Tuesday, January 29, 2013

.Segera lah Sembuh Wahai Anakku.

Assalamualaikum

Anakku Amani demam lagi. Baru ja baik dah demam balik. bila mak aku cakap 'adik demam ari ni. batuk dan berhingus. Cik wan dah bagi makan ubat'. aku diam. hati mak mana yg x risau bila anak dia asyik sakit ja. aku rasa mcm nak lari balik ja tapi aku kena keja. xkan nak cuti ja. klu bole aku nak bela anak2 aku dengan tangan aku sendiri. time anak sakit aku nak jaga dia nak belai dia. tapi aku x bole. 

Hati aku cukup risau psl adik. rasa nak nangis pun ada. adik kecik lagi. x mampu nak tanggung sakit. org besar pun klu asyik demam rasa x selesa ni kan plak baby mcm adik. klu bole biarla aku yg sakit. aku rela tanggung sakit anak2. aku x sanggup tengok anak2 aku sakit. 


Adik.. Ummi doakan adik cepat sembuh tau..  ummi sayang adik sgt2.. adik kena kuat. tu semua ujian dari Allah.. Allah bagi adik sakit sebab Allah sayangkan adik.. ummi nak tengok adik sihat.. adiklah permata hati ummi dan ayah.. 




Bubye!

p/s: Doa ummi sentiasa bersama anak2 ummi.. i love u T_T


Saturday, January 26, 2013

.Susu Makin Sikit.Sedey.

Assalamualaikum

Dah masuk 2 bulan aku masuk keja. Dah lama sebenarnya aku nak post entry pasai ni tapi asyik x berkesempatan saja. So today i will make it! Okay2 back to da point ya. Susu aku makin sikit sejak aku masuk keja. Masa awai2 keja dulu okay lagi, Alhamdulillah sekali session bole dapat 4oz gitu. Memang biasa aku dapat byk tu saja. Tapi lama2 makin sikit plak. Aku igt mungkin aku kurang minum n makan or tension pasai keja sebab tu susu aku makin kurang. Aku pun sedaya upaya la bwk botol air n makan byk2 nak bagi susu ada. Bila tgh pump aku cuba set otak bagi x tension. Tapi susu dapat sikit jugak.

Husband la org yg paling kuat support wife dia ni. kadang aku rasa down bila x dapat nak bagi anak2 aku minum susu badan aku sendiri. lagi down bila ada kawan2 yg asyik cerita pasai susu badan diorang. ye..aku tau susu badan aku sikit. memang x cukup nak bagi anak2 aku. Igt aku x terasa ka klu diorang dok cita pasai byk susu bdn, siap bole simpan stok lg. Aduyai.. Aku redha.. Dah rezki aku takat ni ja aku nak buat mcm mna. Semua benda aku dah cuba. Makan lobak putih, sayur sawi.. tapi samo yo,huhu.. Skng aku dok gigih makan shaklee plak. Baru start saja..




Sedih tau bila kita as a mother x bole nak bagi susu badan kat anak. Baru skng aku faham perasaan itu. Masa pregnant dlu dah niat klu bole nak bf anak2 sampaila umo diorang 2 tahun. Tapi x sampai 2 tahun dah sikit. Husband pun dah bole terima susu badan aku makin sikit. Dulu jenuh jugakla nak terangkan kt husband. Bukan aku sengaja xmau bagi anak2 susu tapi bila bagi ja nenen lg la diorang kuat nangis. Isap2 susu x keluar agaknya tu yg menangis sakan tu. 

Skang ni aku memang bergantung sepenuhnya kat susu formula. Sedih memang sedih tapi aku kena go on jugak. Xkan nak biar anak2 x minum. Lagi kesian. Xpa la.. Mungkin dah tertulis anak2 aku dapat minum susu badan aku sampai 2 bulan lebih saja. Klu aku pikir balik pasai ni mesti aku sedih. Aku x mintak susu badan aku sikit sebelum waktu dia tapi aku redha. 

Amalia.. Amani..ummi mintak maaf sebab x dapat nak bagi susu yg terbaik untuk anak2 ummi.. Susu yg sepatutnya anak2 ummi dapat.. Ummi rasa bersalah sgt. Anak2 ummi patut dpt hak tu. Ummi mintak maaf nak..

Bubye

p/s: susu ibu adalah susu yg paling terbaik. Memang aku x nafikan. InsyaAllah mungkin ada rezki untuk anak yg seterusnya,huh.. xoxo =)



.Tukar Susu.

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. zara's dah masuk 4 bulan. makin lama makin bulat pulak aku tgk diorang ni. syukur sgt2. diorang selera sungguh minum susu sekarang ni =) baru2 ni aku ngn husband tukar kan susu anak2. dulu diorang minum enfalac biasa tapi disebabkan diorang makin lama makin kuat minum susu, so terpaksalah kami cari susu yg murah sikit. bukan x sayang anak tapi bila beli susu enfalac ni sakit sikitla,huhu.. kalau beli 1 pek enfalac biasa yg harga RM43 tahan dalam 2,3 ari ja. klu sebulan dah berapa kan,sobs sobs..

Sebelum nak tukar susu ni aku gigih dok google kat internet susu mana yg elok untuk baby. cari punya cari, finally aku suggest kat husband susu s26. Ramai jgk yg ckp susu s26 ni elok untuk baby. Husband okay saja n beli 1 pek untuk cuba. Nak beli yg kecik x jumpa so bli la yg 600gm punya. Klu beli kat speedmart bole dpt harga RM35. Speedmart setakat ni klu nak beli susu harga dia memang murah la. Klu kat tempat lain for sure lagi mahai dari harga yg ni. Setakat yg aku tau la tp sapa2 yg tau ada harga susu s26 yg paling murah dari speedmart sila bagitau aku,hihi. Bila anak2 dah try minum susu s26 ni diorang selera, berak pun okay aku n husband pun terus tukar susu. 


Masa balik kampung teluk intan itu ari, husband p kedai ubat cina nak beli susu. Biasa klu jenis kedai2 mcm ni mmg harga susu murah2. Husband beli 2 kotak susu s26. Dalam 1 kotak ada 2 pek. Makna 1 kotak tu 1.2kg. Harga 1 kotak RM64.90. Okayla kan. 1pek tahan 3,4 ari. Tapi yg aku perasan bila anak2 minum susu ni diorang selera gila. Laju ja minum. Klu bancuh 4oz tu cepat ja abes. Naikla jgk badan anak2.. Alhamdulillah..



Aku harap lepas ni xdakla tukar2 susu dah. Rasa kesian sgt kat anak2 sebab x mampu nak bagi susu mahai kat diorang. Aku nak bagi yg terbaik untuk anak2. Nak diorang rasa selesa.. Dapat semua yang diorang nak sebab aku xmau anak2 aku susah mcm aku dulu. Memang la x elok manjakan sgt anak2 ni tapi aku sedihla bila sepatutnya benda yg diorang perlu dapat aku x bole bagi. Contoh macam susu la. Aku redha bila susu badan aku dah makin kering. Bila pump x sampai 1oz dapat. Tu nty aku cita next entry. Sebab tu selagi aku mampu aku nak bagi susu yang terbaik untuk anak2 aku. Bila dok google ramai mak2 ckp susu s26 ni elok untuk perkembangan otak baby terus aku bagitau kat husband. Harap susu ni okayla kat anak2. Klu bole biar la kami stick dengan susu ni saja. Aku suka tgk anak2 selera bila minum susu. Mudahan murah rezki kami suami isteri tahun ni. Alhamdulillah, awal tahun 2013 ni dah dapat gud news bila kami dapat naik gaji. Rezki anak2. Bole la beli susu n pampers anak2.. Ada jugak rezki lebih. Syukran Ya Allah!



Buybe!

p/s: anak2 sibuk minum susu ummi pun sibuk jugak nak minum susu. nak dapat kulit gebus kenala rajin minum susu,hihi.. xoxo =)





Wednesday, January 16, 2013

.Kau Memang Celaka kan!.

Assalamualaikum

Today im in the bad mood. sgt2 bad mood. pagi2 supervisor yg sungguh celaka tu dah bikin hati aku panas. memang aku dah x tahan dengan mulut si celaka tu. agak nk bergurau biar la bertempat. ni ko bantai aku depan orang ramai dan perkataan 'MENGANGKANG' tu adalah satu perkataan yg sgt2 kurang ajar. igt aku teringin sgt ke nak join masuk DBS tuh? sah2 la ko supervisor ko kena present semua report. yg ko jeles dengan aku pehal. ko x siapkan report itu ko punya pasalla. tangan aku ni terketar2 lagi dok tahan marah. rasa nak bagi penampar ja. 

Ko igt aku datang keja dok mengangkang ja ka? x buat keja langsung?? tu ko bukan aku. ko tu buat2 sibuk time ada bos ja klu xdak bos mcm2 ko buat kan. booking hotel la time keja keluar la entah2 pegi dating, huh! sakit hati aku. sedap ja ko jatuhkan maruah aku depan orang ramai. ko tu dah melampau! aku xkan maafkan ko. apa yg ko dah buat kat aku memang betul2 kurang ajar. aku memang sumpah ko la lahanat!!

p/s: dis entry dedicated to supervisor shift C!!

Tuesday, January 15, 2013

.Tahun Ini Punya Azam.

Assalamualaikum

Dah nak abes bulan januari baru aku nak hupdate azam untuk tahun ni,hikhik..sebelum ni satu pun aku x penah capai azam aku tapi tahun ni rasa semangat pulak nak ada azam,hahaha..xpa2..kita tgk capai ke dak azam2 aku tahun ni.

Ni antara azam2 aku untuk tahun ni, jeng jeng jeng..

1. Aku nak kurus..dah nak termuntah aku dok sebut pasal kurus ja,hahaha..last aku timbang berat aku dah cecah 63KG!! mak oiii sedap sungguh aku bela lemak aku ni. perut aku dah makin besar pakai baju kurung pun dah x bole sebab kain kurung byk dh x muat. STRESSSS.. tapi skng ni aku dok gigih sapu satu badan aku dengan lotion FELINNA INCHLOSS. pasal ni nty aku cerita next entry naa.. mudahanla lepas pakai felinna ni ada la nampak hasil, hewhew..

2. Aku nekad nak carik keja lain. x mau dah dok keja kat freescale. penat aku nak ngadap passdown tetiap ari,huhu.. nak jugak rasa environment baru. dah lama aku keja kat freescale. ni pun aku dok gigih jgk cari keja lain. hopefully adala rezki anak2 aku. Amin Ya Rabbal Alamin..

Cukupla dua ja azam aku untuk tahun ni. byk2 x tercapai plak kan.. aku nak cuba usaha capai azam aku. aku nak jgk ada matlamat hidup. ada goal. doakan aku..

bubye

p/s: tahun 2013 ni nak buat yg terbaik untuk suami dan anak2!! XOXO ^__^

Saturday, January 5, 2013

.Sakit Hati Tau!.

Assalamualaikum

Risau sungguh bila anak2 sakit. Baru ja sihat tapi lepas balik kg t.intan terus demam. Adik start demam dulu lepas tu baru kakak. Demam kali ni adik paling teruk. Menangis aku tgk. Badan adik dah susut sikit. Selalu klu adik demam dia jarangla nk merengek tapi kali ni nk tido pun susah. Bila aku angkat adik dia buat muka sedih. Adik cuba ckp ngn aku dengan muka pnuh simpati. Walaupun aku x faham tapi aku tau adik cuba nk beritahu aku yg adik sakit.

Baru ni mlm khamis adik demam panas. Time tu husband keja mlm. Pengasuh ajak aku p klinik sbb dia pun nk bwk anak dia yg demam. Kami p klinik kesihatan sg buloh. Masa mula2 sampai aku tgk luaran mcm ok. Dalam hati dh berckp klu lpas ni nk p klinik ka apa bole la p sini saja. Selesa dan besar.

Tapi yg buat aku down psl klinik kerajaan ni sbb DOKTOR dia. Masa no aku naik aku ngn mak bwk masuk ank2. Doc ni perempuan melayu. Mula dia check adik. Check pn laju ja. Mai turn kakak plak doc tu ckp "cepat2 patient ramai ni dah pukul berapa ni". Bengang gila aku bila dia ckp mcm tu tapi aku sabar lg. Pastu aku ada la tanya klu aku bg ubt homeopathy bole x. Dia balas "sukahati". Jawapan dia mcm x blja tggi. Mintak maap aku nak respect dengan doc mcm tu. Ko x layak jdi doc paham!! 

Balik umh aku col husband mengadu kat dia. Husband pun bengang cara doc tu. Lepas ni klu sakit ka apa aku ngn husband prefer p klinik swasta ja. Xpa byr lbih asalkan kita x dilayan mcm sampah! Aku geram bila doc tu buat anak2 aku mcm tu. Anak2 aku sakit tau. Mmg x selamat la hidup ko!

bubye

p/s: sejak jadi mak2 ni jiwa ii sensitip tau