Thursday, March 26, 2015

.Rempit Jomm!!.

Assalamualaikum

Hye peeps!! Minggu ni minggu kedua kitorang laki bini naik moto. Alhamdulillah rezki anak2 mungkin, dapat la merasa nak naik moto.  Kurang2 bole la jimat duet minyak sikit. Tu lah benda yang paling penting. Terima kaseh mak ayah!

Bila naik moto dapatlah kitorang balik awal sikit. Kalau dulu asal papa ku pulang dari kota mesti je hadap jem. Hari2 cenggitu la nasib haku tambah2 kat area bulatan subang tu. Kalau xde makanan memang sah2 le aku bantai tido. Ni bila dah ade moto xdela nak sangkut kat jem. Cilok sini cilok sana eh2 dah sampai rumah.... 1st, 2nd, 3rd day dua2 laki bini jakun sangat haha. Lama weh x naik moto p keje. Last dulu masa husband shift pastu dah x rempit sebab moto husband kena curik. Sadis betul bila ingat balik kejadian itu sobs sobs..

Sekarang ni bes sangat sebab sampai rumah awal. Xdela balik2 langit dah gelap. Siyes kesian kat anak2. Dahla pegi keje pun still gelap balik pun nak gelap jugak ke. Moto ni membantu sangat. Sonoklah!

Tapi part yang paling mencabar tu time hantar n amek anak2 lah. Mula2 kitorang hantar anak2 naik kete pastu patah balik rumah amek moto plak. Camtu lah pegi n amek anak2. Plan asal nak je redah hantar diorang naik moto tapi cam kesian + susah plak. Dengan beg banyak xkan nak sumbat kot semua atas moto kan. Kalau orang tengok pun mesti cakap kesiannya diorang ni.. Mesti xde kete.. Padahallll..... So untuk mengelakkan kekeliruan dan kemaluan, kitorang pun ulang alik naik kete pastu naik moto plak fuhhhhhhhhh..



Jommmm rempit.. Rempit2 pun kena hati2 jugak.. Doakan kitorang selamat pegi dan balik. Semua ni untuk mencari sesuap nasik..

Till then, bubye







Sunday, March 15, 2015

.Ruam Susu Ke.

Assalamualaikum

Lamanyaaaaa kite x hupdate blog kite. Malas tu satu. Yang lebihnya pikir xde orang pun nak tunggu entry baru blog aku ni. Xpyh kalut sangat nak hupdate blog. Eh, ade ke yang dok silent reader blog kite ni eh! Ngeeeee >_<

Okay, ni aku nak cerita pasal anak teruna aku ni ha. Lepas je abes pantang memang aku dah perasan muka azhad ade naik ruam. Aku ingatkan ruam biasa2 je. Alahhh ruam baby bawu lahir kan. So mak dia yang kurang ilmu ni buat derk saje. Konon ruam tu akan hilang macam chinggg! Pastu makin lama makin banyak plak. Siap merah2 lagi. Eh, ni apsal ni. Masa zara's dulu xde ruam2 ni mungkin sebab diorang x breastfeeding kot. Gitu lah pendapat aku kan. Sebabkan azhad ni fully bf mungkinlah peratus dia nak kena ruam susu tu tinggi sangat so dats why pipi dia dua2 belah tumbuh ruam n merah. Kadang tu bila panas ruam tu akan kering dan menggelupas. Aku nak pegang pun seriau takut kulit dia tertarik then keluar darah ke.. Ishhh sungguh aku takut azhad jadi pape.

Rabu lepas aku ade upload gambo muka azhad kat fb. Niat di hati nak tanya petua or pape la camne nak hilangkan ruam kat muka azhad ni. X sangka ramai yang bagi respond. Macehhh semua. Kalau iols kaya dah lama iols belanja makan hihi. Macam2 petua diorang kasi dan ada yang pelik yang menarik perhatian aku. Petua orang dulu2 si ibu kena jilat muka anak haha. Mula aku macam bole caya ke x ni then x lama ade membe aku pm kat fb bagitau benda yang sama and it works! So esoknya lepas bangun tido tu aku pun jilatla pipi azhad. Bangun2 terus jilat tau jangan gosok gigi lagi. 



Petang tu masa amek azhad kat rumah kak wan tengok muka dia dah elok sikit. Kak wan cakap dia sapu kan baby oil kat muka azhad. Ade jiran dia bagitau sapu baby oil je. Xde plak aku tengok merah2 n menggelupas. Alhamdulillah. Hati rasa lega sikit. X sure elok sebab pakai baby oil or sebab aku jilat muka dia. Okay, x kesahlah asalkan muka dia dah elok sikit.

Semalam keluar pegi mydin beli barang dapo n terus belikan sekali sebamed untuk azhad. Nak try plak pakai sebamed mana tau ok. Husband cakap azhad ni macam bukan ruam susu sebab kat lengan dia tang pelipat tu pun merah menggelupas. Ni kes memang kulit sensitif macam bapak dia. Husband pun pakai sebamed jugak dari kecik sampai sekarang. Kulit aku tonyoh dengan sabut kelapa pun hokayyyy. Pekerja kat farmasi tu pun cakap ni bukan ruam susu. Kulit azhad ni dah macam eczema tapi x teruk sangat. Homaiiii.. Harap2 eloklah aku pakaikan dia sebamed ni. Kesian sungguh tengok dia. Mesti benda ni gatai kan huhu!


So, nty aku akan hupdate balik perkembangan kulit azhad ni. Mana tau kot2 kat luar sana ade yang senasib macam azhad bole la selak2 blog aku ni haaa. Okay tunggguuuuuu..

Till then, bubye

Sunday, March 8, 2015

.Penatnyaaaaaaa.

Assalamualaikum

Penatnyaaa wehh haha! Penat sangat. Penat sebab aku dah start masuk keje last week. Kunun2 nak hupdate blog pasal masuk keje tapi x sempat. Sangat. Rasa letih x cukup rehat. Sapa suruh beranak banyak. Jangan... Anak tu rezki tauu. Penat macam mana pun kena jaga jugak. 

1st day masuk keje tu biasalah kan rilex2 lagi. Xdela stress pikir pasal keje cuma asyik teringat anak2 je. Biasa diorang seharian dengan aku tapi tiba2 xde tu Ya Allah rindunye. Mak2 sangat kan ahaks! 

Jadual baru aku sebelum tido memang pack. Dari balik keje sampaila nak tido ade je kejenya. Kadang tu bila dah siap semua benda dapat baring besnya lahaiiii. Balik keje biasa sampai rumah dalam 7.30pm. Terus masuk dapo nak masak untuk dinner. Kalau aku busy nak nyusukan azhad, husband yang amek alih masak. Malam makan yang simple2 je xde nak masak 2,3 jenis lauk pun. Lepas makan keluarkan susu dalam peti ais kasi cair untuk hantar ke kak wan esok. Lepas tu siap2 kan baju anak2 letak dalam beg. Dah siap semua part mak dia plak. Gosok baju n tudung sekali. Kalau malas gosok esok rembat pakai seluar je pegi keje. Sebabkan husband suka tengok aku pakai baju kurung p keje gigihkan la jugak gosok hihi. Baju husband memang dari dulu aku x gosokkan sebab dia p keje pakai baju t shirt je.

Dengan terpack nya rutin baru aku ni memang x sempatlah aku nak duduk tengok tv bergurau senda dengan si husband. Memang x la babe. Makan pun kira nak cepat je takut x sempat nak buat pape. Kang kalau lambat buat keje tertido lambat plak. Nty malam mesti 2,3 kali bangun nak nyusukan azhad. Rasa penat sangat huhu tapi x bole nak stress takut effect kat susu iolls nty. So, sepenat mana pun aku paksa positifkan diri aku yang aku buat semua benda ni untuk famili aku. X bole la asyik2 nak nangis je. Dah besar dah kan uwaaaa.. Insha Allah ada ganjaran pahala tu nty.


Till then, bubye