Tuesday, May 17, 2016

.Scabies.

Assalamualaikum

Bertabahlah wahai hati.. Pembuka tahun 2016 kami sekeluarga diuji dengan kesihatan yang x menentu. Kali ni si twin tu plak yang sakit. Mula2 dulu Amani tumbuh biji2 kecik kat tangan dia. Siap ada nanah tapi x teruk sangat. Husband bawak dia p klinik. Dapat lah antibiotic and ubat sapu. 

Mula tu ade la recover sikit pastu naik balik. Hampir sebulan jugakla Amani camtu dok bergaru je pastu tumbuh nanah. Banyak. Takut + risau aku dibuatnya huhu! Ajak husband pegi klinik. Doc tengok pun terkejut and doc x bole buat pape. Just mintak refer doc pakar. Teruk katanya. Doc pun dah pandang slack jerrr kat aku dengan husband *damn*





So, aku dengan husband ambik cuti bawak Amalia Amani pegi hospital. Terus tuju ke Ara Damansara Medical Centre sebab dekat je dengan rumah, tup2 specialist dermatologist yilek. Dia ada hari jumaat & sabtu je phfttt.. So, kitorang gerak pegi SJMC plak. 

Doc pakar bagitau Amalia Amani ada scabies aka kudis buta. Syukurlah Amalia x banyak macam Amani kalau x mesti aku nangis gila2 punya lah. Sapa x sayang anak oiiii! Doc explained how this scabies happen and macam mana nak tangani scabies ni. So, doc bagi ubat sapu & antibiotic dekat dorang anddd aku dengan husband pun kena pakai krim for 48hours untuk matikan terus kutu tu. X pasal2 je kan.

Lepas abes je dengan doc, Amani plak kena dressing luka dia tu. Sekali dengan nanah2 dia nurse cucuk. Mengamuk + menangis xpyh cakaplah. Aku sua ipad pun x jalan. Tengok Amani macam tu aku plak rasa nak nangis *pinjam bahu sat*





3 hari EL tapi aku mintak dengan bos keje dari rumah. Sebabnya susah kot aku nak hantar Amani ke kak wan. Nak mandi pun susah, mungkin sebab pedih bila kena air. Lagi satu masalah bila nak sapu ubat kat luka dia. Menguji kesabaran kot. Sakit kan mestilah dia mengamuk. Azhad plak aku hantar ke kak wan . At least dia xde lah berjangkit dengan kakak2 dia. Hope so!

Dalam masa kejadian ni, kitorang laki bini terus mengemas rumah. Basuh segala cadar, langsir. Basuh kat dobi dengan air panas. DONE! Husband beli gak spray untuk bunuh kuman. Tu semua dia gugel. Semua baju yang dah dipakai aku rendam dengan air panas. Ko tengok betapa takutnya kitorang kalau benda ni jadi balik. 

Skang dah masuk bulan 5 kan but sisa2 baki scabies tu masih ade kat Amalia Amani sobs sobs.. Aku pun dah abes cara dah nak buat hape dengan dorang ni. Ubat doc, ubat kampung semua lah aku try tapi slow sangat jalannya.. Budak besar gini bila dah gatal dapat garu x hengat. Kalau leka sikit dorang menggaru sampai berdarah. Tu yang aku geram tu. Bila dah nak baik sikit dorang garu makin melarat la kan. Camne nak sembuh kalau macam ni. 

Kalau nak cakap penat dah lama dah aku stop try pakai macam2 kat dorang tapi xkan x buat apa kot kan. Kesian la kat dorang, apa punya makla haku ni kan. Now, tengah try pakai bedak muntah belut. Ni aku beli kat kampung husband. Bedak muntah belut ni sesuai untuk kudis2 camtu lah. 1st time pakai cam dah nampak perkembangan baik tapi satu biji bedak tu cepat norr abeh. Kena pakai jiat2 teheeee..

Hopefully lepas ni dah xdelah scabies2 ni. Jenuh dah aku dengan husband dok pikir nak bagi ubat apa kat dorang ni. Tahun ni memang on off family aku sorang2 sakit. Sabar lah, just be positive. Sakit tu kan penghapus dosa.. Amin



Till then, bubye

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.