolak bulat2 ubat doc. Cuma ni salah satu ikhtiar kitorang dan Alhamdulillah badan azhad bole terima ubat2 homeopathy. 

Dan sekarang aku bersyukur sangat2 azhad dah sembuh. Bila tengok dia dengan keadaan sekarang ni macam x percaya azhad dulu penah ada eczema. Kalau dulu aku selalu menangis lepas tu persoalkan kenapa semua ni jadi kat famili aku tapi bila pikir2 balik memang ada banyak hikmah disebaliknya. Banyak benda aku tau pasal eczema yang dulu langsung zero pada aku. Ilmu dan pengalaman macam ni bukan senang nak dapat. Lagi best bila aku dapat share dan tolong orang lain yang juga ada masalah yang sama. Allah is the best scriptwriter kan..

Nih aku banjer sikit gambar anak teruna aku hihi! Doakan azhad sihat selalu macam budak2 lain ye.. Amin



Till then, bubye

Monday, March 21, 2016

.Oh, Panasnyaaa.

Assalamualaikum

So hot lah Malaysia! Aku rasa macam dah lama sangat x hujan. Tetiap hari dok panas je. Sampaikan kitorang anak beranak dah berpindah tido. Sekarang dah bermaustautin kat depan tv je. Tu pun pasang 3 kipas, anak2 semua tido pakai pampers je. 

Baru2 ni 2 minggu pengasuh balik kampung sebab mak dia tenat. So, terpaksalah mintak tolong mak mertua aku jagakan 3 orang budak tu tapi mak mertua xnak duduk kt sini. Dia nak bawak balik dorang ke teluk intan. Mula2 tu berat gakla sebab kesian kat azhad. Dia kan breastfeed lagi tapi nak buat camne kan.. Dah mintak tolong kt orang xkan nak banyak bunyik plakkk..

Time dorang kat kampung tu, mak bagitau amalia & azhad demam, batuk n selsema. Risau gak aku, tambah2 si kecik tu jarang sangat demam. Ni mesti main x hengat dunia la ni sebab mak cerita azhad kat kampung asyik berjalan je. Mentang2 la dah dapat kaki, berjalan aje keje nya.. Lagi2 cuaca sekarang ni panas sangat tu yang demam tu.

Sekarang ni dah x demam dah lepas aku mandikan dorang dengan air lemon. 1st time buat petua ni Alhamdulillah, dengan izin Allah mujarab. Dapatlah kurangkan sikit ubat2 doc. Pasni guna cara natural je. Selsema dorang tu aku bakar bawang putih pastu lenyek kan dengan minyak zaitun. Sapu kat dada, belakang badan dan kawasan hidung. Esoknya berketul2 keluar. Dah makin kurang dah selsema. Kalau x meleleh je hingus.

Semalam bawak anak2 p mydin USJ, amani muntah.. Kelam kabut aku panggil orang mydin, huhu! Banyak lak tu.. Patutla dia mengadu penat rupanya dia nak demam. Laju2 kitorang beli barang. Balik tu badan dia panas betul. Aku mandikan dia dengan air lemon, Alhamdulillah, pagi tadi tanya pengasuh amani demam lagi x. Pengasuh cakap x dah cuma selsema je. Lega rasanya hati. Hampir2 ummi nak EL hari ni sayang..

Dengar kata sekolah kat kedah & perlis dah tutup hari ni sebab panas melampau. Harap2 cepatlah hujan turun. Dah rindu sangat dah aku kat katil aku tuh. Bila ntah nak pindah balik. Pujuk husband nak beli air cond, haremmm.. Sampai ke sudah dia x belikan. Katanya ade benda lain yang lagi penting dari air cond. Ye la b.......

Till then, bubye

Saturday, March 12, 2016

.Azhad Eczema.

Assalamualaikum

Dah lama rasanya aku x update pasal eczema azhad. Dah lama sangat kan. Azhad pun dah masuk setahun 3 bulan dah. Aku pun dah jarang nak update blog. Kesempitan masa dan tenaga. Siang kerja malam pong kerja. Menyahut seruan kerajaan la katakan,eh! Dah melalut sampai ke situ plak. 

Untuk pengetahuan korang, eczema azhad dah semakin sembuh, Alhamdulillah tapi masih ade lagi yang belum sembuh. Kat muka dah ok cuma kena jaga2 sebab takut eczema tu naik balik. Sebelum ni pun azhad dah sembuh. 100%! Tapi sebab salah aku mungkin eczema dia naik balik.

Banyak ilmu aku dapat dari group eczema malaysia (fb). Hari2 aku bukak fb, scroll, baca segala file2, apa yang bole apa yang x bole. Aku start diet tepung dan gula dari group ni jugaklah. Segala jenis makanan yang berasaskan tepung semua aku x makan. Ko bayangkanlah camne seksanya aku berdiet semata mata sebab azhad. Nak diet untuk kurus pun aku x sanggup rasanya haha! 

Since azhad fully bf and aku memang sentiasa lapar je. Nak makan yang ringan2 x bole sebab banyak benda yang ringan2 tu ade tepung n gula. So aku memang melantak nasik je. Ayam, daging, seafood dan ikan yang gatal memang aku x sentuh. Aku cuma makan ikan kerapu, ikan merah, jenahak, selar dan siakap. Semuanya ikan mahal T_T. Tu pun aku tanya husband xpe ke b ayg makan lauk mahal2 ni? Susah kita klu selalu macam ni. Nasib husband sentiasa support. Demi anak apa pun x kisah. Insha Allah.. Rezki Allah yang tentukan. 

Aku diet tepung dan gula ni makan bulan jugaklah sampai berat badan aku susut lah. Dalam masa yang sama azhad masih on homeopathy. Badan dia yang kering aku sapu dengan minyak habbatus sauda + minyak zaitun. Ade jual minyak tu. Memang siap2 campo dedua. Aku beli kat mahnaz shah alam. Alhamdulillah, dengan izin Allah, kulit azhad lembut. Macam baby2 lain gak. 

Ni gambar azhad masa aku diet tepung dan gula, on homeopathy dan minyak habbatus sauda + minyak zaitun. Secalit eczema pun xde. Lega sungguh rasa hati. So, aku pun stopla diet. Dah lama kot. Aku try sikit2 makan ayam, daging, ikan2 yang gatal. Fast food pun aku try n error. Alhamdulillah, ayam, daging, ikan2 gatal azhad dah bole terima. Telo and fast food je aku try eczema dia naik. So, put aside dulu benda2 alah tu. 


X lama lepas tu eczema azhad kembali mengganas huhu! Start naik kat pipi. Time tu memang totally aku x jaga makan. Kira cam balas dendam ar. Ni gambar eczema azhad yang naik kat lengan. Mula naik kat muka pastu ke lengan plak. Lengan ni lah paling teruk aku rasa sebab luka dia dalam. 


Kebetulan bulan 12 tahun lepas aku sefamili pegi manjung rumah kakak ipar aku. Anak dia memang amek ubat homeopathy. So aku dengan husband decide nak bawak azhad jumpa doc wan. Aku selesa dengan ubat doc wan sebab dia bagi ubat titik senang budak2 nak makan. Selain ubat titik, dapat krim jugak. Alhamdulillah ubat2 ni aku dah repeat beberapa kali dah. bawah ni gambar before & after azhad on homeopathy doc Wan. Alhamdulillah.. Luka dah makin kering dan dah x berair.  


Ni gambar terbaru azhad. Muka dah licin tapi kadang2 tu kalau salah makan naik gak merah2. Cepat2 aku taruk krim or aku makan raw garlic. Jangan x tahu, raw garlic ni banyak kebaikan dia. Ermmmmm nak makan tu jela yang bercinta.. Rasa lidah ni menipis yerkkkk! Biasa nya aku potong nipis2 pastu tabur atas nasik. Bila makan dengan nasik xde terasa sangat. Lengan azhad tu aku balut sebab dia suka menggaru. Tapi lengan dia tu dah kering cuma aku nak pastikan dia x kacau sebab tu masih berbalut lagi. Sorry sayang..


Untuk upkan immune azhad, aku makan supplement olivenol plus. Yang ni aku beli kat website lelong. Ada dalam bentuk kapsul dan cecair. Cecair mahal sikit. Kapsul ni 1 kotak RM160 ada 60biji. Nangissss.. Mandian dia plak dulu aku pakaikan sebamed tapi cam x jadi pape je. Kalau ikut dalam group eczema malaysia pun x syorkan pakai sebamed sebab ade sikit steroid dalam dia. Ramai yang suggest pakai moo goo brand. Ni pun nangis gak.. Rege RM69. Tapi memang berkesan sebab dia dah kurang menggaru dan kulit makin lembut.

Nak jaga anak yang ada eczema ni memang mencabar. Naik sikit merah2 aku dah start gelabah. Kalau nak cakap pasal menangis dah banyak kali dah. Tapi aku tau ada hikmah di sebalik nya. Allah bagi aku ujian bukan sebab Dia x sayang. Sebab Dia care. Azhad memang sakit tapi dia lah anak yang paling senang dijaga. So, kenapa perlu aku persoal setiap ujian Allah? Hikmah yang Dia beri lagi banyak dari ujian yang datang. Aku yakin azhad pasti akan sembuh insha Allah.. Korang doa2 kan ye.. 

Till then, bubye

.Bajrangi Baijaan.

Assalamualaikum

Korang dah tengok x citer terbaru Salman Khan? Kalau belum p cepat2 tengok citer Bajrangi Baijaan. Citer ni fofuler kat malaysia sama masa Dilwale tengah hot2 kat sini. Aku tahu pun sebab makcik aku yang bercerita. Dia tengok dalam flight layan citer tu sampai nangis2. Tapi time tu citer ni xde sapa tau lagi. Dalam fb cuma citer psl Dilwale je. Siap viral lah lagu Dilwale orang buat untuk wedding video. Trending kat fb. Cuma citer Bajrangi Baijaan je xde orang sebut2. 

Aku pun mintak husband donlod dua2 citer ni. Dah lama x layan hindustan. Feeling2 bollywood kih! First kite tengok Dilwale dulu. Aku layan citer ni halfway je weh. Boring! Maybe sebab banyak citer pasal adik Shahrukh Khan tu kot yang buat aku boring. Sorrylah x minat nak teruskan. So, aku layan plak citer Bajrangi Baijaan. Layan weh! Selepas itu berkali2 aku tengok citer ni sampai husband tegur citer ni lagi haha! Setiap kali tengok setiap kali tu lah nangis tssskkkk..

Aku citer sikitlah sinopsis citer ni. Budak pompuan ni asal pakistan. Dia x bole bercakap. So mak dia bawak dia pegi berubat kat india. Masa nak balik ke pakistan keta api yang dorang naik tu stop sbb ade problem. Budak ni turun lah dari keta api sbb nampak kambing kat luar. Masa tengah main dengan kambing tu keta api pun berjalan. X sempatlah dia nak kejor. Pastu dia jumpa Salman Khan. Time tu lah start citer Salman Khan tolong budak ni. Tapi budak ni kan x bole bercakap. Jenuh gakla Salman Khan nak tau background budak ni asal mana, nama apa. X lama tu dia dah tau budak ni asal pakistan dan terpisah dengan mak dia. Salman Khan ni pun bawaklah budak ni ke pakistan ikut jalan dalam. Kira cam pendatang asinglah. Tapi dorang dah kantoi dengan polis. Polis ingat si Salman Khan ni perisik india. Kecohlah polis dok mencari Salman Khan ni. Nasib baiklah ada sorang wartawan yang tolong Salman Khan carikan mak budak ni. Meanwhile, wartawan ni upload kat youtube citer pasal Salman Khan datang ke pakistan semata mata nak satukan budak ni dengan mak dia. Orang india dan pakistan semua tengok video yang wartawan tu upload. Nak dijadikan citer polis dapat tangkap Salman Khan dan dia ditahan. Budak tu selamat dengan si wartawan dan dah jumpa mak dia. Bila video tu dah viral, semua orang support Salman Khan sebab dorang tau dia bukan perisik india and polis pun dah lepaskan dia. Dia dibawa pulang melalui jalan sempadan antara pakistan dan india. Time dah sampai ke sempadan india budak tu kejor si Salman Khan ni. Dia try jerit. Terkeluar suara budak ni. Mak ayah budak ni terkejut. Salman Khan toleh belakang tengok budak ni panggil dia, dia lari patah balik menangis2.. Sedih woooo.. Tersedu sedu aku tengok time part ni. Ni jelah sinopsis by aku. Kalau korang cam x faham, x bole nak imagine korang tengok sendiri lah ye. X rugi punyaaaa.


Till then, bubye

Thursday, February 18, 2016

.Cerita Weekend.

Assalamualaikum

Setiap kali weekend je mesti aku akan tanya husband minggu ni nak buat apa eyh b.. Kalau x balik kampung mesti kena ada aktiviti sikit baru lah x boring. Aku ni dah la jenis yang x bole dok lama2 kat rumah kang stressss je. Camne ntah nak jadi housewife kheeennn.. 

Tapi tiap kali weekend aktiviti kitorang mesti mengemas rumah. Biasalah kan rumah yang ada budak2 kecik ni kejap2 nak kena kemas rumah. Pepaham lerr. Aku kadang tu gewam tengok rumah dok sepah je tapi nak buat camne dah nama pun budak2. Nak dilarang kesian. Bertabahlah...

Minggu ni saja je nak share dengan korang aktiviti kitorang anak beranak. X bole lama2 dok kat rumah nty mereput haihhhh..

Ni kitorang bawak anak2 pegi star avenue. Shopping mall baru bukak kat rumah kitorang. Jakun sikit, kan ke kitorang ni dok kat hujung2 dunia, bila dah ade shopping mall ni lebih dari jakun ahkak rasa haha..



Hari ahad tu dok rumah saja. Kemas rumah, basuh baju, kemas rumah, masak, kemas rumah. Kemas rumah tu dah 18kali aku rasa hari tu saje. Vacuum tu dah x letak kat dalam dah. Aku biarkan kat luar je. Yela, setiap kali si kembo ni makan mesti bersepah. Naik darah tinggi aku tengok perangai dorang ni. Sabarrrrr..

Dua hari ni si kembo tu kitorang ajar x pakai kan pampers. Tahun ni dah 4 tahun kott. Tahun depan insha Allah nak hantarkan dorang ke sekolah, kena start ajar dari sekarang lah kan. Kang x pepasal terberak dalam seluar. Satu hal lagi rege pampers dah naik. Mahalnya sampai nak pitam aku nengok. Sedihnya lahaiiiiii.

Petang2 sikit aku gigih buat karipap. 1st time nih aku buat karipap sensorang. Dulu2 masa bujang rajin gak buat dengan kakpah n kaklai tapi aku tukang masak je haha. Kali ni confident sikit nak buat kulit dan inti dia sebab last week balik kampung mak aku share resepi camne nak buat karipap. Senang je weh. Lepas ni dah terer bole la jual kat tepi jalan hihi..


Tu jeh aktiviti weekend kitorang yang x seberapa. Pasni weekend dok repeat aktiviti tu balikla. Ko mampu aktiviti wajib mengemas rumah dan memasak. Tu lah yang selalu husband aku cadangkan tiap kali weekend. Aku menurut perintah je tuan besarrrrr..

Till then, bubye