Sunday, December 16, 2012

.Tolongla Bayar Hutang Weh.

Assalamualaikum

Aku cukup meluat dgn org yg belagak bila ada duet. Bila xdak duet menggagau kat org lain mintk pinjam duet. NO!! Zaman skng ni memang duet segala galanya. Xdak duet x bole hidup oii. Segala jenis pun guna duet even skng ni nak guna toilet kat luar pn kena pakai duet tapi tulis tandas awam. Bersih x pun kotor ada la tu pun kena bayar =_='

Aku ni bukan org kaya pun. Keja biasa2 saja. Husband pun keja technician ja tapi Alhamdulillah la setakat ni x penah lg la putus makan. Pampers n susu anak2 cukup husband sediakan. Tapi ada sesetengah org ni bila ja dpt gaji abes duet gaji tu beli benda yg merapu rapu. X penah nak pikir langsung nak byr hutang ka byr bil ka. Dia guna buat shopping dulu. Aku masa bujang dulu dpt ja gaji memang aku tolak tepi dulu duet sewa umh, rm200 sbln. Klu ada duet lebih aku hulur jgkla kat kakak aku duet nak beli stok brg dapo. Balance gaji baru aku guna utk beli brg aku. 

Masa ada duet bole la belagak cuba time kering kontang. Cakap pun manis ja nak pinjam duet. Bila mintak byr balik hutang mcm2 alasan bagi. Last2 kita yg kena marah kena tengking. Aik, ni sapa yg pinjam sapa. Memang aku cukup pantang dgn org mcm ni. Sapa yg penah kena memang sakit hati. Kadang kita pun nak guna duet jgk. Nakla jgk merasa duet yg org hutang tu nak beli baju, beli kasut. Apa org yg hutang ni x pikir ka yg kita ni ada anak2? Duet tu penting nak beli susu segala. 

Lain kali tiap kali gaji langsaikan dulu segala hutang jgn dok tggu nty nty. Sampai bila la x terbayar. Makin byk hutang adala. Ni x bila dpt ja gaji shopping bukan main kalah mak datin tambah2 time hujung tahun yg penuh dgn YES ni lagi la kuat shopping. Bila org mintk byr hutang alasannya duet x cukup nak byr. Mana la x cukup duet nak byr hutang p beli brg lain. Bila tgh bulan ternganga xdak duet. Beras minyak abes. Nak mkn apa? Terpaksa la pinjam duet. Cannntttteeeeekkkkk.. Buatla mcm tu tiap2 bulan. Sekali dua xpa tapi bila berkali kali dah kena x byr hutang sapa bole tahan. SORI! Pikir2 la sendiri.

Bubye

p/s: moral of the story, nak pinjam duet xdak masalah tapi jgn lupa byr sudahla. PEACE!


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.