Sunday, November 18, 2012

.Sumpah Aku Nak Kurus.

Assalamualaikum

Dah dua bln dah rupanya aku beranak. Pantang pun dah lama abes tapi badan still x kurus lagi. 1st time timbang berat masa p cucuk anak2 kt klinik sebulan lepas. Timbang berat dalam 60kg smpaila skng berat tang tu jgk, x turun x naik. Makan byk risau jgk klu naik tp mungkin aku menyusu sbb tu berat maintain kat situ kot. 

Masa pregnant dulu dok azam kuat nk kurus lepas beranak. Nak pantang betoi2 xmau jadi mcm kakak aku lepas beranak dua bdan naik gemuk, semua dh lari pinggang dah xdak. Takut jgk jd mcm dia sbb tu kdg aku control mkn. Husband pun sbnrnya x bising pun suruh aku diet ka apa. Dia tau aku skng menyusu. Ppuan menyusu mmg kena mkn byk sbb tu la klu bole dia suruh aku mkn byk sikit nty bole la nyusu anak byk2. Xpela skng aku nak mkn puas2 dulu bila badan dah betoi2 naik baru aku nak diet,heeee.. 

Sbnrnya aku teringin nak kurus. Aku ni bkn kategori kurus. Aku jenis chubby tapi sebelum nk tunang aku gigih berdiet. Nk cntik dlm gmba, wakaka. Sanggup x mkn smpai menggeletar satu bdn semata mata nk kurus. Tp bila dh usaha tu dah nmpak hasil aku syiok gila! Muka dah jadi kecik, semua bju aku dh bole pkai siap rembat bju kakak aku lg. 

Lepas dah beranak bdan pun naik. masa pantang dulu rasa mcm kurus sikit tapi bila dah abes pantang ni makin naik plak berat bdan aku ni. tambah2 lepas abes pantang terus aku minum ais memangla perut naik buncit,hahaha. tapi setakat ni aku xmau diet dulu. biarla. aku nak nikmati dulu saat2 mcm ni. aku nak cukup mkn biar anak2 aku dapat semua khasiat dari susu aku ni. xpa, skng ni anak2 yg penting dulu tapi aku kena control la mkn klu x bam2 la aku,huhu.. bila dah ready nak diet nty teringin nak bdan mcm ni -->

....

....

....


Bubye.

p/s: ada hati, ngeh2 ;3

Sunday, November 11, 2012

.Cerita Susu.

Assalamualaikum

Alhamdulillah, setakat ni ada lagi rezki anak2 aku nk minum susu badan mak diorng ni.. Walaupun x byk tapi cukupla klu diorng bgn mlm2 isap nenen ja. Nasib baik anak2 aku jenis bgn nk susu x serentak klu x kena bancuh susu fm jgkla. 

Awal2 lagi aku dah campur susu badan dgn susu fm. Start bg masa kat hosp. Anak2 aku dok menangis ja lapar. Time tu dahla susu baru nak ada tu pun mak aku tolong urutkan cik b ni, anak plak ada dua. Mmg x ckup susu aku nak bg. So, jln penyelesaiannya aku suruh husband seludup masuk susu fm. Husband aku ni jenis zero psl susu fm. Xtau nk beli susu apa yg bagus utk anak. Kakak aku suggest beli enfalac tapi bila p cari xdak plak sbb husband nk bli yg paket kecik takut x rasi ngn anak xdakla membazir. Bila dah xdak susu enfalac husband beli susu anmum ja pastu bwk p hosp. 

Masa dlm pantang plak konon2 nkla try simpan stok susu nty bila dh start keja senang. Maka, bermula la sesi mengepam. Breast pump aku bli jenis avent. Manual saja. Breast pump ni aku bli online harga rm150. Tapi bila guna breast pump ni susu keluar sikit ja. X sampai 2oz. Penat dok pam ada la. Nyesal pn ada bli mhal2. Lepas dari tu aku cuci breast pump tu then bungkus. Xmau pkai dah. Start dari tu klu susu aku byk ka apa aku marmet saja. Husband dok semangat lbih suruh aku marmet smpai cari youtube cara2 nak marmet, hahaha. Penah satu ari tu cik b aku dua2 bengkak sbb satu ari dok bjln ja bwk famili husband. Anak2 aku buatkan susu fm sbb susah klu nak NIP. Balik ja umh aku marmet dapatla 4oz. Ari tu mmg sejarahla. Mana penah aku marmet dpt 4oz even guna breast pump avent dulu pn x dpt byk tu. Walaupun sikit tapi aku syok sgt, ada jugak rezki utk anak2.


Hasil marmet ^___^


X lama lepas tu husband dengan murah hatinya belikan wife dia ni breast pump baru. Xmau bli yg manual dah. Serik. Husband beli breast pump jenis eletrik. Beli kat manjaku ampang. Aku yg pilih sebenarnya, hehe. Niat di hati teringin nak pakai medela tapi yang hadoo!! Mhal sgt. Mau botak kepala husband. Kesian plak kat dia. Avent pun klu elektrik mhal jgk. Lama jgkla aku dok tilik yg mana satu aku nak bli. Tilik punya tilik jumpa brand 1st years ni. 




Breast pump ni baru lagi kat market. aku bli single pump saja, ni pun hrga nk dekat rm300. yg bes nya bli ni dpt beg yg sgt comei. suka!^___^. 1st time pump susu guna ni Alhamdulillah dptla lbih 50z. xpyh nk susah2 pump sendiri. sambil nyusu anak pun bole pump, supermom sgt! hahaha..

Untuk susu fm plak skng ni husband dok bli susu enfalac. biasa saja xdak yg A+ tu. yg tu mhal sgt. enfalac yg biasa tu pun dah rm44. anak2 mkin kuat minum susu sbb tu aku dok gigih pump susu badan. mudah mudahan bykla rezki utk anak2 aku. Amin.. sama2 doakan utk aku ya..


^______________________________^

p/s: susu ibu memang susu terbaik! moga ada rezki anak2 di situ..


Saturday, November 3, 2012

.Anak Anak Nyawa Aku.

Assalamualaikum

Sejak jadi mak ni jiwa aku soft sgt. Kadang tu ada gak meletup tapi sat ja. aku baru sebulan lebih ja jadi mak ada byk benda yang aku kena belajar lagi. pasni aku dah nk masuk keja, kena get ready mental dan fizikal. Bukan get ready psl keja tapi nak get ready jaga anak2 ni. Lepas masuk keja ni mak nak blik kg so aku kena la siapkan diri jaga anak2 klu husband keja mlm.

Sumpah aku gabra jaga dua org baby sorang2. Aku takut klu diorng nangis serentak. Mana aku nak bg nenen mana aku nak bg tido..woooo, cabaran tu! Kadang aku sampai tension pikir psl tu. Aku ada gak bincang psl benda ni ngn husband.

Husband: "malam ni ayg try jaga anak2 sorang2. B ngn mak tido dlm bilik ok x?"

Aku: "bole kot tapi klu diorng nangis x berenti cmne?"

Husband: "try la bg smpai diam klu x bole baru panggil mak ngn b"

Aku: " erm..klu diorng nangis ayg terus panggil mak ngn b.xmaula try2 bg diam"

Husband dgr jawapan aku trus gelak,hahaha..xpa, part jaga anak2 sorang2 tu mmg aku kena buat. Klu bole aku xnkla berjauhan dgn anak2 aku. Penah sekali masa 1st time aku tgglkan diorng p mydin sbb nk bli brg dpur, menangis jgkla aku dlm keta. Sedih woo tgglkn anak. Diorng la nyawa aku. Aku xmau kehilangan diorng. Sapa2 yg dah ada anak msti dpt rasa apa yg aku rasa,huhu..

I
kakak

Adik


Bubye.

P/s: jadi anak2 yg solehah ya! 

Thursday, November 1, 2012

.Yeay! Im Free!!.

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. ari ni cukup 44 ari aku berpantang. berpantang ke?ngee.. sikit2 la..cukup 44 ari aku ngap mcm2. raya haji smlm raya kat kl ja. pas abes mak p smyg raya trus shoot p umh maktih. raya kat situ ja. ptg sikit balik teluk intan sbb husband cuti sabtu n ahad. ada peluang tu balik la teluk intan.

Ari ni mak mentua ada buat makan2 sikit, aku pun amekla kesempatan ni isi perut aku. dah lama weh nak mkn mcm2, ari ni dpt jgk. sup tulang pun aku tibai,hahaha.. sempat jugak aku merasa, nasib bek anak2 kuar awai. abes ja pantang terus mandi air sejuk, dah x kuasa aku nak p jerang air mandi air suam,huhu.. aku ni kan malas, ni tabiat buruk aku hokey..

Okla, tu je la.. x sempat nak post entry baru sbb terlalu bz ngn anak2, heeeehee.. tata..


p/s: aku lambat post entry ni sbb x sempat.. semua x sempat T___T