Wednesday, December 26, 2012

.Bila Mau Kurus?.

Assalamualaikum

Aku rasa sapa2 yang follow blog aku dari awai mesti menyampah dengan entry aku ni,bhahaha.. Dah byk kali dah aku post cerita psl nak kurus ni. Dari aku anak dara sampaila dah ada anak cerita ni xkan abes punya kecuali aku dah betui2 kurus.. Kannn..

Kalau dah nama dia ppuan mestila bab2 nk cantik nk kurus dalam list pertama dia,hewhew. Igt aku ni xmau hot ka? Kena jaga oi nty husband lari. Lagpun aku muda lagi baru 24 tahun. Skng ni memang badan toksah ckp la tembam you! Pipi selambak,hahaha.. Perut tak payah cerita la. Kondisi  muka dan bentuk badan aku skng klu org tengok mesti org igt aku ni dalam lingkungan umo 30an. Malu jgk kadang jalan ngn husband. Mcm kakak ngan adik. Dhla husband aku ni jenis badan kecik. Aku badan besar. Nampak x kontra di sitew. Sedih rasa mcm tekanan jiwa ja. Aku penah sembang ngn husband pasal benda ni.

Aku: "B, ayg gemuk dak?"

Husband: "xla.. Biasa je.."

Aku: "tapi ayg rasa ayg gemukla.." (xpyh rasa2 mmg gemuk pn,hewhew)

Husband: "xla.. Tapi klu gemuk pun normal la ayg kan tgh menyusu mmg kena mkn byk nty susu makin byk.."

Aku: "tapi klu gemuk ayg x cantik.. B x malu ka ada wife gemuk?"

Husband: "nak malu apa.."

Susah sembang ngn laki mcm endah x endah ni. Kang betui wife dia makin gemuk ada niat nak p cari lain plak. Kadang saja nak jaga hati wife dia. Bukan kita xtau. Dah faham sgt perangai lelaki ni. Even muka dia suci mcm dilindungi kaabah ka apa perangai tetap sama. So, bini2 kat luar sana kena faham sendiri la. Klu tgk cermin badan tu dah gemok pandai2 la berdiet. Aku ni klu bole teringin nak pakai premium beautiful tu tapi x mampu. Mahai sgt,huhu.. Xpa la, aku slow2 dietla. Harap2 kurusla nty. Utk husband jgk..

Bubye

p/s: lepas bersalin mmg ni la hot issue! Poning kepalo den =_='


Tuesday, December 25, 2012

.Batuk Selsema p la Jauh2 oiii.

Assalamualaikum

Hujung2 tahun ni cuaca kat selangor dan sekitarnya asyik hujan saja. Asal petang mesti gelap. Pagi ok plak. Bila cuaca x menentu ni mula la penyakit dtg. Demamla batukla mcm2. Aku ni pun baru ja baik dari demam, sekali package batuk dgn selsema. Aku agak bkn punca cuaca saja tapi mesti sbb musim buah baru2 ni. Habis smua famili aku kena batuk last2 aku pun sekali kena. Nak kata aku ni hantu buah xdakla sgt. Masa musim buah ritu aku x sentuh buah rambutan pn cuma aku byk makan durian saja ^_^. Tu feveret aku,hewhew. 

Bila dah semua kena demam kecuali husband saja yang steady x demam2,hehe.. Anak2 aku pun x terkecuali kena jgk. Alahai sedih betui bila dua2 kena batuk selsema. Ni 1st time anak2 kena batuk selsema. Batuk dah serupa org tua siap berkahak lg. Hidung tu toksah cakap la asyik meleleh ja hingus. Kadang tu kalau bersin keluar hingus hijau. Kira okla kan xdakla dok simpan kat dalam ja.

Budak2 kecik ni kalau sakit risau sgt. Aku kat tempat keja dok pikir psl anak2. Ok ka x ka. Kakak kalau sakit dia suka merengek sikit. Kena dok peluk sentiasa. Manja sungguh anak ummi ni. Kalau adik plak relax saja. Cool sgt. Sakit ka adik tetap bole gelak kalau org agah dia. Teringat aku masa diorang nak masuk 2 bln, dua2 demam. Time tu kalut jgkla aku. 1st time weh. Dahla dua2 demam rasa nak nangis pun ada. Kakak demam teruk daripada adik. Time tu kami kat kg teluk intan sebab kakak ipar aku nak kawen. Dahla diorang ni nak naik buai. Klu bole xmau la jadi apa2 kan. Kami suami isteri bwkla anak2 p klinik. Bila check ngn doc suhu badan kakak tinggi sungguh. 41°c.. Doc masukkan ubt dalam bontot. Adik ok sikit tapi still ada demam. Esoknya kakak dah ok tapi adik masih ada demam lagi. Nak jaga adik ni time demam aku x kesah sgt sbb dia tido saja. Senang klu nak bela adik ni.

Ni masa demam cukup dua bulan. Risau sungguh ummi =_='

Masa aku balik kg kuala kurau baru2 ni anak2 mmg dh ada batuk n selsema. So aku ngn husband decide bwk anak2 p klinik. Kat klinik tu doc check ckp anak2 aku batuk x teruk sgt. Bila bernafas pun x dgr bunyi kahak even time tu mmg diorang batuk berkahak. Alhamdulillah sgt.. Doc tu ckp lagi dia akn bg ubt batuk n vitamin tp dlm dos yg pling sikit, 0.5ml n doc tu sendiri ckp dia sbnrnya x syorkan baby mkn ubt sbb diorang still kecik lg. Dia lagi suka klu baby lawan sendri biar sistem imun dia kuat. Tapi aku bg jugak anak2 mkn ubt. Kesian tgk asyik dok batuk saja. 

Lepas balik dari kg aku ada baca fb. Ada sorang kakak ni ckp klu baby sakit ka apa jgn bg mkn ubt klinik sbb ada campur bahan kimia. Time baca ni mmg aku gelisah sgtla. Rasa bersalah sgt kat anak2. Aku pun cerita la kat husband. N lastly kami decide bwk anak2 p klinik homeopathy. Ubt homepathy ni xdak dadah dats why aku ajak husband amek ubt kat sini tapi husband prefer bwk anak2 p hospital. Nak sedut kahak anak2. Eii x sanggup la aku. Mau aku nangis tgk anak2 aku kena sedut kahak. Sakit kot.

Skng ni anak2 aku bg mkn ubt homeopathy. Ubt tu ubt titik. Sehari 4 kali kena bg titik kat mulut. Pagi, tgh ari, petang dan malam. Kena 5x titik sekali bagi. Setakat ni Alhamdulillah xdak teruk sgt dah batuk anak2 aku ni. Mmg ubt homepathy ni lambat kesan dia tapi ubt dia xdak dadah langsung sbb tu aku suka. 

Aku selalu berdoa biarla sakit diorang ni dipindahkan kat aku. Aku rela. Aku x sanggup tgk anak2 aku kecik2 lagi dah sakit segala. Semoga anak2 ummi cpt sembuh ya! ^_________^


Bubye

p/s: sambil taip entry sambil batuk koh koh!






Sunday, December 16, 2012

.Tolongla Bayar Hutang Weh.

Assalamualaikum

Aku cukup meluat dgn org yg belagak bila ada duet. Bila xdak duet menggagau kat org lain mintk pinjam duet. NO!! Zaman skng ni memang duet segala galanya. Xdak duet x bole hidup oii. Segala jenis pun guna duet even skng ni nak guna toilet kat luar pn kena pakai duet tapi tulis tandas awam. Bersih x pun kotor ada la tu pun kena bayar =_='

Aku ni bukan org kaya pun. Keja biasa2 saja. Husband pun keja technician ja tapi Alhamdulillah la setakat ni x penah lg la putus makan. Pampers n susu anak2 cukup husband sediakan. Tapi ada sesetengah org ni bila ja dpt gaji abes duet gaji tu beli benda yg merapu rapu. X penah nak pikir langsung nak byr hutang ka byr bil ka. Dia guna buat shopping dulu. Aku masa bujang dulu dpt ja gaji memang aku tolak tepi dulu duet sewa umh, rm200 sbln. Klu ada duet lebih aku hulur jgkla kat kakak aku duet nak beli stok brg dapo. Balance gaji baru aku guna utk beli brg aku. 

Masa ada duet bole la belagak cuba time kering kontang. Cakap pun manis ja nak pinjam duet. Bila mintak byr balik hutang mcm2 alasan bagi. Last2 kita yg kena marah kena tengking. Aik, ni sapa yg pinjam sapa. Memang aku cukup pantang dgn org mcm ni. Sapa yg penah kena memang sakit hati. Kadang kita pun nak guna duet jgk. Nakla jgk merasa duet yg org hutang tu nak beli baju, beli kasut. Apa org yg hutang ni x pikir ka yg kita ni ada anak2? Duet tu penting nak beli susu segala. 

Lain kali tiap kali gaji langsaikan dulu segala hutang jgn dok tggu nty nty. Sampai bila la x terbayar. Makin byk hutang adala. Ni x bila dpt ja gaji shopping bukan main kalah mak datin tambah2 time hujung tahun yg penuh dgn YES ni lagi la kuat shopping. Bila org mintk byr hutang alasannya duet x cukup nak byr. Mana la x cukup duet nak byr hutang p beli brg lain. Bila tgh bulan ternganga xdak duet. Beras minyak abes. Nak mkn apa? Terpaksa la pinjam duet. Cannntttteeeeekkkkk.. Buatla mcm tu tiap2 bulan. Sekali dua xpa tapi bila berkali kali dah kena x byr hutang sapa bole tahan. SORI! Pikir2 la sendiri.

Bubye

p/s: moral of the story, nak pinjam duet xdak masalah tapi jgn lupa byr sudahla. PEACE!


Thursday, December 13, 2012

.Bisnes.

Assalamualaikum

Aku nak meniaga la. Meniaga ni dah mcm jiwa aku. Tapi bila aku aku start meniaga ja mesti x menjadi. Xtau la apa silap. Aku bkn pikir nk untung.  Aku mmg minat dan klu bole aku nak meniaga ja xpyh p keja. Klu meniaga through online lagi bagus. Dapat jaga anak2 sekaligus.

Masa kat poli dulu aku amek course marketing tapi aku ni x berapa nak pandai ckp. Kan klu org marketing ni kena mulut manis sikit baru la brg bole laku tapi aku x.. Setakat nak promote brg bole la tapi  klu nak paksa org beli brg aku x sanggup sbb aku tau mcm mana perasaan org yg kena paksa beli brg walaupun dia xmau,huuiiiii seksa!

Ari tu aku ada p kenanga igt nk survey harga brg kat situ. Dari dulu aku minat nk jual baju baby,heeeee.. Harga kat sana xdakla murah sgt. Maybe aku x survey byk tempat kot sbb time tu aku p masa lunch hour ari jumaat. Lama sikit klu kuar ari jumaat tapi x sempat jgk. Rambang mata la dok tgk baju budak,huuuuuu.. Ntyla bila2 free aku nak p survey lagi. Mudahan ada rezki aku nak meniaga kecil kecilan ^__^.. Pada sapa2 yang sudi bantu aku nak meniaga ni tolongla ya.. Yang nk bg advice ka.. Silakan.. Aku perlukan smua tu.. Tq ^_^

Bubye

p/s: Mudahan ada rezki aku.. Amin..


Tuesday, December 11, 2012

.Susu Apa yang Aku Bagi Anak2 Minum.

Assalamualaikum

Sejak anak2 aku lahir susu aku memang x cukup utk dua org baby. Aku terpaksa campur dengan susu fm. Mula2 dulu husband beli susu anmum tapi x lama aku bagi anak2 minum susu ni sebab bila diorang minum diorang x berak. Mula memang aku ingat bila x berak kira normal sebab aku ada google kat internet ckp klu baby x berak dua tiga ari xdak apa2 xpyh risau. Tapi bila anak2 aku berak, diorang jenuhla dok meneran sampai menangis. Kesian aku tgk. Time ni la aku syak susu anmum ni x serasi ngn anak2 aku. 

Aku ngn husband pakat nak try susu lain walaupun stok susu anmum ada byk lagi. Sbnrnya kwn kat tempat keja aku ada bagi dua kotak susu anmum sebab anak dia dah kena tukar anmum tahap lain dah. Susu anmum tu dia beli byk drpd dia buang dia  sedekahla kat anak2 aku. Tapi syg anak2 aku plak x serasi dengan susu ni. So, kami laki bini try bagi anak2 susu enfalac. Memang susu jenis ni mahai tapi husband kata demi anak2 dia x kesah. Kami beli enfalac biasa saja xdak yg A+ tu. Klu yg ada A+ tu mahai sampai rm66 klu x salah aku la. Enfalac yg biasa ni rm43.65. Ni harga yg kami beli kat speedmart. Klu kat tempat lain mahai sikit. 

Dulu masa anak2 kecik susu bole la tahan dalam 14 ari. Dua org minum tau. Dulu diorang minum 2oz ja tapi skng dah x bole 2oz kena buat 3oz baru diorang kenyang. Lagi satu skang diorang dh kuat minum, susu pn tahan x sampai 10 ari. Susu bdn aku plak dh mkin sikit sejak aku start keja. Tension punya psl production susu dh kurang. Nak pump kat tmpt keja x sempat,huuuuu.. Memang dugaan la. Tapi aku dok gigih lagi nak bykkan susu balik, kesian kat anak2. At least bole la jimat sikit nak beli susu. Nty klu dah makin besar makin kuat minum terpaksa la cut off mana yg x penting tu. Kena utamakan susu anak2 dulu. Bila dah jadi mak ni mcm ni la. Pikir kat anak2 ja, heeeeeee.. ^___^


Bubbye

p/s: moga Allah bukakan pintu rezki utk kami sekeluarga. Amin.. ;)


.Buai oh Buai.

Assalamualaikum

Entry kali ni aku nk cite psl buai. Skng ni anak2 aku dh mcm addicted ngn buai. Huuuu, susah jgk bila dh start ajar anak pkai buai ni sbb bila p tdo kt umh org, p holiday ka apa mesti jenuh sikit nk bg tdo. 

Aku start ajar anak2 aku pakai buai x silap ak masa anak2 aku umo sbln stgh, nk masuk dua bulan. Anak2 aku ni jenis susah nk tdo kt atas tilam. Keja nk dok kt riba ja, dahla twin. Cmna cara aku nk jaga diorang? So, aku terpaksala pkai buai. Bkn aku saja2 naa..

Aku beli buai kat manjaku sg buloh. P beli malam2 sbb si adik buat hal x mau tdo. Husband sbnrnya x berapa suka klu anak2 tido pakai buai sbb satu kan klu guna buai ni bila kita goncang x berapa elok utk otak baby n yg kedua susah klu nk p mana2 kena angkut buai sekali. Jenuhla.. Tapi bila dah anak susah nk tido terpaksa jugakla beli lagi pun kami pikir jgk susah klu xdak buai bila nk htr anak kt pengasuh. Klu xdak buai susahla pengasuh nk buat keja dia kan. Nk xnk kena jgk la beli buai. Kat manjaku ada dua jenis buai. Satu harga rm139 n lagi satu harga rm199. Klu nak anak tido guna buai elektrik, kena beli moto dia. Buai dgn moto elektrik ni harga asing tau. Moto elektrik tu saja dah harga rm200. Mahai sungguh... Buai pn kami beli yg murah. Buai ni jenis yg bentuk half u. Klu yg mahai tu bentuk u. Kami beli satu saja x mampu la nk beli dua. Xpa la anak2 faham. Bole ja share2. Aku beli buai tanpa moto tu. X pyhla nk beli moto segala. Aku rajin ja nk goncang buai anak aku,hehe

Bila dah ada buai senang sikitla. Bole la lari2 sat nk p buat keja walaupun ada satu buai ja tp Alhamdulillah, mungkin rezki anak2 kot ada satu mlm tu pengasuh dtg umh aku bagi buai. Dia ckp ada org umh atas nak buang buai ni. Drpd buang baik dia bagi kat aku. Syukur sgt2.. Buai yg dia bagi ni buai jenis bentuk u tu jenis yg mahai. Gembira sungguhla kami,hehe..

Skng ni sejak dua2 dah pakai buai mmg keja dok tido ja. Sempatla klu nak masak segala xdakla kena dok pegang ja. Klu anak2 tido dlm buai aku goncang biasa2 saja bila dah tido aku biar jela. Masa mula2 ada buai dulu aku sibuk goncang buai. Bila dah tido pn aku goncang. Rupanya x bole mcm tu. Klu anak dah tido kita berenti goncang mula la menjerit,huuuuu.. Sama ja x bole buat keja len kena menghadap buai plak. Awal2 dlu aku mcm tu la lpas tu aku cuba train anak2 bila dah tido aku x goncang aku biarkan ja. Mula2 mmgla menangis tapi aku biar ja lpas tu dah ok. Lena ja anak2 tido. Setakat ni mmg buai membantu aku sgt2. Lega bila anak2 syiok tido dlm buai. Tido pn cukup bila bgn asyik gelak ja,hehe rindu btui..


Bubbye

p/s: umh dhla kecik ltk dua buai lg la mkn space -_-'


Sunday, November 18, 2012

.Sumpah Aku Nak Kurus.

Assalamualaikum

Dah dua bln dah rupanya aku beranak. Pantang pun dah lama abes tapi badan still x kurus lagi. 1st time timbang berat masa p cucuk anak2 kt klinik sebulan lepas. Timbang berat dalam 60kg smpaila skng berat tang tu jgk, x turun x naik. Makan byk risau jgk klu naik tp mungkin aku menyusu sbb tu berat maintain kat situ kot. 

Masa pregnant dulu dok azam kuat nk kurus lepas beranak. Nak pantang betoi2 xmau jadi mcm kakak aku lepas beranak dua bdan naik gemuk, semua dh lari pinggang dah xdak. Takut jgk jd mcm dia sbb tu kdg aku control mkn. Husband pun sbnrnya x bising pun suruh aku diet ka apa. Dia tau aku skng menyusu. Ppuan menyusu mmg kena mkn byk sbb tu la klu bole dia suruh aku mkn byk sikit nty bole la nyusu anak byk2. Xpela skng aku nak mkn puas2 dulu bila badan dah betoi2 naik baru aku nak diet,heeee.. 

Sbnrnya aku teringin nak kurus. Aku ni bkn kategori kurus. Aku jenis chubby tapi sebelum nk tunang aku gigih berdiet. Nk cntik dlm gmba, wakaka. Sanggup x mkn smpai menggeletar satu bdn semata mata nk kurus. Tp bila dh usaha tu dah nmpak hasil aku syiok gila! Muka dah jadi kecik, semua bju aku dh bole pkai siap rembat bju kakak aku lg. 

Lepas dah beranak bdan pun naik. masa pantang dulu rasa mcm kurus sikit tapi bila dah abes pantang ni makin naik plak berat bdan aku ni. tambah2 lepas abes pantang terus aku minum ais memangla perut naik buncit,hahaha. tapi setakat ni aku xmau diet dulu. biarla. aku nak nikmati dulu saat2 mcm ni. aku nak cukup mkn biar anak2 aku dapat semua khasiat dari susu aku ni. xpa, skng ni anak2 yg penting dulu tapi aku kena control la mkn klu x bam2 la aku,huhu.. bila dah ready nak diet nty teringin nak bdan mcm ni -->

....

....

....


Bubye.

p/s: ada hati, ngeh2 ;3

Sunday, November 11, 2012

.Cerita Susu.

Assalamualaikum

Alhamdulillah, setakat ni ada lagi rezki anak2 aku nk minum susu badan mak diorng ni.. Walaupun x byk tapi cukupla klu diorng bgn mlm2 isap nenen ja. Nasib baik anak2 aku jenis bgn nk susu x serentak klu x kena bancuh susu fm jgkla. 

Awal2 lagi aku dah campur susu badan dgn susu fm. Start bg masa kat hosp. Anak2 aku dok menangis ja lapar. Time tu dahla susu baru nak ada tu pun mak aku tolong urutkan cik b ni, anak plak ada dua. Mmg x ckup susu aku nak bg. So, jln penyelesaiannya aku suruh husband seludup masuk susu fm. Husband aku ni jenis zero psl susu fm. Xtau nk beli susu apa yg bagus utk anak. Kakak aku suggest beli enfalac tapi bila p cari xdak plak sbb husband nk bli yg paket kecik takut x rasi ngn anak xdakla membazir. Bila dah xdak susu enfalac husband beli susu anmum ja pastu bwk p hosp. 

Masa dlm pantang plak konon2 nkla try simpan stok susu nty bila dh start keja senang. Maka, bermula la sesi mengepam. Breast pump aku bli jenis avent. Manual saja. Breast pump ni aku bli online harga rm150. Tapi bila guna breast pump ni susu keluar sikit ja. X sampai 2oz. Penat dok pam ada la. Nyesal pn ada bli mhal2. Lepas dari tu aku cuci breast pump tu then bungkus. Xmau pkai dah. Start dari tu klu susu aku byk ka apa aku marmet saja. Husband dok semangat lbih suruh aku marmet smpai cari youtube cara2 nak marmet, hahaha. Penah satu ari tu cik b aku dua2 bengkak sbb satu ari dok bjln ja bwk famili husband. Anak2 aku buatkan susu fm sbb susah klu nak NIP. Balik ja umh aku marmet dapatla 4oz. Ari tu mmg sejarahla. Mana penah aku marmet dpt 4oz even guna breast pump avent dulu pn x dpt byk tu. Walaupun sikit tapi aku syok sgt, ada jugak rezki utk anak2.


Hasil marmet ^___^


X lama lepas tu husband dengan murah hatinya belikan wife dia ni breast pump baru. Xmau bli yg manual dah. Serik. Husband beli breast pump jenis eletrik. Beli kat manjaku ampang. Aku yg pilih sebenarnya, hehe. Niat di hati teringin nak pakai medela tapi yang hadoo!! Mhal sgt. Mau botak kepala husband. Kesian plak kat dia. Avent pun klu elektrik mhal jgk. Lama jgkla aku dok tilik yg mana satu aku nak bli. Tilik punya tilik jumpa brand 1st years ni. 




Breast pump ni baru lagi kat market. aku bli single pump saja, ni pun hrga nk dekat rm300. yg bes nya bli ni dpt beg yg sgt comei. suka!^___^. 1st time pump susu guna ni Alhamdulillah dptla lbih 50z. xpyh nk susah2 pump sendiri. sambil nyusu anak pun bole pump, supermom sgt! hahaha..

Untuk susu fm plak skng ni husband dok bli susu enfalac. biasa saja xdak yg A+ tu. yg tu mhal sgt. enfalac yg biasa tu pun dah rm44. anak2 mkin kuat minum susu sbb tu aku dok gigih pump susu badan. mudah mudahan bykla rezki utk anak2 aku. Amin.. sama2 doakan utk aku ya..


^______________________________^

p/s: susu ibu memang susu terbaik! moga ada rezki anak2 di situ..


Saturday, November 3, 2012

.Anak Anak Nyawa Aku.

Assalamualaikum

Sejak jadi mak ni jiwa aku soft sgt. Kadang tu ada gak meletup tapi sat ja. aku baru sebulan lebih ja jadi mak ada byk benda yang aku kena belajar lagi. pasni aku dah nk masuk keja, kena get ready mental dan fizikal. Bukan get ready psl keja tapi nak get ready jaga anak2 ni. Lepas masuk keja ni mak nak blik kg so aku kena la siapkan diri jaga anak2 klu husband keja mlm.

Sumpah aku gabra jaga dua org baby sorang2. Aku takut klu diorng nangis serentak. Mana aku nak bg nenen mana aku nak bg tido..woooo, cabaran tu! Kadang aku sampai tension pikir psl tu. Aku ada gak bincang psl benda ni ngn husband.

Husband: "malam ni ayg try jaga anak2 sorang2. B ngn mak tido dlm bilik ok x?"

Aku: "bole kot tapi klu diorng nangis x berenti cmne?"

Husband: "try la bg smpai diam klu x bole baru panggil mak ngn b"

Aku: " erm..klu diorng nangis ayg terus panggil mak ngn b.xmaula try2 bg diam"

Husband dgr jawapan aku trus gelak,hahaha..xpa, part jaga anak2 sorang2 tu mmg aku kena buat. Klu bole aku xnkla berjauhan dgn anak2 aku. Penah sekali masa 1st time aku tgglkan diorng p mydin sbb nk bli brg dpur, menangis jgkla aku dlm keta. Sedih woo tgglkn anak. Diorng la nyawa aku. Aku xmau kehilangan diorng. Sapa2 yg dah ada anak msti dpt rasa apa yg aku rasa,huhu..

I
kakak

Adik


Bubye.

P/s: jadi anak2 yg solehah ya! 

Thursday, November 1, 2012

.Yeay! Im Free!!.

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. ari ni cukup 44 ari aku berpantang. berpantang ke?ngee.. sikit2 la..cukup 44 ari aku ngap mcm2. raya haji smlm raya kat kl ja. pas abes mak p smyg raya trus shoot p umh maktih. raya kat situ ja. ptg sikit balik teluk intan sbb husband cuti sabtu n ahad. ada peluang tu balik la teluk intan.

Ari ni mak mentua ada buat makan2 sikit, aku pun amekla kesempatan ni isi perut aku. dah lama weh nak mkn mcm2, ari ni dpt jgk. sup tulang pun aku tibai,hahaha.. sempat jugak aku merasa, nasib bek anak2 kuar awai. abes ja pantang terus mandi air sejuk, dah x kuasa aku nak p jerang air mandi air suam,huhu.. aku ni kan malas, ni tabiat buruk aku hokey..

Okla, tu je la.. x sempat nak post entry baru sbb terlalu bz ngn anak2, heeeehee.. tata..


p/s: aku lambat post entry ni sbb x sempat.. semua x sempat T___T

Tuesday, October 23, 2012

.Lagi 4 ari, senyummm.

Assalamualaikum

x sabar weh lagi 4 ari ja lagi aku dah nak abes pantang! x best asyik dok tahan nak makan mcm2. makan ni x bole makan tu x bole tapi kadang2 tu aku curi2 jugak makan,hehe.. sikit ja pun. time berpantang ni mak aku yang jaga. mak aku la yang larang aku makan segala ni. masa awal2 pantang dulu, kira lepas balik hospital la, mak aku siap buatkan air halia+lada hitam. buweek!! mesti la x sedap. pastu makan lauk ikan haruan ja. sampai lani dok makan ikan haruan, tu keja husband asyik dok beli ikan haruan ja sampai dah naik muak.

Time pantang ni memang la x best, dulu masa tgh pregnant dok bilang ari ja bila la nak cuti berpantang. igt syiok sgt kot tapi bila dah kena time pantang ni adoii tahan jela. nasib baik la 4 ari ja lagi. luka operate aku plak x cantik mana. xtaula apa salah, mcm ada nanah ja tapi still kuat melekat, tu kata husband la.. aku nak rasa guna tangan takut, ngeri.. selalu klu aku berpeluh, cpt2 aku lap luka tu biar kering. dah lebih sebulan pun x elok 100% lagi. ni la beza klu beranak cara operate ngn normal, hmm..

Even time pantang ni sgtlah x best tapi tiap ari aku setkan mind aku, time pantang time aku ngn anak2, x dpt tido lena xpe asal 24/7 aku dgn anak2, tu pun dah cukup heaven dan aku akan igt+rindu saat2 mcm ni lagi. nak lalui time pantang ni lagi? hahaha, tunggu luka baik dulu pastu ON lah! bhahaha.

^__________________________________^


p/s: time pantang x dapat kuruih pong! T_T

Thursday, October 18, 2012

.Aku Zero Bab Anak.

Assalamualaikum

Sekarang ni aku dok gigih cari info pasal baby. dulu masa tengah pregnant malas nak surf internet  pasal ni tapi lepas dah beranak ni, dah tengok muka anak segala baru perasaan tu datang nak tau semua pasal baby. aku kan 1st time jadi ibu, mesti la kena tau semua, xkan nak dok suruh mak je yang buat. lagipun aku nak anak2 aku membesar dengan sempurna, aku nak pastikan diorang ni x tertinggal satu pun sebab tu aku dok giat p terjah blog org, belajar lebih pasal ni. 

Byk yang aku kena tau lagi, skng ni aku rasa level aku pasal baby adala dalam 10%,hahaha.. aku still lagi x reti nak bagi mandi diorang, ntyla kot bila diorang besar sikit baru la aku confident nak pegang. bukan senang nak jadi mak yang tau segala lagi2 jadi mak yang muda mcm aku ni,hehe.. 24 tahun tau aku dah jadi mak. mcm x caya jugak tapi bila dok tenung anak2 yang ada depan mata ni rasa bangga pun ada. akhirnya dapat jugak aku lahirkan zuriat untuk en suami. 

Pasal bab susu plak, skng ni aku dah campur susu utk anak2 aku. klu dua2 menangis, sorang aku bagi nenen sorang lagi aku bagi susu botol, susu fm. aku dah try pam susu badan konon2 nak la letak dalam botol xdela anak2 minum susu fm tapi bila pam je susu sikit,huhu.. paling banyak aku pam pun dapat 4oz je. sedih aku. pasal susu ni nty aku cerita next entry ye. klu pasal susu, diapers, semua en suami yang fikirkan. aku dok hangguk jela, dia yang bayar mampu x mampu dia jela yang tau. kan en suami yang uruskan duet rumahtangga ni,hehe.. ikut dia jela mana yang kami mampu.

Doakan aku eyh supaya rajin cari info pasal baby ni. aku nak jadi mak yang terbaik utk anak2 aku. xmaula hangat2 taik ayam je. aku kena kuat, anak aku dua. dua2 kena jaga leklok, xmaula nty kami suami isteri menyesal.

p/s: nak jadi mak yang tau pasal semua, xla nmpak bodo,hehe..

Friday, October 12, 2012

.Aku Mak yang Jahat.

Assalamualaikum

Ari ni babies dah 29 ari. esok genaplah diorang sebulan. cepatnya masa berlalu. sebulan jugakla aku dah bergelar seorang ibu. walaupun dah nak sebulan tapi aku masih lagi terkial2 cmne nak jaga diorang ni. yela, dua kan. kadang2 tu rasa nak nangis je sebab penat sangat jaga dua baby serentak. kalau sorang nangis sorang lagi mesti nangis walaupun diorang ni kembar x seiras. kalau sorang poo poo sorang lagi pn ikut poo poo sama. aiyakk, sampai skng aku still lagi geli nak cuci taik anak2 aku,huhu. ape jenis mak la aku ni. satu lagi, aku x penah mandikan anak2. aku takut nak pegang time bagi mandi, licin..kang terhempas anak tu aku jugak yang susah. nasib baik mak ade,hehe.. ape jenis mak la aku ni.

Tapi yang aku paling menyesal dalam idup aku ni bila aku dah start pandai marahkan anak2 aku. anak2 aku ni bila malam xnak tido sampaila pukul 4 pagi. tambah2 si kakak, bulat je bijik mata dia. aku ni jenis yang cepat naik angin sikit. dahla ari2 x dapat tido lena, anak2 plak xnak tido malam ape lagi aku naik angin la. bila aku marah aku x sedar semua tu. xtaula npe. mcm ptg td, kakak xnak tido dari pagi. bila letak je kat bawah menangis, nak baring atas riba je. bila menangis aku bagi nenen xnak isap. aku dahla ngantuk. last2 aku biar kakak nangis. teruk jugak kakak nangis, aku biarkan je. time tu aku memang x sedar. aku x pandang kakak langsung, aku buat derk je. sampai en suami amek kakak dari aku. terus aku masuk bilik aku menangis. ape jenis mak la aku ni. bila aku dah ok aku dukung kakak. aku cium2 kakak, aku mintak maaf kat kakak., kakak tengok je muka aku. aku rasa bersalah sangat buat kakak mcm tu. aku sedar kakak kecik lagi, kakak xtau pape. aku rasa aku ni jahat sangat. baru sebulan jadi mak dah buat kat anak mcm ni. kalau dah berbulan2 tu xtaula apa jadi. mintak2 dijauhkan lah.

Skang ni anak2 la nyawa aku. aku x bole idup tanpa diorng. bila tgk muka diorang hati ni rasa sejuk je. aku cuba jadi mak yang baik. cuba xnak marahkan diorang lagi. mungkin sebab aku penat sgt kot. aku kan 1st time jadi mak, xde experience lagi tambah2 aku dapat kembar lagi la aku penat. tapi aku selalu igtkan diri aku Allah bagi kami anak kembar sebab Dia tau kami mampu jaga anak2 kami. Ya Allah, aku bersalah padaMu, bersalah pada anak2.. amanah yang Engkau berikan aku sia2 kan. aku akan cuba jadi ibu yang terbaik untuk anak2 ku sebab diorang lah permata hati aku. ummi sayang kakak..ummi sayang adik..maafkan ummi..


p/s: cair hati tgk anak2.. ;)

Wednesday, October 10, 2012

.Pengalaman Bersalin.

Assalamualaikum.

Waaa.. lamanya x jenguk blog ni. sejak lepas bersalin ni xde masa nak hudate blog.oh ya! aku dah selamat melahirkan baby girl twin pada 14 sept 2012, ari jumaat. ari ni dah 27 ari dah babies kat dunia ni ;) meh nak cerita cmne la pengalaman aku masa bersalin itu ari.

13 Sept 2012 (Khamis)
Dalam kol 2.30pm, aku ngn en suami pegi klinik desa subang untuk checkup BP sebab doc hosp sg buloh mintak nurse check BP aku selang sehari. nak dijadikan cerita BP aku x berapa nak elok ari tu. dua tiga kali jgkla aku kena check pastu nurse suruh rehat, check balik rehat plak. BP still sama, tinggi dalam 160/100.. doc kt klinik tu pun check aku jgk tapi tetap sama T_T.. bila BP dah tinggi mcm ni jalan penyelesaiannya aku kena heret pegi hosp sg buloh la jwbnya sebab klu dibiarkan aku mungkin akan kena sawan n babies akan meninggal dalam perut. tu dia pnya effect. so, doc pun col ambulans sebab aku kena admit ward,huhu.. ni la 1st time aku kena naik ambulans tau. dahla driver bwk laju, aku bkn kes emergency pun. aku sihat walafiat la bang! sakit perut aku ni bila kena lopak2 tapi yang bestnya doc klinik desa subang tu yang escort aku. mcm beso benor je kes aku ni.

Sampai kat hosp sg buloh terus aku masuk ward bersalin. oh ya,aku lupa..selain BP aku yang tinggi ni, air kencing aku pun ada sikit kotor. tu pun salah satu punca aku kena admit ward. en suami plak kena balik umh sebab nak packing baju2 aku. ni la masalah bila x prepare siap2. baju babies dah lama siap masuk dalam kete tapi baju sendiri buat2 lupa nak pack,huhu.. yela, last checkup kat hosp sg buloh itu ari doc ckp kena bersalin 24hb sebab tu aku lengah2kan pack barang,hehe.. xtau pun nak jadi mcm ni. ampun en suami..

Masa dalam ward tu ada 2 org doc yang check aku. sorang doc senior lagi sorang doc pelatih. ntah apa yang diorng check aku pun xtau.aku serah diri jela.. last doc senior tu bgtau aku besok pagi aku kena bersalin jugak secara czer. lagipun time tu aku dah 36weeks. babies dah cukup matang kalau bersalin time ni. aku redha je sebab memikirkan keadaan aku time tu yang memang dah x larat nak bwk perut. czer pun czer la asalkan babies keluar sihat walafiat. kol 6pm aku diberi suntikan utk matangkan paru2 babies. cucuk kat punggong kot. sakit wooo!! doc pun awal2 dah bgtau injection ni memang sakit,huuu.. bukan sekali tau tapi dua kali. 2nd injection dalam kol 6am besoknya. mungkin sbb aku carried twin kot tu yang kena dua kali injection. 

sakit bila kena masuk ni T_T

14 Sept 2012
Doc pesan suruh aku puasa start pukul 2am. aku memang dah x lalu nak makan, yela takut nak hadapi czer nty tapi aku terkilan sikitla sebab x dapat nak makan aiskrim magnum. aku dah siap cakap kat en suami lepas abes pegi klinik desa checkup BP singgah kedai nak beli aiskrim magnum. tu la makanan terakhir yang aku teringin nak makan tup2 x dapat, naik ambulans dapatla,huhu..

Awal2 pagi doc datang kat katil aku n bgtau aku kena czer skng, doc bedah dah siap tunggu kat bilik OT. time tu aku mcm blur je, yela pagi2 dah suruh aku belah perut mana aku x cuak,bagi la aku sikit masa, en suami pun x datang lagi. aku sempat msge en suami bgtau yg aku dah nak kena bersalin, col pn x sempat sebab nurse dah mintak semua barang2 aku untuk diorng simpan n serahkan kat en suami nty. semua berlaku dengan cepat sangat. tup2 aku dah masuk bilik OT.

Alhamdulillah, tepat jam 9.12am anakku yang pertama lahir ke dunia. si adik plak menyusul pada jam 9.13am. masa dengar diorng nangis air mata ni pun keluar jugak. x sangka aku dah jadi seorang ibu T_T

kakak ;)

adik ;)

Untuk kakak n adik, ummi doakan kakak n adik jadi anak yang baik dan solehah. ummi dan ayah sayangkan kakak n adik sangat2.. ini lah permata hati kami..

p/s: x sangka dah ada anak,ngee..

Wednesday, August 15, 2012

.Sayang Mak Dunia Akhirat.

Assalamualaikum

Saya sayang mak. mak segalanya bagi saya. tahun ni umo mak dah cecah 60 tahun. memang dah tua tapi mak masih kuat lagi. Alhamdulillah.. syukur Ya Allah, masih sempat lagi saya nak berjasa pada mak. makla yang besarkan kitorang empat beradik. masa umo saya satu tahun setengah Allah dah takdirkan saya menjadi anak yatim. arwah abah tinggalkan kami sebab penyakit santau. itu je yang saya tau. saya xnak tanya mak lebih2 sebab xnak mak sedih bila cerita pasal arwah abah. masa arwah meninggal mak muda lagi dalam 30 lebih tapi sampai skang mak x kawen. mak penah cakap nty masa akhirat mak nak jumpa abah sebab tu mak masih setia dengan arwah abah.

Dulu masa arwah abah masih ada kitorang tinggal kat gombak, tu pun tinggal kat kawasan setinggan. lepas arwah abah dah xde mak bawak kitorang empat beradik balik kampung tinggal dengan nenek sebelah mak kat perak. kat sini lah bermula semuanya. mak keje kilang untuk besarkan kami. dari kilang sarung tangan ke kilang makanan kat seberang prai. masa mula2 keje dulu ada van yang hantarkan mak sampai dalam kampung tapi lama2 driver van hantar kat jalan besar je sebab keadaan jalan kat kampung yang terlampau teruk. terpaksa lah kami bergilir2 hantar dan amek mak kat jalan besar. nasib baek time tu mak ada duet sikit belikan moto kalau x memang susahla kami. kesian mak keje penat2 semata2 nak besarkan anak2 dia T_T

Tak lama lepas tu mak terpaksa benti keje sebab kena jaga nenek sakit. nenek lumpuh separuh badan sebab jatuh katil. time tu saya sekolah kat teknik taiping, tinggal la mak dengan nenek bedua kat kampung. adik beradik lain semua dah pegi kl keje kat sana. tiap2 bulan abg n kakak2 ada bagi duet kat mak. adik beradik mak pun ada bagi duet jugak sebab mak tolong jagakan nenek. duet tu la mak buat guna belikan lauk2 n pampers nenek. yang paling saya x tahan bila mak nak mandikan nenek. mak terpaksa angkat nenek sorang2 letak kat atas wheelchair. bayangkanlah, badan nenek jenis yang berisi tapi mak mampu angkat nenek walaupun berat. saya tahu mak x larat tapi mak gagahkan diri jugak jaga nenek. kesian mak. kadang kalau saya cuti balik kampung saya tolong mak jagakan nenek, x sanggup biar mak buat sorang2. 

Empat tahun mak jaga nenek, nenek pegi jugak.. tinggal la mak sorang2 kat kampung. penah jugak mak tepon kitorang menangis2 sebab kitorang x tepon mak. mak cakap anak2 dah lupakan mak. bukan lupa tapi hakikatnya masing2 sibuk. so, kitorang bawak mak datang kl duduk sekali sama2. masa tu memang bahagia sgt2 sebab mak dah ada depan mata. sekarang ni mak tinggal dengan kakak2 n abg. mak tolong jagakan cucu2 mak. icha n yayan memang x bole renggang dengan mak. sampai nak tido pun mesti dengan mak. bila mak balik kampung sampai demamla budak2 tu xde mak. ada jugak saya nasihat mak x pyhla jaga cucu sebab mak pun dah berumur. mak rehatlah, mak dah lama buat keje. masa ni lah mak nak rehatkan badan, tambah amal ibadat. tapi mak plak yang x sanggup nak tinggalkan cucu2 mak.

Sampai sekarang, Alhamdulillah Allah masih memberi kekuatan dan kesihatan yang baik untuk mak. saya harap Allah panjangkanlah umur mak. saya cuma ada mak je. saya sayang mak sgt2. saya janji nak jadi anak yang terbaik untuk mak. saya nak balas segala apa yang mak dah buat untuk kami adik beradik. mak lah ayah, mak lah ibu. mak la ibu yang terbaik di dunia dan akhirat.

SAYANG MAK..






Mak, ketahui lah anak mak ini terlalu menyayangi mak.. T_T

Monday, August 13, 2012

.BSP Test.

Assalamualaikum

Hye! sedih sangat bila dah masuk trimester ketiga ni mcm2  yang jadi. last check up kat kk minggu lepas dapat bad news. saya ada kencing manis, result masa 1st time minum air gula dulu normal tapi kali kedua ni plak yang sangkut, 7.8, hmm. masa jumpa nurse tu, nurse cakap diorang banyak kali col saya tapi x dapat nasib baek saya datang check up sempatlah saya buat BSP (Blood Sugar Profile) test. ari tu saya kena jumpa doc. doc suruh saya buat BSP test esok ari. BSP test ni kena buat masa pukul 8am, 10am, 2pm & 10pm. sampai malam kauuu! since saya pregnant twin babies doc x bagi saya puasa cuma kena puasa dari 10pm ke 8am keesokkannya sebelum buat BSP test. lepas abes kena cucuk bole la makan n kena puasa 2 jam lepas tu untuk next session punya cucuk plak T_T

Penat jugakla sebab dok ulang alik dari rumah ke kk. nasib baekla rumah dengan kk x jauh, bole la balik rumah kejap sementara tunggu nak kena cucuk lagi. hmm, dah nasib badan. bila dah buat BSP test ni memang kena cuti la. dahla cuti abes terpaksalah amek unpaid leave. xpela demi anak2 ummi. bila dah abes empat2 session ni, result untuk BSP test x berapa nak cantik sebab ade dua failed. patutnya the best result is below 6.7 tapi saya punya result ada dua yang terlajak. satu, 9.8 dan satu lagi 6.9. sempat nurse perli sedapnye makan,hahaha. sebelum ni men tibai je makan, apa yang nampak sedap saya hentam je mane la nak tau kena ada pantang larang jugak, huhu. 



Lepas dah buat BSP test, esk nya kena jumpa dengan doc kk untuk dia tengok hasil result BSP saya. memandangkan result x berapa bagus seminggu sekali saya kena buat BSP test ni. best kan! aduyai.. abesla jari2 saya yang comel ni kecut asyik kena cucuk je. apa nak buat, salah sendiri kan. so, esk nya plak doc dah buat appoinment untuk saya pegi ceramah pakar pemakanan kat hosp sg buloh. terpaksa lah saya amek unpaid leave lagi. kadang2 rasa bersalah sangat kat bos sebab asyik cuti je tapi nak buat cmne, babies lagi penting kan. lepas dah dengar ceramah pasal pemakanan tu baru lah saya tau sebenarnya x elok sangat kalau makan nasi banyak2. actually, sebelum ni rutin makan saya pagi, tengah ari dan malam saya amek nasi je. sayur memang kurang sebab saya x bpe nak suka. kalau bab minum air pun kurang jugak sebab x tahan nty kalau minum banyak2 asyik nak pegi toilet je. padahal apa yang saya buat selama ni semua salah! kesian babies. sepatutnya, nasi kena amek dalam kuantiti yang sikit. contoh kalau makan, nasi kena amek dalam setengah pinggan, setengah pinggan lagi kena amek sayur. makan sikit tapi kerap. ni lah cara yang betul. dah last trimester baru nak belaja cara pemakanan, apa daa..huhu.

Ari ni, isnin bersamaan dengan 13/8 saya amek cuti lagi untuk buat BSP test. kan kena buat seminggu sekali, memang padan la muka saya. tapi result untuk BSP kali ni cukup bagus sebab xde fail lagi,kikiki.. yela, saya cuma amek roti je n air masak. bagus kan ^_^ esk ade appoinment dengan doc kat hosp sg buloh plak. x sabar nak jumpa babies, nak tau sangat berat diorang skang dah bpe. harap2 anak2 ummi dah besar dan sihat, Amin..

okbai.

p/s: malam ni kol 10 kena pegi kk. cucuk lagi,aduyai T_T

Thursday, August 9, 2012

S.A.K.I.T

Assalamualaikum.

Hye! minggu ni babies dah 31 weeks. maknanya skang kandungan saya ni dah masuk trimester ketiga. waaa, dah x lama dah.. pasni babies dah nak keluar, x sabar ayah ngn ummie nak jumpa babies ('',) Baju2 semua ummie dah siap basuh cuma tunggu nak letak dalam beg je lagi. bila kandungan dah masuk trimester ketiga ni rasa dah x larat sangat2. kalau berdiri tu x bole lama2 nty mula la mcm cacing kepanasan. satu lagi problem bila duduk atas lantai nak bangun balik, masyaAllah.. mesti kena ade orang tarik x pun pegangla dinding ke ape ke untuk bangun T_T

Masa jumaat lepas kat tempat keje, ari2 saya sakit sangat2 sampaikan saya x mampu nak berjalan. aduiii, memang x tahan. bila nak berjalan tu terpaksa slow2. rasa mcm benda bawah tu nak tercabut je, huhu.. agaknya kepala babies dah ke bawah kot sebab tu lah sakit sangat. sebelum ni memang dah ade rasa sakit ari2 tapi xdelah seteruk ni. inilah sakit ari2 yang paling dasyat sekali, sampai nangis jugakla depan en b. dia pun x bole nak buat pape just dapat pujuk je. bila sampai umah die siapkan semua benda utk berbuka. saya disuruh rehat je. kadang2 rasa bersalah sangat bila tengok en b buat semua keje. masak nasi la, masak lauk, siapkan lauk untuk bersahur. patutnye tu semua keje si isteri tapi en b plak yang kena buat. 

Minggu ni jugak kaki dan tangan saya dah naik bengkak. kaki ni dah macam kaki gajah. kasut yang  selalu saya pakai tu dah x muat so terpaksalah cari kasut baru. saya beli selipar je senang pakai dan ringan. bila kaki dah start bengkak ni kalau time solat, duduk antara dua sujud saya rasa macam kaki nak meletop je, ayoyo.. ngeri. bila ditekan kaki ni die naik balik. orang tua2 cakap kalau bengkak ni dah surut tandanya kita dah nak bersalin kan. tapi saya baru 7 bulan xkan nak bersalin skng. kesian kat babies. saya harap biar la diorang ni lahir cukup bulan x pun lahir berat diorang lebih 2kg pn jadila. babies saya kecik lagi, kesian kalau diorang lahir skng, huhu..

Saya harap saya bole control lagi keadaan saya. selagi saya larat berjalan selagi tu jgkla saya gagahkan diri pegi keje. Alhamdulillah, bos amatlah memahami even dia lelaki. x kesah klu saya asyik cuti sebab dia faham situasi saya. klu saya kat ofis, dia datang tempat saya tnya khabar saya. dat's my bos, jehan. =)

okbai

p/s: tengah tahan sakit T_T

Monday, August 6, 2012

.Anytime Will Be Deliver?OMG!.

Assalamualaikum.


Hye! selamat bercuti Nuzul Quran! seronoknye la kan. dah lama xde public holiday. Alhamdulillah bulan ni ade jugak cuti,ngeh2.. oke2, ari ni punye entry sebenarnya dah lama nak post tapi asyik tertangguh je,huuu.. nak cerita sikit pasal last check up saya kat hosp sg buloh (24/7/12) ari tu. 


Macam biasa la klu nak pegi hosp ni kena pegi awal2 klu x ko queue la panjang2 nokk.. x kuasa haku. awal2 pagi lagi laki bini ni dah siap, sampai sana dalam kol 8pagi tapi orang memang dah ramai dah,huuu.. lantaklah, queue jelah.. dah abes queue kena pegi kat jabatan O&G. nasib baik time tu x ramai orang sangat, maka appoinment ngn doc pakar ni xdelah kena tunggu lama. tiba giliran jumpa doc pakar mesti rasa seronok sangat sebab setiap kali appoinment kat hosp ni mesti dapat jumpa babies ('',).. masa scan doc cakap babies ok, berat 1st baby dah cecah 1.4kg dan 2nd baby is 1.2kg.. okla tu kan sebab time tu babies dah 29 weeks. doc ckp berat babies quite gud sebab berat diorang ni memang ikut growth baby biasa, Alhamdulillah.. x sia2 saya makan banyak2, semuanya untuk babies..


Dah abes scan, doc tanya saya sebelum ni penah ade rasa contraction x. saya x bole nak jawab, terkial2 jugakla sebab saya xtau rasa contraction tu cmne,bhahaha.. yelah ni kan 1st experience saya tapi kalau perut mengeras tu adelah tp xdela regularly. so, doc terangkan kat saya disebabkan saya pregnant twin, most of pregnant ladies deliver on 7 months. time tu memang saya dah cecah 7 bulan. doc suruh saya beware, klu saya ade rasa perut mengeras regularly n strongly cepat2 pegi hosp. doc akan inject untuk matangkan paru-paru babies sebab diorang still kecik lagi n after deliver babies akan dimasukkan dalam NICU. dua tiga kali jugakla doc pesan kat saya pasal ni. sampai sekarang memang saya beware la takut2 ade rasa contraction mcm tu tapi Alhamdulillah, sampai skang anak2 ummie belum nak keluar lagi. ummie pun tiap2 ari pujuk babies jangan keluar skang sebab babies kecik lagi. kesian klu diorang keluar skng, nty kena masuk NICU lagi, kena pasang wayar, amek darah.. xnak2.. saya x sanggup tengok anak2 saya mcm tu. biar diorang besar dalam perut ni dlu baru bole keluar. saya x kesah nak bawak perut yang makin besar ni. memang penat sebab kaki saya yang kecik ni nak tanggung berat badan saya yg besar tapi demi anak2 saya sanggup asalkan bila diorang dah keluar nty sihat walafiat hendaknya.


okbai.


p/s: sekejap je rasa masa berlalu.. dah nak dapat babies dah rupanya ;)

Thursday, August 2, 2012

.Jom Ngantuk Jom.

Assalamualaikum.

Tulun.. mengantuk sgt dah ni.. x bole nak bukak mata,huhu..

zzz

zzz

zzz



p/s: saya kan tgh puasa, sesekali tido xpe kot kan bos, ngee..

Monday, July 30, 2012

.Opick - Bila Waktu Tlah Berakhir.

Assalamualaikum.


Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
Meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sadari
Masikah ada jalan bagimu untuk kembali
Mengulangkan masa lalu

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan
Kembali padaNya

Bila waktu tlah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti
Teman sejati tingallah sepi

Dugaan dari Allah.

Assalamualaikum.

Betapa berat ujian Mu Ya Allah.. saya tau kalau Allah uji kita bukan bermakna Dia x suka kita tapi Dia sayang kita. Dia nak tau yang kita ni betul2 bole trima ujian dari Dia atau x. saya memang x bole terima stress tambah2 dalam keadaan macam ni. tapi apa bole buat, semua ni dah ditetapkan. saya cuma bole bersabar dan berdoa supaya diberi kesabaran dan kekuatan untuk saya tempuh semua ujian2 ni. saya kena kuat, saya tau kat luar sana ramai lagi yang terima ujian lebih teruk dari saya. setiap sorang lain ujiannya. semoga saya terus kuat dan dapat bersabar dengan dugaan ni. mungkin semua ni ada hikmah di sebaliknya. 



okbai.

p/s: teruskan berdoa. Allah sentiasa mendengar :')

Saturday, July 21, 2012

.Salam Ramadhan.

Assalamualaikum.


Moga puasa tahun ni lebih bererti dan memberi seribu keinsafan kepada kita. Sama2 lah kita menikmati bulan Ramadhan tahun ni ya! ^_^

okbai.

p/s: Alhamdulillah, 1st day puasa dapat jugak sampai berbuka. terima kaseh anak2 ummi sebab sama2 tolong ummi berpuasa.. ;) 

Thursday, July 19, 2012

.UJANG lawok.

Assalamualaikum.

Hye! korang penah x layan majalah UJANG? sesapa yang kipas susah mati sama majalah UJANG mesti beli tiap2 bulan kan. saya diantara itu. tapi tu dulu skang ni dah x beli dah. lepas je masuk poli memang x beli. dah lupa setiap bulan majalah ni kuar bpe kali, harga pon dah lupa. banyak sgt makan semut, saya memang cepat lupa,huh. tapi klu time2 tgh stress ke apa syiok layan majalah UJANG ni. kekadang tu bila baca, gelak sampai x ingat dunia,hahaha.. skng klu nak layan pn tggu balik kampung jela, sepupu depan umah tu tetap gigih lagi kumpul majalah ni. saya la tukang pinjam,hehe pastu bila dh abes baca lupa nak bagi balik, sori ya ajib! ^_^'


Baru-baru ni en b tunjuk kat saya kat forum carigold ada orang letak thread pasal majalah UJANG. ramai yang attach cerita2 dalam majalah ni. en b memang selalu layan carigold, tup2 terjumpa thread ni, ape lagi serbu la walaupun x banyak tapi cukupla klu nak gelak berdekah-dekah,hahaha.. layan sikit..













Hehe..ni jela yang dapat saya santapkan utk korang. nak letak smua kang jenuh nak dok save image je.. cukupla ni kan,hewhew.. skang ni dah mcm2 majalah lawak dah kuar mcm APO? tapi saya tetap minat UJANG. ni nak masuk bulan Ramadhan ni for sure la bumper puasa dah kuar, ape lagi cepat2 la pegi kedai kang abes plak ;p

okbai.

p/s: terasa mengidam nak beli majalah UJANG plak, ade ke pesen mengidam mcm ni??

.Bonus Masuk 21hb,yeehaaa!!.

Assalamualaikum.

Pepagi masuk opis bukak laptop, baca email dapat gud news,gud2!! baca title email, BONUS MASUK 21HB. mulut ni dah senyum samapi ke telinga dah,ngeh2.. bila bukak email tu ni haa dia..

..

..

..

*klik utk besarkan > klu rabunla,huhu

Oke, saya tertipu kali ni. tp bila pikir2 balik memang bulan Ramadhan senang nak dapat pahala lebih. so, cpt2 la grab pahala banyak2.. bulan Ramadhan ni sekali je dalam setahun. saya pon sebenarnya x sabar2 nak tunggu bulan Ramadhan yang tinggal bpe ari je lagi. harap2 puasa tahun ni penuhla tapi doc dah pesan awal2 kat saya klu bole saya ni x digalakkan berpuasa sebab saya pregnant twin babies, bila saya puasa banyak acid akan terkumpul dalam badan n bole effect kat babies. insyaAllah, klu diizinkan Allah saya berpuasa, saya akan teruskan. klu x, puasa sekerat ari jela,hewhew..

Sempena kedatangan bulan Ramadhan tak lama lagi ni, prepare la pape yang patut. bagi isteri mentah mcm saya ni (hehe) kena selalu bukak buku resepi sebab nak masak lauk berbuka. 1st time la katakan.. klu penat sgt tu, alamatnya pegi bazaar ramadhan jela,hikhik.. nak pegi solat tarawikh rasanya x dapat kot sebab keadaan diri yang x mengizinkan T_T.. skang saya dah mula solat duduk. kaki saya dah x bole nak tampung berat badan saya ni. kaki pon dah mula bengkak, jalan dah serupa penguin dah,huhu.. tapi makan tetap ade selera,hehe..

okbai.

p/s: x sabar nak tgk cerita2 kt tv time bulan Ramadhan nty ^_^'