Tuesday, November 3, 2015

.Cerita Rak Tv Aku.

Assalamualaikum

Kabinet tv aku ni dah lama dah. Aku beli masa bujang dulu. Tahun pertama aku kerja dapat bonus. Aku beli katil double decker, kabinet tv n lemari dapur. Bila dah kawen aku bawak semua p rumah sewa kikiki. Jimat sikit.. Orang baru kawen la kate kan....

Tapi kabinet tv aku ni dah nampak buruk sebab kaler dia putih. Dah nampak kuning2 dan n ditambah pulak anak2 aku conteng2 kat kabinet tv tu lagi la nampak buruk. Nak beli baru sayangggg sebab elok lagi cuma kaler dia je yang buat mata aku ni sakit hihi. 


Dah lama dah aku suruh husband cat kan kabinet tv tu since aku pantang azhad lagi tapi sampai sekarang x cat2 lagi. Geram pulak ahkak! Minggu lepas aku siap ugut2 husband lagi kalau xnak cat ayg xnak cakap dengan b seminggu! Baru lah terhegeh hegeh p cari cat dalam lemari. Tau takut kikiki..

Husband cat kaler hitam sebab dia yang nak kaler tu. Sukati la asalkan cat. Bila dah start cat husband merungut dia salahkan berus cat buat kabinet tv tu x cantik. Last2 dia give up terus ajak anak bini dia p ikea beli kabinet tv. Bini dia ni dengar nak p ikea terus laju siap hehe.. 

Sebelum p ikea memang kitorang dah aim rak tv yang macam ni. Sebabnya satu.. Murah. 1 rak rm39. Kedua sebab dia simple angattt. Aku suka jenis yang simple tapi nampak moden. Kitorang beli 2 rak. Kalau 1 x cantik sebab rak ni kecik. Bila 2 dah cukup cun. 

Cenggini lah dia bila dah siap pasang. Nampak besar sebab tv kite kecik je hihi. Biasa2 je rumah pun rumah sewa kan. Nak deko kena ade limit sikit. Tapi pape pun syukur Alhamdulillah.. Cukup selesa menyewa kat rumah ni..


Till then, bubye


Monday, October 26, 2015

.Musim Demam Hoii

Assalamualaikum

Jerebu kat malaysia ni dah teruk sangat. Last year pun ade gak jerebu singgah tapi xdela teruk macam ni. Tahun ni punya jerebu kussss semangat. Last week sampai 4 hari sekolah tutup. Aku n husband tetiap hari p keje naik moto. Bayangkanlah dok hidu asap tebal je kitorang ni. Beli face mask kena terbang dek angin. Dahla rm6 sekeping pfhtttt..

Hari ni aku el sebab jaga azhad. Masuk hari ni dah hari keempat dia demam. Azhad ni jarang sangat demam. Kalau demam pun sehari je esoknya dia dah sihat. Alhamdulillah.. Tapi kali ni punya demam lama nyaa. Kesian plak ummi tengok kamu sayang.. Hidung tersumbat, batuk.. Ni mesti sebab jerebu! 

Aku sempatlah gak buatkan garlic oil and garlic socks. Tetengah malam tido x lena sebab sikit2 bangun nak rasa suhu badan dia. Aku dah siap sedia air asam. Kalau panas sikit aku jelum. Risau sangat ni huhu. Alahaiiii anak..



Till then, bubye

Wednesday, October 14, 2015

.Azhad dah nak Makan.

Assalamualaikum

Aku penah cerita pasal anak teruna aku ni yang xnak makan kan. Bila suap bubur mesti uwek uwek. Tension ummi. Macam2 la aku buat. Dia xnak jugak sampai lah aku give up nak buat apa dah. Aku just bagi nasi putih lenyek2 suap kat mulut dia je. Tu pun dalam 3,4 suap je pastu dia xnak dah.

Baru ni balik teluk intan MIL buatkan bubur untuk azhad. Bubur kosong je pun sebab mak kesian tengok azhad dok perati kitorang makan je. Pastu skang ni pandai plak dia sebut mamam mamam kalau ade sapa2 makan. Kesiannya lahaii tengok dia. 1st time suapkan dia bubur MIL buat tu macam okay. Banyak gak dia makan tapi pastu dia uwek uwek gak haha.

Pas balik rumah semangat berkobar kobar nak masakkan bubur untuk azhad. Kali ni buat bubur yang kasar2 sikit sebab azhad dah nak masuk 10 bulan. Lagipun dia x suka bubur yang hancur. Geli agaknya. Kalau nak masak aku tumis dulu bawang merah n bawang putih. Tumis pakai minyak zaitun. Bila masak tu sedapnyaaaa bau. Pastu letak sikit ikan bilis yang dah siap blend. Rasa la masin sikit sebab dalam bubur memang aku x letak garam langsung. Bila makan  tu azhad berselera sungguh! Terharu mak dia ni haha! Alhamdulillah....

Since azhad ni masih ade eczema lagi, ade certain makanan aku x introduce kat dia lagi. Tengokla nty bila dia dah besar sikit baru la bole bagi kot. Alhamdulillah, banyak dah makanan yang dia dah x alergic. Ayam n ikan2 yang gatal memang aku dah x pantang sebab aku makan dia ok je. Xde naik alergic ke apa. So, aku simpulkan *ayattt* azhad x alergic on ayam n ikan2 gatal. Lega makkk hihi. Cuma seafood je aku still x berani nak makan lagi. 

For azhad memang tetiap hari aku gigih masakkan untuk dia. Banyak gak dia makan. Susu pun banyak gak *pitam*. Aku harap dia akan terus macam ni lah hendaknya. Senang sikit hati aku ni. Hoii! Jiwa mak2 sangat kan huhu.


Till then, bubye

Tuesday, September 15, 2015

.Zara's Turns 3.

Assalamualaikum

Dah besar dah anak2 ai hihi. Sonok dapat tengok zaras membesar depan mata. Alhamdulillah pinjaman dari Allah yang sangat sempurna. Hari ni 14 Sept 2015 zaras dah 3 years old! Amaigad.. Rasa x percaya je diorang dah besar *leleh air mata iolls*

Tahun ni macam biasa lah sambut bufday dengan my big family. Disebabkan bulan sept ni ramai budak kecik baya zaras yang lahir bulan ni so kitorang decided to make a party. Last year sambut kat A famosa. Buat potluck saje. This year kitorang sambut bufday diorang kat The Fish Manhattan branch Ikano.  Sonok gak kumpul reramai. Kebetulan mak aku turun kl tambah le meriahnya.

Gerak p ikano dalam pukul 5.30pm nasib baik senang dapat parking. Biasa kan macam susah je nak parking area situ sebab dekat dengan ikea. Paham2 jela uolls xkan ai kena pahamkan lagi kan. *kongajo sangat*

Ni lah birthday boys n girls kiterr.. Yayan, Awish, Amalia & Amani. Tahun ni order kek robocar poli sebab 4 orang budak ni memang addicted sangat dengan robocar poli. Tantek angattt kek dia. I loikeee...




Gambar ayah n ummi la plak.. Bila lagi kan asyik gambar korang je. Aku x makan sangat sebab aku tengah sakit time tu. X lalu nak makan huhu *rugi*



Family potrait gittew. Masammmm je muka korang apsal eyh. Senyum la sikittttt..



Terima kaseh semua for the birthday party. Memang awesome. Enjoy sangat. Next year bole plan lagi hihi










Till then, bubye

Saturday, September 5, 2015

.Cotton Craft.

Assalamualaikum

Hi peeps! Busy weekend sangatt. Plan dah lama nak pi wholesale Pureen kat glenmarie shah alam tapi ya ampunnnnn  memang aku xkan pi dah kot. Ramai sangat orang! Sampai nak pengsan aku. Nasib baik anak2 kitorang tinggalkan kejap kat rumah kak wan kalau x kesian kat diorang kena bersesak sesak dengan orang ramai. Tadi pun ramai yang bawak anak2 diorang lepak duduk kat tepi2 jalan je. X gamak jugak aku rasa diorang nak redah. 

Aku memang x sempat nak beli pape. Baju selai pun x dapat. Cuma sempat beli mandian pureen untuk member n zaras je. Yang lain yilek. X sanggup aku. Mohle kite balik b.. Jom..

Cadangnya nak pi tengok wayang tapi xde cerita yang best. So ajak husband pi makan kat cotton craft. Kak reen la ni menghasut aku pasal cotton craft. Tengok kat instagram cam sedap je. Nak try rasa gak hehe..

Sampai je kat cotton craft, xde orang pun. Kitorang je. Lagipun tempat dia cam x strategik. Kebelakang sangat. Ramai yang x perasan agaknya kewujudan restoran ni. Tapi dia punya deco shantek angatt. I is suka!!





Aku order ni haaa fettucinni alfredo salmon. Yummy sedap lagi2 yang creamy2 camni memang i loikkee hehe.. Air aku order mango rush. Memang kuat rasa mango dia. Dap2..


Husband plak order meatball marinara. Pun sedap gak. Meatball dia tersangatlah padat. Nora bagi 5 bintang hehe. Air husband order milky maze. Pun sedap gak. Semua sedaplah. Lagi satu masa memula makanan sampai husband cakap, sikitnya... Last2, bila dah makan.. Husband complain banyakla plak. Jenuh nak habiskan. Tengok je cam sikit. Tu la b. Tamak lagi kan hahaha..



Tapi bagi aku makanan western ni x best makan time lunch. X kenyang n puas sangat. Biasalah perut orang kampung kan. Pape mesti kena cari nasik gak. Jomla b kite balik. Amek anak2 dah rindu sangat dah. Pastu nak masak nasik haha! 




Tuesday, September 1, 2015

.Rumah Sewa Ggrrrr!.

Assalamualaikum

Dah masuk bulan september dah. Sekejap nya rasa.. X sedor kang eh2 dah tahun 2016 dahla wakk. Siyes kite x sedor. Tampar sikit, pang! Hehe.. 

Xmau lawak2. Kali ni entry kasik penumbuk berkecai muka. Marah ni *kembang kempis hidung*. Kalau dah citer pasal rumah sewa sah2 la aku nak ngutuk owner rumah ni. Letih sungguhla nak melayan owner rumah camni tau. Citer nye gini.. 

Owner rumah mintak husband p rumah dia hantar surat apa benda ntah. Ewah2 dah macam kuli plak laki aku ni dia arah bagai. I is gewam u know! Surat tu pakai alamat rumah yang kitorang menyewa ni. Pastu dia swoh plak laki kite hantar kat rumah dia. Dah banyak kali dah jadi camni huhu!

Sampai rumah owner rumah dia cakap x jadi nak jual rumah yang kitorang sewa ni sebab dia baru je beli. Kalau dia jual sekarang nty dia kena bayar tax. So dia assume akan jual tahun 2018. Lagi 3 tahun kauuuu. Pastu dia cakap i menganggur sekarang, kalau u nak beli rumah ni i nak u bayar sewa rm1k sebulan sampaila tahun 2018. Kira macam deposit down payment la. Husband dengar dia naik geram lah. Terus husband cakap x nak beli. Pastu pandai plak owner tu cakap xpela.. U sembang dengan u punya wife dulu. Balik2 je husband citer kat aku memanglah aku xnak beli rumah ni. Baik cari rumah yang lagi bagus huh! Yang aku geramnya apa masalah dia menganggur dengan kitorang? Dah kau menganggur kau cari la keje. Xkanlah kitorang nak kena tanggung kau plak kan. Pastu sesedap hati je nak suruh orang bayar rm1k sebulan huh!

Sekarang ni kitorang dok sibukla bukak mudah.my segala. Standby awal2 kot2 owner rumah tu buat gila dia naikkan lagi sewa rumah mampos! Aku ade gak ajak husband sewa rumah lain tapi husband xnak. Penat katanya. Memang penat pun dah pindah randah ni. Banyak keje yang nak kena buat. Husband cakap kalau lepas ni nak pindah pun pindah rumah sendiri terus. Xnak sewa2 dah. Harap2 dipermudahkan segalanya.. Impian nak duduk rumah sendiri harap2 dipercepatkan. Mohon sangat2 Ya Allah.. Kawan2, tolong doakan kami ya..

Till then, bubye

Monday, August 31, 2015

.Husband Denggi.

Assalamualaikum

Asalnya nak cabar diri sendiri rajinkan diri update blog tapi time tu lah ade halangan dan dugaan hehe.. Lama nau nau x bukak blog kiter ni. Ade ke orang yang singgah or baca blog buruk ni haaa? Xpe la iolls syok sendiri hihi. 

Lebih seminggu husband kena denggi. Awalnya jadi masa petang sabtu last two weeks. Husband ngadu badan dia sakit2 lepas bangun tido. Aku ingat biasa2 je sebab husband ni jenis jarang sakit. Pegang dahi dia Ya Allah! Panas sangat2. Ajak jugak pegi klinik tapi husband xnak. Dia cakap nak tido je esok sihatla tu. ok fineeeee.. Kite ikut jela cakap dia. Esoknya camtu jugek. Panas je lagi x kebah2 pun. 

Hari isnin husband mc sebab still demam. Aku sorang jela gigih p keje hihi! Esoknya plak husband cakap dia xnak pegi keje lagi sebab dia start muntah n cirit birit. Plak dah. Salah makan ke? Lepas je husband hantar aku pegi keje dia singgah klinik jap. Aku suruh dia mintak doc check darah. Result darah doc cakap husband kena denggi. Air mata aku terus mengalir......


Badan dah start naik merah2..

Hari tu aku amek half day. Kawan aku hantar ke tropicana hospital. Husband pegi sana dengan member dia, naqib (thanks naqib banyak tolong). Before admit, kena amek darah lagi sebab nak confirmkan positif denggi or suspect denggi je. Dalam 1 jam setengah gitu doc panggil husband. Confirm positif denggi n hampir denggi berdarah! Lama gakla dok menunggu proses nak warded ni. Dalam pukul 6.30pm barulah masuk ward tu pun masuk ward rawatan rapi sebab doc nak pantau keadaan husband. Time tu platelet darah husband 77. Platelet normal is 150 n above.

Hari tu jugak PIL turun kl sebab nak amek zaras bawak balik kampung. Aku x terdaya nak jaga tiga2 kalau dok sorang2. Aku cuma bole jaga azhad je lagipum azhad kan bf. Kesian zaras kena berjauhan dengan ayah n ummi. Sori sayangs. Sepanjang husband warded, aku mintak kat boss keje dari rumah. Aku x bole nak tinggal husband. Sapa nak jaga dia kat hospital. Kalau sakit2 biasa xpela huhu. Gigih gakla aku usung beg laptop dengan beg breastpump tetiap hari ke hospital hehe. Nasiblah boss memahami (thanks bossss). 


Tu tengah makan sup tulang ayam. My MIL yang masak sebab doc suruh makan sup tulang ayam. Sup ketam benda pertama doc x bagi makan. Doc cakap kalau nak masuk icu silakan makan sup ketam. Aku pun xtau kenapa. Biasa kalau denggi memang ramai yang suggest makan sup ketam kan. Ni xtaula plak. Ikut jela.. Kang betul2 masuk icu kang. Pitammmm.

Tetiap hari aku akan pegi hospital dalam pukul 11am camtu lah. Kak wan tolong hantarkan aku. Balik plak cousin yang datang amek. Ya Allah.. Rasa macam patah sebelah kaki bila husband xde. Lagi2 bila xde lesen ni. Terasa sangat2 menyusahkan orang huhu! Kena amek lesen gak lepas ni huh!

Makin hari makin turun plak platelet sampai 36! Try plak buat jus daun betik. Sebelum ni aku just rebus je daun betik tu tapi x jadi pape la plak. Bila husband minum jus daun betik, platelet dia naik sikit. Esoknya buat benda yang sama. Alhamdulillah naik jugak sampai lah platelet dia 127. Jus daun betik ni salah satu cara je yang lebihnya kuasa Allah SWT.



Hampir seminggu husband berkampung kat hospital akhirnya dah bole discharge yeayyyy!! Rindunya lahaiiii nak tengok husband duduk kat rumah. Dan besnya husband dapat mc seminggu. Sonok lettew. Aku gak yang kena keje hihi.. Sokayyyy.

Till then, bubye

Saturday, August 15, 2015

.Solid Food for Azhad.

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. Bulan ni azhad dah masuk 7 bulan. Dah macam2 peel dah keluar. Jaga baby boy ni lain sikit dari kakak2 dia dulu. Baby boy ni manja dia lain macam sikit. Tambah2 nyusu badan lagilah manja yang amat. Pantang nampak aku mula lah macam cacing kepanasan. Nape azhad, ummi kamu ni hot sangat ke?? *sambil libas2 rambut*

Bila dah 7 bulan ni patutnya dah start la kan azhad makan solid food tapi entah kenapa lah dengan anak teruna aku ni. Aku ni esaited lebih tau nak bagi dia makan. Gigih p gugel sana sini cari resepi nak masak untuk dia. Special resepi tau untuk baby eczema tapi bila aku dah buat dia xnak makan huwaaaaaa.. 

Xpe ummi buat benda lain plak. Aku try buat puree epal+carrot. Aku rasa macam dah sedap. X sabar nak bagi azhad makan. Siap2 pack bagi kat pengasuh. Balik tu pengasuh cakap azhad xnak makan jugak. Dia simpan je dalam mulut pastu meleleh. Bertuah punya budak. Kak wan cakap masa dia suap zaras makan, azhad dok bising nak mumm mummm.. Kak wan amek nasi sikit lenyek2 suap dalam mulut dia. Eh, nak plak dia makan. Xde plak rasa nak muntah2 ke hape kan. Sabor je la.

Esoknya aku try buat bubur plain. X blend. Letak puree kurma sikit. Balik amek diorang, kak wan cakap pun sama jugak. Dia xnak siap nak muntah2 lagi. Eiiii.. Geram nya ummi kat azhad ni. Kamu tu kecik lagi mana bole nak makan makanan orang dewasa. Kalau makan biskut milna pun sama. Xnak yang cair2. Bila kak wan pecahkan biskut tu letak dalam mulut dia baru dia nak makan. Tapi kak wan cakap dia jaga2 jugak takut kang tercekik plak huhu.. Mintak dijauhkan...





So, time azhad ni aku xde experience nak share dengan korang pasal solid food for baby. Xpela next baby nty la ye eh! Hehe..

Till then, bubye

Thursday, August 13, 2015

.Mother's Room.

Assalamualaikum

Hye peeps! Just want to share mother's room kat tempat keje aku. Alhamdulillah, ade 2 'buah' eyk mother's room kat sini. Sangat supportive betul. Sukaaa! Tapi aku selalu guna yang paling dekat dengan department aku la. Dan amat2 lah selesa. Memandangkan aku keje di dalam line/production, memang lah x patut dan x boleh ye nak mengepump kat dalam line. So, company dah sediakan untuk mommy2 gojes ni kemudahan yang selesa dan thorbaekk.

Okay, aku ade selitkan sikit gambar2 dalam mother's room yang biasa aku guna. Dalam mother's room ni ade 2 bilik. Jom skodeng!

Ni salah satu bilik. Besar gak, kalau yang okay jerrr nak sharing2 bole la muat dalam 2 orang. Kalau x biasa nak share dengan orang uolls bole je tutup pintu kunci hehe. X kesah. Kalau bilik penuh kat luar ni ade kerusi untuk menunggu or kalau lama sangat bole la ko pump jela kat luar tu. Ade plug bagai.. Semua dah disediakan gittew.



Ni bilik lagi satu. Sama je besarnya.



Ni la benda paling penting. Peti ais. Ni kecik sikit. Kalau mothers room satu lagi besar peti ais dia tapi aku x larat nak pegi sana. Jauh... Yang tu bilik ade 3.



Toilet pun disediakan. Dah macam mother's room kat shopping mall la plak kan. Senang bila ade toilet, nak cuci part2 pump semua. Kang lepas pump terasa nak shishi senang je kan.

Haaa ni gambar keseluruhan lah kiranya. Besar x? Alhamdulillah.. Sini la tempat aku menuai tetiap hari. Kalau lama sangat aku bawak je laptop masuk. Sambil pump sambil buat keje. Susu dapat keje siap, ye dok? hehe



Yang aku perasan, sejak aku menjadi pengepump tegar ni kebanyakkan yang pump orang cina. Baguskan. Diorang pun ade kesedaran betapa bagusnya susu ibu ni. So mommy out there yang tengah pregnant tu niat kan dalam hati nak susukan anak nty dengan susu ibu. Banyak kelebihannya. Aku pun dulu penah gagal. Kali ni memang dah niat since pregnant dulu nak susukan azhad dengan susu aku sendiri. Harap2 niat aku ni berjalan dengan lancar. Amin. Doakan aku ye!

Till then, bubye

Thursday, August 6, 2015

.Semoga Aman di Sana.

Assalamualaikum

Arwah paklang banyak tolong kami adik beradik. X mungkin aku lupakan jasa2 arwah. Kat kampung rumah paklang depan rumah kitorang je. Paklang ni abang mak aku. Pape memang mintak tolong kat paklang jela sebab dia yang paling dekat.

Ingat lagi aku time aku nak masuk sekolah teknik n politeknik dulu. Paklang la yang susah2 hantarkan aku ke sana. Sama lah macam kaklai nak belajar dulu. Dia jugak yang tolong hantarkan. Sebab tu la memang terasa sangat bila paklang meninggal.

Nak cakap pasal kebaikan paklang ni banyak sangat. Ramai kawan2 arwah cakap arwah sangat baik. Rasa sedih plak bila tiap kali teringat kat paklang hmmmmmm.. Semoga arwah tenang di sana. Amin..


Till then, bubye

.Al Fatihah untuk Pak Lang.

Assalamualaikum

Sedih. Paklang sakit teruk lepas raya. Sebelum ni sakit tibi tapi dah okay but still badan dia kurus. X berisi macam dulu. Xpela paklang.. Asalkan paklang sihat. 

Aku ingat lagi masa bulan puasa kitorang adik beradik, makcik pakcik, sepupu sepapat semua balik kampung kumpul ramai2 sebab nak bukak puasa sama2. Orang yang paling seronok mestilah paklang. Siap sponsor kambing lagi. Paklang memang suka kalau adik beradik dia berkumpul. Tapi masa tu paklang dah bertongkat. Dia cakap tiba2 ja kaki dia sakit. Masa raya terus dia duduk atas wheel chair. Kesian paklang.

Beberapa hari lepas raya, anak paklang, kak nisak bagitau paklang warded. Doc check rupanya pinggul paklang patah tapi xtau sebab x bawak p hospital. Patutlah paklang x bole berjalan. Lepas tu, doc sahkan paklang ada masalah buah pinggang. Kena buat dialisis cuci darah. Disebabkan paklang rimas dengan wayar2 yang ada kat badan dia, doc mintak izin pengsankan paklang supaya prosedur untuk cuci darah berjalan dengan lancar. Lepas pada tu paklang dah x sedar2. Anak2 paklang selalu update perkembangan paklang kat kitorang thru whatsapp. 

Sampailah 1st aug, mak call aku dalam pukul 3.45am camtu lah bagitau paklang dah nazak. Mak dah meraung raung dah. Mak mintak kami semua balik. Aku belek hp rupanya kak nisak ada whatsapp, doc cakap paklang dah xde harapan. Ya Allah.. Aku menangis semahunya! Pagi tu whatsapp dengan sedara tanya sapa yang dah balik. Semua dah ondaway balik kampung masa tu. 

Aku terus pegi hospital taiping niat untuk ziarah paklang. Masa masuk kat wad icu tu dari jauh dah nampak paklang. Time tu memang dah x tahan. Air mata laju je keluar. Kaki paklang dah jatuh. Paklang hanya bergantung pada bantuan oksigen je. Aku sempat sedekahkan yaasin untuk paklang. Masih berharap agar paklang cepat sembuh macam biasa. Moga ada keajaiban.

Malam tu sebelum nak tido aku cari2 hp aku kat bawah rumah, bila bukak masuk whatsapp dari kak nisak, bagitau paklang dah xde. Aku menjerit kat mak. Mak terduduk... Menjerit mak kat adik beradik dia yang tengah tido. Semua pakat menangis. Ya Allah.........

************************************************
Alhamdulillah.. Dalam pukul 11am ahad pagi arwah selamat dikebumikan. Terus hujan lebat. Hari tu redup je sampai ke petang padahal mak cakap sebelum ni panas. Husband cakap sembahyang jenazah ramai orang.. Lebih dari orang yang sembahyang jumaat. Alhamdulillah..



Tuesday, July 28, 2015

.Hepi Bornday My Favourite Boy!!.

Assalamualaikum

Hihi! Lewat sehari nak update pasal bufday husband kite. Hepi bufday b!! (Kalau dia baca lah 😹) Dah tua dah laki kite ni tapi wajah tetap comel uollss hehe..

Tahun ni macam tahun2 lepas jugak xde celebrate untuk dia, xde kek, xde hadiah. Sedih kan. Aku kasi wish je. Tu pun pukul 10.30pm aku wish siap2. X koserr aku nak nunggu sampai pukul 12am hihi. Kejam norr wife dia ni. 

Aku ade la plan2 lepas keje nak dating together gether. Nak singgah jap secret recipe beli 1 slice kek pun jadile. Celebrate sana kononnya. Tapi x jadi sebab anak melebihi segalanya. Eczema azhad lepas raya ni cam mengganas balik so aku kena continue semula diet aku huhu! So, malam tu birthday boy masakkan nasi goreng je. No special at all. Kesian birthday boy tu. Dahla x celebrate, kena masak nasi goreng sendiri plak tu.

Nahla sekeping gambo birthday boy kite semalam. Sweet 27th syg!!! Jangan kate hakak x belanja!!!

Till then, bubye



Sunday, July 26, 2015

.Azhad X Makan Ke.

Assalamualaikum

Sedihhh betol tajuk kat atas tu. Macam lerr aku nak bior anak aku x makan kan. Giler ko?! Aku lah orang paling esaited nak bagi azhad makan. Nebes je bila azhad nak masuk 6 bulan haha. 

Bila dah masuk 6 bulan, aku dok push husband beli beras merah. Why aku x masak? Sebabnya tools xde. Xkan la aku nak blend bubur or buah pakai blender cili plak kan. Idoklerr.. Nganga azhad nty. 

1st time bagi beras merah azhad macam x pandai nak makan. Dia macam eh, apa benda ni sumbat2 dalam mulut kite ni?? Memang x habis ok. Sikit je pun aku buat. Besoknya aku bagi setin terus kat pengasuh. 1st day okla dia makan. Laju gak kak wan cakap. 2nd day, makan sikit terus muntah. Banyak giler dia muntah. 3rd day pun sama. Kak wan terus angkat tangan surrender xnak kasi dah. 

Aku pun risau npe la azhad ni. Zaras dulu bukan main suka makan beras merah ni. So, nak xnak kena jugak masak. X kan nak biar dia x makan kan. Baby lain dah macam2 dah diorang makan. Kesian dia tu. Sokayla azhad.. Ummi tengah gigih menggoogle ni nak masakkan apa untuk kamu ni. Harap2 kena la dengan tekak kamu ye. Plis jangan nak high maintainance sangat bole?!!

Till then, bubye

Thursday, July 23, 2015

.Eid Mubarak 2015.

Assalamualaikum

Selamat hari raya korang. Best tak raya korang tahun ni? Aku ade yang best ade yang x best. Best part is tahun ni turn kampung aku beraya. Sonok yakmat. Even penat tolong mak n kakak aku masak tapi bila pagi2 raya tu dapat tengok muka famili hilang terus rasa penat ni. Tahun ni kakpah sorang je beraya rumah mertua. Alahhh xde la nak sedih sebab rumah mertua dia dekat sangat. Kampung sebelah je pun. Tapi dekat2 pun pukul 3pm baru sampai rumah. Tu pun siap kena perli dengan kitorang haha! Kaklai plak memang tiap2 tahun beraya dengan mak sebab mertua dia dah xde. Memang dia la yang selalu kena kerah dengan mak buat itu ini. Tapi tahun ni dia yang lead sebab mak sakit kaki terseliuh sebab jatuh moto adehhh. Aku ni tolong2 kaklai la. Abang raya dengan mak jugak tetiap tahun sebab x kawen lagi orang tua tu hihi. 

Part yang x bestnya aku xde baju raya tahun ni weh. Sedih kan. X penah tau xde baju raya tapi tahun ni memang giler la xde baju raya! Masa awal2 puasa ritu dah belek2 ig ni nak beli kain satin dull pehtu nak letak lace sikit. Hamboii sangat kan nak berlace bagai tapi dok postpone2 terus yilek. Last minit nak beli husband x kasi sebab masalah kewangan. Teruk ar sekarang ni dengan gst la. Semua barang naik. Xde plak aku tengok ade harga barang yang turun. Musykil sungguh aku. Dulu dok pung pang cakap lepas gst harga barang turun ni semua dok naik je ni. Apa cittaa! 

Last memang aku pakai gakla baju recycle. Husband pun sama. Kaler tema sori naa. Dah xde baju raya tu kira xdak theme la tu. Carca marba masing2. Baju zaras Alhamdulillah makcik husband hadiahkan. Lega aih. Urut dada sikit hihi. Aku belikan tudung je tu pun pakai sekejap je huhu. Kasut kakpah tolong belikan. Murah rezki. Azhad plak pakai je kurta yang aku beli time dia aqiqah dulu. Time aqiqah x sempat pakai so bole la recycle kan jugak kurta ni. Aku belikan kopiah n kasut sahaja. Cukupla.. Dahulukan anak2. Tu yang penting. Kita ni dah selalu pakai baju baru time raya (ayat sedapkan hati) tahun ni xde baju raya xpela.. Mak redhooooo.

Raya tu mak buat rendang daging+paru+hati. Kaklai masak bihun/mee sup tulang. Yummy. Memang thorrrbaikk. Rasa macam nak try masak sendiri je. X pueh makan ritu sebab busy layan tetamu. Aku kan orang kedua terkuat kat rumah tu hihi. Nak amek gambar menu pun x sempat haihh.

Ni jelah gambar2 yang dapat ditangkap. Sikit je sebab iolls xde baju raya huhu! 







Till then, bubye

Thursday, July 16, 2015

.Menyusu dalam Bulan Ramadhan.

Assalamualaikum

Hye korang! Lagi beberapa hari je lagi ramadhan akan tinggalkan kita kan. Ntah jumpa lagi ke x ramadhan akan datang. Harap2 dapatlah jumpa lagi kan. Alhamdulillah setakat ni aku masih lagi puasa penuh even i am mother of fully breastfeed baby. 

Bukan senang ye time2 bulan puasa gini nak susukan anak, nak pump lagi tapi sebab dah niat dan memang nak fully bf kan azhad, penat tu aku ketepikan. Before ramadhan, aku dah macam neves je bila nak dekat2 puasa sebab takut kalau x mampu nak puasa sebab bila x makan takut susu will be drop. Dahla 1st time aku menyusu dalam bulan puasa tapi berkat sokongan husband Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar sampailah sekarang. 


Aku jugak banyak buat research n baca kat tenet pasal menyusu dalam bulan puasa. Aku ade jugak join grup fb #bfmembers dan memang membantu aku sangat2. Yang bestnya susu aku sepanjang bulan puasa ni langsung x terjejas. Xde drop pun malah bertambah ade la.

Bagi mommy2 out there yang 1st time menyusu dalam bulan puasa ni memang kena banyak2 bersabar dan kalau x larat bole la gunakan rukhsah yang Allah dah bagi. Islam tu kan mudah. Jangan ditahan2 plak kalau x larat. Kang pengsan plak lagi haruuuuuu.. 

Yang penting time sahur n berbuka kena makan banyak2. Time sahur wajib makan kurma n pil habbatus sauda. Xdela nty lpas pump, pening2 lalat gittew haaaaaa.. Tu jek nak celoteh.. Kang kite sambung lagi naaaa..

Till then, bubye  



Wednesday, July 8, 2015

.Sembelit Amani dah Sembuh.

Assalamualaikum

See.. Kan aku cakap banyak mende aku nak share kikiki.. Pasal sembelit amani dah sembuh ni dah lama dah tapi aku nak update jugak sebab aku penah up entry pasal ni dulu.

As i mentioned before, kitorang ade bawak amani pegi jumpa pakar and ubat yang doc kasi tu memang works pun tapi amani kena bergantung kat ubat tu. Kalau dia x makan mesti dia x bole berak. Dahla nak makan ubat susah. Biasala kan budakkkk. Aku dulu pun cenggitu jugekkk. Tapi kalau dia makan ubat ok je dia berak even susah jugakla dia nak meneran. Kita yang tengok ni la rasa kesian.

Nak dijadikan cerita, my SIL memang mengamalkan rawatan homeopathy. So dia suggest amani makan ubat homeopathy. Ubat dia biji2 kecik. Rasa manis sebab aku dah try makan. Its okay. Homeopathy its a natural remedy. No drugs ok. 

Mula2 nak bagi amani makan memang susah sikit. Yela, benda baru kan. Dia pun macam trauma apsal la aku ni kena makan macam2. Lepas tu, husband cakap lepas ni jangan cakap makan ubat. Bagitau dia ni ceklat hahaha. Memang jadi! Bagitau je ceklat terus dia tadah tangan. Senang giler mek ni makan. Kuasa psiko weh hahaha!


Aku x ingat berapa lama it takes tapi xdela lama sangat haaaaa.. Kitorang pasan lepas makan ubat homeopathy ni memang dia senang berak. Mula2 dulu susahla gak teran tapi xdela amek masa sampai berhari hari. Bpe jam je taik dia dah keluar. Mula keras, makin lama makin lembik (sori bahasa kurang enak) X lama lepas tu Alhamdulillah dah ok. Senang berak. Bila taik dah keluar dia punya perasaan sonok sangat. Sampai menjerit jerit kat kitorang ayah ummi, amani dah berak. Menangis la dia bila taik dia dah bole keluar. Senang plak tu. Kitorang ni pun terharu tengok dia. Sedih gak. Dah macam drama haha! Trauma kot. 

Amani makan ubat tu dalam 2 botol je lepas pada tu dia totally dah okay. So kalau lepas ni jadi balik (harap2 xla ye) bole la consume homepathy lagi. Tu jeeeee alkesahnya si amani budak becok! ;p


Till then, bubye 


Monday, July 6, 2015

.Ramadhan Kareem 2015.

Assalamualaikum

Sori la uollllssss.. Dah lama iolls x menghupdate. Bulan 6 punya update yilek. Kes cabaran 30 hari berblog itu hari pun yilek. 3 hari je iolls mampu update lepas pada tu padammm. Last2 update time bulan pose gini je. X terlambat lagi rasanya nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua my silent reader.. Eh, ade ke silent reader ekekeke.. 

Banyak mende sebenarnya aku nak share tapi jenoh nak masukkan dalam 1 entry ni. Slow2 naaaa.. Sempena bulan puasa yang mulia ni aku nak cerita pasal life kitorang laki bini time bulan pose ni sejak ade 3 orang anak. Gittew..

Time bulan pose ni bes sikit sebab tempat keje aku bagi choice untuk kitorang balik awal tapi kena masuk awal la. Choice yang di beri masuk pukul 7am - 4.30pm or 7.30am - 5pm. Harussslahhh kitorang amek pukul 7am tu. Pikir senang nak masak kat rumah. Xmo lah beli lauk pauk kat bazaar ramadhan. Kadang beli x kena anak tekak. Selera lari. Mahai plak tu. Baiklah kite bermasak masak sahaja kat rumah. Letih macam mana pun still bole jimat lagi. Maklumlaa hidup zaman GST ni kena berjimat cermat kalau x silap hari bulan tinggal bawah jambatan makan pasir la. 

Kitorang bangun sahur pukul 4am. Mandi dulu baru makan sahur. Awalkan mandi. Lantokkk. Aku x biasa lepas makan mandi nty perut muncit haha! Masak2 ni semua husband yang uruskan. Aku nak je masak tapi azhad mengatasi segalanya. Azhad xnak kat husband. Kalau husband pegang mula la dia ehek ehek. Tu yang husband x koserr nak pegang dia tu. Dia lagi suka pegang senduk dgn sudip. Aku tunggu siap, makan haha!

Time bulan puasa ni kat kl/selangor panas sungguh! X bole tahan kalau bukak puasa minum air suam. Dalam pala hotak ni dok pikiaq air manis je. Dahaga sangat! Pantang gula dengan tepung semua aku langgaq haishhhhh kesian azhad!

Ni time weekend. Sejak jadi mak2 ni rajin sungguh aku buat DIY. DIY popia je. Jadilah daripada xde. Nasib sedap weh. Husband siap puji sedap. Kembang semangkuk bini dia ni kena puji. Aku siap buat banyak2 terus simpan dalam fridge. Bila rasa nak makan goreng je. Settle. 



Lagi 10 hari je lagi nak raya tapi aku x sempat nak p terawih sobs sobs. Lagi2 10 malam terakhir ni kan.. Sedihnya..

Till then, bubye