Monday, June 25, 2012

.rasa besalah.

Assalamualaikum.

Hye! ari ni saya cuti sebab pinggangku ni sakit sangat. memang tiap2 ari bila bangun pagi je pinggang ni mesti sakit. yelah, bila tido bukannye bole mengiring pon. kalau mengiring belah kanan baby tendang, kalau mengiring belah kiri baby yang satu lagi ni tendang. so, saya kena tido menelentang je. nasibla..babies punya pasal kan,xpela ummi terima. ummi x penah nak salahkan anak2 ummi klu ummi sakit sebab ummi sayangkan anak2 ummi sgt2 ^_^


Memang masa pregnant ni saya asyik cuti dan mc je. bukan saya sengaja ke apa tapi kalau time sakit pinggang ni dtg adui..memang sakitla. Allah saja yang tau sakit ni, huhu.. sebab tu saya rasa besalah sgt kt en suami sebab selalu x pegi keje. kesian en suami dapat isteri mcm ni. sikit2 x pegi keje. saya mintak maaf T_T


okbai.


p/s: rase besalah sgt kt en suami,hmm..

Sunday, June 24, 2012

.tilam OH tilam.

Assalamualaikum.

Hye! hepi sunday. esok dah start keje balik,hmm.. mula la badan ni dah start malas2 gitu =_=' harap2 minggu ni berlalu dengan cepat ye,hehe. oh ya! saya nak share pasal tilam untuk babies saya. skang ni saya tengah ligat mencari tilam+cadar yang super gojes. saya memang xde niat nak beli sebab saya nak mintak tolong mak saya yang buatkan tilam untuk babies saya,hehe.. bole ye mak. so, saya start survey cadar2 baby yang cantik2. banyak yang saya jumpa sampai rambang jugakla mata saya nak pilih yang mana satu ni (lumrah org ppuan kan >_<)

*kredit to Little DJE

Ni salah satu contoh yang saya dapat dari fb Little DJE. cantik kan. x tahan bila tgk benda2 cantik camni, geram sangat oke! memandangkan saya nak tilam yang besar saya kena la paksa mak saya buatkan dan material cadar tu saya kena gigih cari. ari tu saya ade nampak kat ikea, quite gud, kain die pon sejuk je tapi x banyak choice,huhu.. nty bila ade kelapangan nak cari kat nagoya ke jakel ke, ade kan? x sabar sgt nak siapkan tilam utk babies. camne lah hasil nye nty kan. harap2 cantik dan selesa utk babies saya ^_^ 

okbai.

p/s: kekabu pon x beli lagi camne nak siap,huhu.. ;p

.Stretch Marks, Euww!.

Assalamualaikum.

Tanda-tanda rekahan terjadi akibatnya kulit tegang kesan daripada pertambahan berat badan ibu secara mendadak semasa hamil. Rekahan ini akan bertambah banyak bila bayi yang ada di dalam kandungan terus membesar. Biasanya kulit-kulit merekah ini akan kelihatan apabila usia kehamilan memasuki bulan kelima. Wanita yang berisiko untuk mengalami kesan kulit merekah adalah wanita yang kurang elastik kulitnya.

*sumber dari google

Bagaimana untuk mengatasinya?
Sapukan kulit dengan minyak zaitun, krim khusus atau minyak bayi setiap kali selesai mandi dan sewaktu hendak tidur. Perlu diingat, tidak ada krim atau minyak tertentu yang dapat menghilangkan tanda-tanda rekahan ini.
Ini kerana krim atau minyak hanya akan melembutkan kulit daripada luar namun tidak dapat mengubah kelenturan di bawah permukaan kulit. Seeloknya, sebelum menggunakan apa jua krim dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Ini adalah untuk mengelakkan terjadinya iritasi pada kulit.
Selalunya selepas berlakunya rekahan kulit warna-warna kemerahan yang timbul akan pudar sedikit demi sedikit. Ia akan meninggalkan bekas berupa garis-garis berwarna keperakan. Keadaan ini akan dapat dilihat beberapa bulan setelah anda melahirkan bayi.


Oke, part ni memang saya dah kena. starting time saya preggy 4 months klu x salah saya lah. masa tu saya x bole tgk bwh perut ni sebab perut dah besar. bila ade rase gatal2 gitu saya garu je sebab time tu xtau stretch marks ni dah ade dan xtau rase gatal tu akan jadi stretch marks, yelah, 1st time pregnant kan bukan ade experience pon. skang ni stretch marks x usah ckplah memang byk sgt kat perut ni. saya perasan masa saya dok sibuk tgk perut kat cermin dalam bilik. bila tgk perut ni Ya Allah.. dah teruk rupanya.. selama ni xdela nak check2 perut,huhu.. sedih. ramai kwn2 cakap stretch marks ni susah nak ilang, abesla saya..  


Pasni saya nak beli ni la..



Even mcm dah terlambat tapi at least saya cuba usaha ilangkan. xtaula klu guna cocoa butter ni stretch marks bole ilang ke ape tapi klu dapat kurangkan pon dah kira syukur Alhamdulillah.. takut bila kwn2 cakap nty bila dah bersalin stretch marks tu akan jadi kehitaman, arghhh!! xnak2. rase menyesal plak bila dulu dok garu2 perut ni. rase mcm nak patah balik ke masa lampau, time ni baru la pikir ade x jam mcm doraemon tu bole balik ke masa dulu,hehe.. klu ade saya nak jaga perut ni betul2.. klu rase gatal je saya tahan dari garu ^_^ tapi nak buat camne kan, benda dah jadi terima jela dah perut sendiri. en suami pon ckp xpela babies pnye pasal,hehe..xtaula ikhlas ke x.

okbai.

p/s: b, pas besalin i akan jaga perut ni + body sekali eyh,hehe

Wednesday, June 20, 2012

.Review Nikah Part 1.

Assalamualaikum.

Hyep! akhirnya keluar jugak entry pasal kawen2 ni. dah 6 bulan kawen baru nak post gambar kan,huhu.. tapi ni baru part 1 tau..maknanya di sini ade lagi sambungan nye nty,hehe.. ari ni kita layan dulu la gambar2 nikah saya start dari saya mekap kat butik pengantin oke!

Niiinnn dia muka pengantin yg masham,ish2..

sempat lagi ni berposing ngn chuna =_='


oh! rindu saat ini


kak yan, kak pah & nurul aka org kuat saya ^_^


ni la dia make up artis ii yg vogue da vass!! :p


sesi pasang bulu mata palsu. i loiikee!! berat gitu ;)


cak!! bulu mata dah panjang,ngee..


Tadaa..dah pon siap. senyum no hg shahrul ;))


si make up artis yg excited nak amek gamba ngn saya,heh!


owner butik Risik Mempelai. sgt sportingg!!


Malu sebab die pakai selipar. kuning plak tu,hahaha


Thanks shahrul, ur make up is da best. sgt senang bekerjasama dgn shahrul ni tau :)


rock bebeh rock!


budak ni cousin aka photographer ^_^


oke, dah siap semua..cepat2 gerak p masjid. nak kawen ni!!


Dah abes part 1.. part 2 akan menyusul nty.. tunggu ya!


okbai.


p/s: can i turn the time? sgt rindu momen2 ini. xkan ade kali kedua dah. best sgt2! ;p

Tuesday, June 19, 2012

.for Babies.

Assalamualaikum.

Hye! entry kali ni nak cerita sikit pasal barang2 babies yang x seberapa tu, T_T.. at least ade kan drpd xde,ngee.. since my babies dah almost 24weeks, kitorang suami isteri dah start membeli barang2 untuk babies. x banyak..beli sikit2 je pon. tgk kepada kemampuan. kalau bulan ni kewangan x mengizinkan barangnye pon x mengizinkan la jgk. tapi Alhamdulillah, rezki tu masih ade ^_^


Oke, ni antara barang2 untuk babies. cukupla kan, nty dapat gaji beli lagi. beli sikit2 kalau beli sekaligus mau botak kepala mak bapak diorang ni,huhu. kalau nak diikutkan banyak lagi sebenarnye barang yang x beli lagi. xpela, kalau x sempat beli, lepas bersalin nty bole beli lagi kot. barang utk si ummi pon xde lagi asyik beli barang2 babies je. ummi punya barang last minute pn xpe,heh!




Ini namanya tungku baby. saya beli kat online je. harga die rm10. saya beli satu sebab bole share2 kan. Kalau babies kembung perut ke ape bole guna tungku baby ni. dalam tungku ni die dah siap taruk herba2, so klu cium je memang wangi bau herba, nice! Antara kelebihan tungku baby ni:


1) membuang angin yg menyebabkan kembung perut
2) melegakan lebam akibat terjatuh atau kesan suntikan
3) mengandungi ramuan herba terpilih (lada hitam, jintan hitam, bwg putih kering, lada putih) formulasi oleh bidan berpengalaman
4) tahan lama dari kulat kerana herba yg digunakan dipastikan betul2 kering sebelum dibungkus
5) tungku baby ni dibalut dgn kain cotton flannel supaya lebih cepay meresap. kain juga lasak dan x mudah koyak
6) mudah digunakan. hanya layur sahaja pada seterika dan tuam pada tempat yg bermasalah


Pada sesiapa yg berminat nak cuba tungku baby ni bole email/col



0193416067 / 0123447429





Yang ni juga saya beli thru online. senang! xpyh nk susah2 cari kat mall ke ape. lagi satu kalau kita pandai cari kat internet ni harga die lagi murah berbanding kt kedai2 nun. breastpump Avent ni saya beli dgn harga rm150 siap dapat free gift lagi! ^_^ mula2 saya ingat xnak beli breastpump tapi bila pikir2 balik breastpump ni penting tau. klu babies tgh tdo bole jgk kita pump untuk simpan susu, xdelah susu bengkak je ye x? harap2 la susu badan nty meriah, memang dah niat dah fully bf babies, insyaAllah klu diizinkan Allah.




Ha..yg ni pon saya beli online, saya beli sekali dgn breastpump Avent tu. 1 box ade 10 botol, harga die rm30. botol die tersangatlah comel,hahaha..so cute, excited sgt nk guna botol ni nty,hehe..


Tu jela setakat ni. nty saya update lagi oke. tu pon klu ade beli. klu xde tu sori lah ye,hewhewhew. saya saje nak share barang2 babies ni kat blog sebab nty bila2 saya bole baca balik entry ni, anak2 ke..baru la diorng tau ummi diorang ni tersangatlah excited nak tunggu diorang keluar. niat bukan utk tunjuk kat sesiapa. ini cerita saya dan saya berhak nak tulis ape pon kat blog saya ni ;p


okbai.


p/s: kalau boring selalu amek baju babies, lipat2, cium2, ngee..

Monday, June 18, 2012

.22 Weeks.

Assalamualaikum.

Salam senin yang x berapa best. hmm, besa la cuti dua ari mana cukup kan. klu bole nak cuti lame2. bila la nk bersalin ni, bole la rehat kat umah puas2, puas ke? nth2 lg bz dari keje sbb x menang tangan nak jage babies, haaa.. tapi xpela asalkan cuutttiiiii... ^_^

Saja galak nak interframe gambar saya kat dalam blog ni,ngee.. sebab saya x penah nak tunjuk gamba saya time saya tgh pregnant. ade tu ade tp time tu perut x bpe besar lagi. ni gambar yang x bpe baru sgtlah.

..

..

..

..

tadaaa!!

im 22weeks *

Hahaha..amek gambar sendiri dalam toilet. jadila.. nak amek gambar kat luar segan sbb gemokk,huhu.. kat dalam toilet ni xde sape tau klu kita nk posing over2 kan,bhahaha.. biar la kenangan cuma di dalam toilet, ade jgk kan..


Skang ni babies dah masuk 24weeks. dah makin besar dah perut ni. kaki pon dah start membengkak. bila nak bejalan tu aduii sakit..kena jalan slow2 sambil pegang pinggang,huhu.. lutut pon dah x bpe nak kuat dah. ari jumaat lepas saya x dapat nak pegi keje sebab lutut punya pasal. bangun pagi je lutut dah lembik. nasib baik dapat bos yang amatlah memahami ^_^'


Lepas je en suami abes keje malam, die lah yang tolong sapukan minyak panas pastu urutkan kaki ni. tiap2 malam mcm tu, sebelum tido mesti kena pakai stokin kalau x esok mesti kaki sakit punyalah. dah buat eksperimen dah pon.. pakai stokin ni memang membantu sgt2! so, utk preggy mommy kat luar sana tu, klu ade problem tumit kaki sakit, lutut sakit ke rajin2 lah pakai stokin tiap2 malam eyh. yakin berkesan!


okbai.


p/s: bukan takat kaki membengkak, muka pon dah naik bengkak sama sebab dah gemok,huhu T_T

Saturday, June 16, 2012

.MAK.

"Mana Mak?'
  Jam 6.30 petang.
 Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
 Ayah baru balik dari sawah.
 Ayah tanya Mak, “Along mana?’
 Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
 Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
 Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
 Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
 Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
 Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
 Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
 Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
 Dua puluh tahun kemudian
 Jam 6.30 petang
 Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
 Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
 Along sedang membelek-belek baju barunya.  Along jawab, “Tak tahu.”
 Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
 Angah  menonton tv.  Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?” Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh  yang  asyik membaca majalah. 
Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?" Ateh  menjawab, “Entah.” 
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

 Ayah tanya Alang, “Mana Mak?” Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu. Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.
Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

 Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?" Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!” Tersentap hati Ayah mendengar  kata-kata Adik. 

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu. 

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah.  Mak  resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak  mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika. Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?" 
Semakin anak-anak  Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .


Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan  memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan  bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan. 

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.


 Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi. 

Mak letakkan  bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus  kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda  faham. 

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak  sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur.  Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.
Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan. 
Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira  dan  berlari mendakapnya seperti dulu. 
Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan  setiap malam. Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak  masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak. Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak  berangkat." 
Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan  balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.  Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.
Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun.  Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa  menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang  merasa anak-anak   mengangkat kita kat bahu mereka.”  Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak
Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan. 
Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.


 Beberapa tahun kemudian Mak Uda tanya  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”. Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit. 
Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi. 
Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak.  Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa  Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.


 Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat. 

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak. Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak.. Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai. Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah, "Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?".  Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.


 Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini  tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh.. 

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"   
Ayah  tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?"  masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia. 

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?




p/s: terlalu sayangkan kedua2 mak.. insyaAllah selagi nyawa masih dikandung badan akan saya berbakti kepada mak2.. itu pun xkan dapat saya balas apa yang telah mak2 lakukan utk saya. terima kasih mak T_T

.Perihal Rumah.

Assalamualaikum.

Alloo.. dah start nak update blog dah ni, ngee.. ari ni saya nak cerita sikit pasal rumah yang saya sewa sejak berkawen nih. Skang saya menyewa kat area kg melayu subang, di seksyen U5. rumah saya tu merupakan kawasan kilang, so byklah rakan2 antarabangsa yg bermaustautin kat sini. cakap je negara mana, semua adaaa.. saya tinggal kt flat je. so, kebanyakkan penduduk kat situ semuanya foreigner. takut ii,huhu.. sebab tu bila en suami keje shift malam saya x berani nk duduk kt umah tu sorang2 sebab takut dengan orang2 kat situ. bukan kita buruk sangka ke apa tapi saya cuma berjaga-jaga. kalau jadi pape kan dah xde guna. terpaksalah saya balik umah kakak kt kl menyewa kat sane plak,hikhik..

Lagi satu walaupun saya tinggal kat flat je tapi sewa agak mahalla. bila kawan2 tanya bpe sewa sebulan ramai yg cakap npe mahal sgt, umah flat je ponn. mmg umah tu dah direnovate, ade tiles, ade kabinet dapur, air cond dan peti ais tapi peti ais die mcm hampeh. mana taknye peti ais die ni zaman dahulu kala punye.. dahla sekejap sejok sekejap x sejok. kalau letak sayur dalam peti ais tu  esoknye sure beku punyelah. dat's why la kitorang xde nye nak beli stok barang dapur time dpt gaji. kena beli sikit2 je, sedih kan.

Tu baru cerita pasal peti ais. ade lagi satu tragedi yang menyayat hati en suami. kesah pasal moto kesayangan die. moto en suami ni jenis 125, orang cakap moto jenis ni hot item. masa awal2 pregnant dulu en suami xnak saya naik moto pegi keje takut jadi pape kat baby. tiap2 ari kitorang naik kete walaupun sakit sikitla nak kena isi minyak kete,huhu.. kata en suami xpe, nty bila kandungan dah besar sikit kita naik moto balik eyh. saya pon ikut je cakap en suami sebab saya ni jenis x kesah nak naik apa pun. sesekali en suami adela panaskan enjin moto takut moto die rosak sebab lama x pakai kecuali masa die keje shift malam je die bwk pegi kilang. dalam masa kitorang x naik moto tu, satu hari masa nak pegi keje en suami terpandang moto die, dan die rase pelik sebab kedudukan moto die dah berubah. die pegi la tgk2 moto tu, terkejot jgkla bila die tgk kat tmpt kunci tu mcm ade orang korek2 gaya nak curi. bila en suami nak masukkan kunci moto dah xleh sebab tmpt tu dah jadi besar, faham x? (sila faham eyh, xtau nak guna ayat ape dah =_=') 

Bila en suami dah htr saya pegi keje (ari tu en suami cuti), en suami ade pegi lagi tgk moto die, time tu ade sorang pakcik ni bgtau pasal moto tu. pakcik tu cakap sebenarnye moto tu memang ade orang nak curi. orang2 yg kuat mencuri ni siap angkat moto en suami kat tgh2 padang sebab kat situ terang sikit sebab ade lampu. time tu dalam kol 4.30 pagi camtulah. pakcik ni ade bukak kedai makan dkt kawasan flat ni jgk, kedai die jenis kedai yg tutup lambat. masa budak2 pencuri ni sibok nk pomen moto en suami, pakcik n rakan2 ni igt nak sergah budak2 pencuri tapi x dapat. diorang lari dulu sebab drpd cerita en suami ade orang lain yg sergah diorng dulu. hmm.. pakcik n rakan2 ni pon angkatla balik moto tu sebab tu la kedudukan moto tu dah berubah. pakcik ni cakap lagi moto die pon pnh kena curi dan kebetulan moto pakcik ni pun sama jenis dgn moto en suami.

Lepas je cerita tu abes igtkan dah okay tapi benda ni jadi lebih teruk lagi. baru2 ni bila en suami balik keje shift malam die terkejot tgk moto die xde tayar! dua2 tayar hilang ngn sport rim sekali! en suami ckp die x mampu nak buat pape. lama jgkla en suami termenung tgk moto die jadi mcm tu,huhu. bila dah jadi mcm tu saya ade jgk suggest suruh pindah tapi die xnak. alasan die susah nak pindah, nak bwk turun barang2 byk, yelah kitorng ni duduk tingkat 3, tangga pon sempit, susah sikit kalau nak pindah2 ni. tapi bagi saya kalau sampai moto dah jadi camni sanggup ke nak duduk kat kawasan mcm ni kan. cerita ni x abes kat sini je. lepas pada tu, ekzos plak hilang! time ni en suami dah meluat nak duduk kat sini n decide nak pindah je. kan senang dari dulu pikir camni,hehe..


So, dgn bantuan kawan2 kat tempat keje diorang ade la tgk2 kan umah sewa kat kawasan umah diorang. dapat jgak la sebuah umah ni jenis apartment. bab yang paling saya suka, umah ni bawah sekali maksudnya parking je kete trus masuk umah. x pyh nak susah2 panjat tangga. kitorang pon col la pakcik ni plan nak jumpa nak tgk umah. tapi yang bengangnya last minute nak jumpa pakcik ni bole bgtau umah tu die nak sewakan kat sedara die plak, huh!! rase cam nak maki je. panas pon ade. klu rase hati nak sewakan kat sedara sendiri x pyhla susah2 kan diri p iklankan umah tu. kan dah nyusahkan orang. x tahu ke kita ni memang dah berminat sgt nak menyewa umah die tapi die wat camni plak. skang ni tgh desperate nak cari umah tapi xde rezki,huhu.. xpela, kena usaha lebih sikit cari umah pasni. harap2 adelah rezki nak sewa umah.. Amin..




okbai.


p/s: x bole tidoq pikir pakcik tu! haih, umah.. umah.. =_='

Friday, June 8, 2012

.Alhamdulillah.

Assalamualaikum.

Hye! salam Jumaat, penghulu segala hari. Alhamdulillah.. masih lagi bernyawa. syukur kan dgn nikmat Allah kasik ni bole benafas walaupun idung masih tersumbat, guna mulut pon bole, bhahaha.. ari ni last day keje utk minggu ni, esok dan lusa bole la berjimba-jimba walaupun setakat dapat duduk kat umah je, erk!! eh2, ahad ni ade kenduri sebelah en suami. malam ni mak mertua datang umah, fuh! umah dah siap kemas, hikhik..

Baru tadi dok layan fb ternampak sorang kawan saya ni. die baru upload gamba anak die dari anak die lahir sampailah skng. nama baby boy ni Azfar Al Zikry. sedap kan nama baby nih. skng dah masuk 3 bulan dah makin tembam dan cute sgt ^_^

Azfar, baru lahir.. comei kan ;)

Masa dok belek2 gamba perasaan seorang ibu tiba2 datang, 'hmm, pasni turn ak plak'.. syiok bila baby dah keluar dengan selamatnya pastu kita dah bole pegang, belai.. perasaan tu tiba2 datang, mayb sebab skng ni saya tgh pregnant. naluri ibu tu dah ade kan. makin x sabar nak tunggu babies saya keluar pulak. bila babies kt dalam perut ni risau jgk. yela, kita x bole nk expect ape yg die buat kat dalam perut ni cuma bila babies dah tendang2 tu baru la hati ni lega sikit. 

Nak dijadikan cerita, sabtu minggu lepas saya stay kt kl umah kakak sebab en suami keje shift malam. time tgh baring2 dalam bilik mak masuk, sembang2 ngn mak. mak tnye. 'adik, rasa x babies gerak?'. saya baru perasan mcm dah lama x rasa babies gerak. biasanya sebelum ni saya ade rase geli2, rase mcm ade rama2 terbang dalam perut ni ^_^'. babies tendang2 pon ade rase jgk tp x selalu sgtla. saya pikir balik.. rasenye dari malam tadi x rase pape. hati ni tiba2 dah start risau. aduyai.. mak cakap baik pegi check kita xtau apa yang jadi kat dalam tu. saya msge en suami bgtau die pasal hal ni. en suami pon dah start gelabah, suruh saya cepat2 siap pegi klinik buat scan. masa tgh bersiap-siap ni rase mcm nk gugur jantung ni pikirkan babies dalam perut. saya doa byk2 janganla jadi pape kat babies saya. 

Sampai kt klinik (klinik Mediviron, setiawangsa) saya cte kat doc pasal saya x rase babies gerak, doc interview saya mcm2, bla bla bla. pastu doc ajak scan babies. bila doc scan, doc ckp tgk tu babies u okies je gerak. siap angkat2 tgn lg. dua2 heartbeat ok. diorng  pnye growth pon ok ikut bulan. hahahaha!! babies kenakan ummi n ayah ya. bila dah tau babies dalam perut ni baik2 saja, hati ni dah lega dah. sebole-bole nya saya dah cukup jaga babies dalam perut ni. saya xnk kehilangan mereka. mereka nyawa saya. setiap kali lepas solat, saya akan doakan babies berpeluang utk hidup di dunia ni. sepanjang 22 weeks babies dalam perut saya selama itulah saya sentiasa mengharapkan agar anak2 saya ni lahir dgn sempurna dan sihat tubuh badan ^_^ nty bila dah besar bole kawan dgn abang azfar ya.. ;)

Comei sgt kamu ni.. ^_^

okbai.

p/s: my, klu baca entry ni sila maafkan saya sebab curik2 amek gamba azfar dalam fb ya.. ^_^'

Wednesday, June 6, 2012

.ubat OH ubat.

Assalamualaikum.

Hye! ari ni still selsema+batuk. twice in a month! dapat jgkla mc. ni nak benafas pon kena nafas kot mulut sbb dua2 lobang idung ni tesumbat. aduyai, dugaan sungguhla no.. actually, virus ni sbenarnya kena masa saya stay kt umh kakak kt kl nun. perasan x dlm minggu ni ade satu mlm tu teramatla panas. sampai 2,3 kali jgkla saya bangun p toilet basuh muka ngn leher ni. igtkan bole la kurangkan panas tp sama je,huh! bangun lagi sekali bukak tingkap luas2. pon sama jgk. mandi peluh jgkla mlm tu,T_T.. igtkan saya sorang je rase cmtu rupanya 1 umh rase panas,hahaha. kakak saya sampai tekak kering, bayangkan! 

So, semalam ade appoinment dgn doc pakar kt hosp sg buloh. dpt jgkla ubat utk kurangkan selsema+batuk ni. oh ya, doc bg saya antibiotic. tp kwn saya ckp org pregnant x bole mkn antibiotic, btul ke? saya pon confius. tp saya x mkn lg la takut jgk kang ado la effect kt babies nty. =_='

besa la bila badan x berapa nk sedap kan.. saya ni ayat la en suami dgn muka yg ala2 mintak simpati, "bole x xnk keje ari ni?ngeh2x.. x laratla,dhla kt opis tu sejok sgt, idung ni plak dua2 tesumbat". bila en suami ckp yes, dlm hati terus melompat,muehehe! tapi luaran seyes gile, muka mmg tahap org sakit terukla! hohoho.. tp btulla.. xtipu tau..

Ondaway balik dalam kete, en suami ajak pegi klinik amek mc. yela, sedar diri kan.. cuti saya dh abes,huhu.. asyik cuti je x hengat. pegi klinik panel (klinik Suren) kt keramat tuh, jumpa doc bla bla bla.. dptla mc! pegi klinik ni dpt lg ubat. T_T

Ari ni plak, dtg opis selsema+batuk ade lg. igt bila dh mkn ubat doc bagi semalam dh ok. tp ade jgk. pegi la plak nurseroom. jumpa lg doc.. doc bg lg ubat. wah!! dh makin byk ubat ni xtau nk mkn yg mana satu,huhu.. mcm dh bole buat koleksi ubat je. mkn nye idok pn. klu rase nk mkn saya mkn klu x hampeh,huhu..



okbai.

p/s: memang nk sehat, x larat dh nk tarik nafas ikot mulut,wawawa!! pegila jauh2 wahai virus-virus benci!!