Sunday, October 30, 2011

.mari kira kalori.!

Assalamualaikum.

Hye smua..salam ahad! ari ni nk berblog psl misi diet aku.dh mula rase semangat nk berdiet ni.harapan agar bju nikah aku nty muatle hendaknye ;p nk berdiet ni bknnye senang,ssh tau mkn thun jgk klu org tu x kuat semangat mcm aku,heh! klu bkn disbbkan nk kawen xdenye aku gagah nk berdiet bagai,klu diet yg ala2 je okayla kan.oleh itu,aku sedaya upaya menggoogle nk tau mcm mne nk kira kalori.apa yg nk dimkn apa yg x bole mkn.okay,kt bwh ni aku dh senaraikan kategori2 makanan berserta kalori nye sekali.so,make sure sblm nk mkn kita tgk kalori makanan tu bru mkn ya!


KATEGORI KUEH MUEH
Cekodok pisang (sebiji) - 180kcal
Pisang goreng (sekeping) - 170kcal
Popia basah (1) - 95kcal
Karipap (sebiji) - 130kcal
Sandwich sardin - 70kcal


KATEGORI LAUK PAUK
Telur goreng (sebiji) - 110kcal
Sambal sotong (1/2 cawan) - 55kcal
Ayam goreng (sepotong) - 255kcal


KATEGORI MINUMAN
Air gas (1tin) - 120kcal
Air kotak (250g) - 105kcal
Aiskrim (2skop) - 390kcal
Yogurt Low Fat - 90kcal
Mentega (2 sudu teh) - 75kcal


KATEGORI BUAH-BUAHAN
Tembikai (sepotong) - 20kcal
Betik (sepotong) - 45kcal
Pisang emas (2biji) - 76kcal
Limau (sebiji) - 42kcal
Epal (sebiji) - 63kcal


KATEGORI MAKANAN SEGERA
Paha ayam goreng (1) - 130kcal
Nugget ayam (1) - 60kcal
Kentang lecek KFC - 90kcal
Sayur kobis KFC - 75kcal
Kentang goreng MCD - 405kcal
Sate ayam (secucuk) - 35kcal



KATEGORI MAKANAN RUTIN
Bihun goreng (sepinggan) - 550kcal
Mee goreng (sepinggan) - 660kcal
Roti putih (2 keping) - 156kcal
Roti canai tanpa kuah (sekeping) - 200kcal
Pau ayam (sebiji) - 203kcal

Yg paling penting kne bykkan minum air putih sekurang2nye 8 gelas sehari.jgn mkn fast food even MCD itu adalah feveret aku! sabar ya,dh x lame.klu bole elakkan mkn nasik ya mudah mudahan kurusla ko ju,hoho..


p/s: semangat! 1,2,3!!!

.Alhamdulillah.sejuk mata memandang.

Assalamualaikum.

Dah rajin dh nk hupdate blog nih,yeay! tibe2 idea nk berblog dtg, trus je terjah keyboard takut idea hilang.ceh,mcm hebat je aku ni kan,hoho.ok2,straight to da point ya.kali ni punya entry nk ajak korang cuci mata tgk artis2 yg dh mula betudung.Alhamdulillah..sejuk je mata memandang.perasan x sekarang dh makin ramai artis yg dh mula bertudung kan.bukan senang tau nk dpt hidayah dr Allah.moga2 x hangat2 taik ayamla ya.mari2 kita tgk!


farah af yg makin cntik sejak bertudung ;p


catriona ross yg berhijrah selepas melahirkan


irma hasmie yg sweet sgt bila bertudung 


kakak ella,jojie pon dh mula bertudung ;)


siti nordiana juga dh bertemu dgn hidayahnya


raja farah pon dh behijrah.makin cantik dan matured


dan yg da latest..diana amir ;)

Alhamdulillah..kesimpulannya bila kita bertudung ni mmg sejuk n sedap mata memandang.sentiasa perbaiki diri dan positifkan pemikiran bhw tudung tu bkn menyusahkan bahkan ia salah satu basic bagi seorang muslimah.dan yg penting jgn bertudung sbb nk ikut nafsu fesyen ya,niat dh salah tu.aku ni bknnye bagus sgt tp sekadar nk menyedarkan diri sendiri jge okay! ;p

p/s: cantik betul,haih 


Saturday, October 29, 2011

.make me thin plez.!

 Assalamualaikum.

Hyep! senang ko jah mintak kurus,mcm magic je,hoho.memandangkan agak x lame aku akan melangkah ke alam bahgia dan jge memandangkan misi berdiet aku x berjalan sesudah bertunang ni,aku nk sambung misi aku yg dh lame terpostpone tu.

Pagi td aku bkak tv9 cte nasi lemak kopi o.korang pnh tgk x?ala,cte mcm MHI kt tv3 tu.salah sorang hos die farah AF,mmg cntik aku tgk farah ari ni.tambah2 sejak die betudung.dlu time farah kt af,die cm chubby cket tp pas keluar af dh mkin kurus kan.meh aku tempek gamba die before n after ya for my inspiration katenyee..


before
  
after
  
Ade beza kan! seronok btul klu dpt kurus mcm ni.tp klu aku nk kurus mcm ni dlm mase sbln agak mustahil lah.sejak betunang mmg aku dpt rase bdn aku dh naik tp aku x endahkan.hmm,nthla maybe tgh bahgia kot,hehe..tp aku xnkla cmni,klu bole time kawen nty nkla kurus brula gmba2 meletop,hoho.sila jgn muntah!


Ok2,utk kesekian kalinye..jeng3x,sempena nk masuk bln nov ni aku nk start diet balik.say NO to NASIK!! hopefully berjaya le misi aku kali ni.pas kawen nak mkn byk2 pon x kesah asalkan sblm kawen bole kurus,hoyey! sila doakan ya.mudah mudahan bole kurus+sihat+cantik mcm farah af, Amin.. ;p


p/s: kan bes klu kita niat nk kurus tibe2 terus kurus,xpyh susah2 nk diet bagai kan.senang idop!





Friday, October 28, 2011

.iklas dari hati.

Assalamualaikum.


Gadis: mengapa awk menyukai sy?mengapa awk menyintai sy?

Jejaka: sy x bleh terangkan sbbnye dan mmg x dpt nk terangkan.


Gadis: awk x bleh terangkan sbbnya,bgaimana awk bleh katakan awk syg dan cintakan sy sedangkan awk x bleh terangkannya?

Jejaka: btul sy x tahu sbbnye tetapi sy bleh buktikan bhw sy mmg cntakan awk.


Gadis: x bleh beri bukti sy nk awk terangkan kpd sy sbbnya.kwn2 sy yg lain yg mempunyai suami dan teman lelaki,semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai dalam bentuk puisi dan syair lg.tp,knp pula awk x bleh terangkan sbbnya?

Si jejaka menarik nafas panjang dan dia berkata...

Jejaka: baiklah,sy mencintai awk sbb awk cntik,comel,mempunyai suara yg merdu,penyayang,kelakar dan sentiasa merindui sy.sy juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak awk melangkah di situlah cinta sy bersama awk.

Si Gadis tersenyum dan berpuas hati dgn penerangan si Jejaka td. Namun begitu selang beberapa hari si Gadis mengalami kemalangan dan koma.

Si Jejaka amat bersedih.di wad hospital, si Jejaka menangis di tepi katil si Gadis sambil berbisik..

''Awk,jika disbbkan suara,sy mencintai awk..skrng bolehkah awk bersuara?tidak..oleh itu sy x bleh mencintai awk kerana skrng awk x dpt bersuara.jika disbbkan kasih syg dan senda gurau sy mencintai awk,skrng bolehkah awk menunjukkannya?tidak.oleh itu sy x bleh mencintai awk ketika ini.jika disbbkan senyuman sy mencintai awk,skrng bolehkah awk tersenyum?tidak..oleh itu sy x bleh mencintai awk.jika disbbkan stiap langkah sy mencintai awk,skrng bolehkah awk melangkah?tidak..oleh itu,sy x bleh mencintai awk.

Jika cinta memerlukan sbbnya spt skrng.sy x mempunyai sbb utk mencintai awk lg.adakah cinta memerlukan sbb?sy masih mencintai awk,dulu,kini dan selamanya.cinta x perlu ada sbb.cinta lahir dari hati yg ikhlas.sy terima awk seadanya.kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak bleh dilihat dan dipegang.namun begitu ia bleh dirasai dlm hati..

~mencintai seseorang tidak memerlukan sebab~

p/s: i love u so much my incik tunang..for eva..muahxx ;p

Sunday, October 16, 2011

.just love dis couple.

Assalamualaikum.

Hi my dear blog.tiba2 je rase nk tulis entry psl dis couple yg aku adore sgt.very sweet+loving couple.sapekah?tgk gmba kt bwh ya..






Ha..sweet kan.Aida gadis melayu with her husband,saiful nizam.pembaca berita tv3.bila tgk gmba diorng ni sejuk je.nampak sgt diorng ni mmg ditakdirkan utk bersama.Aida baru je melahirkan puteri sulung,Aida Eirdeena bt Mohd Saiful Nizam.dgr cerita baby diorng sakit.pape pn kite doakan agar baby diorng cepat sembuh mcm baby2 lain k (=

Sbnrnye nak sgt hbgn aku n incik tunang mcm diorng.bukan aku je tp semua couple kt luar sana sama cm aku kan.hbgn yg sentiasa diredhai dan dilindungi Allah.moga hbgn aida dan saiful kekal ke akhir hayat hendaknya.begitu jgk dgn aku.same2 lah kite doakan ya.

p/s:gmba kt atas diambil dr pakcik google.wink*

c.a.k.e. oh c.a.k.e

Assalamualaikum.

Wink*wink*..entry for today is wedding CAKE,yeay!! suke tau entry pasal makanan ni,hehe..memandangkan wedding dh x lame, kepala otak ni dh start berangan bagai utk wedding ni.for dis entry just nk share what i dream of.tadaa..


cakes with cupcakes (=










sedap kan..sila angguk klu setuju.ngee..tgk gamba pn dh tau sedap.buat masa skng mmg idamkan lah cake mcm ni.hrap bole jd kenyataan tp klu x dpt xpela.cake biasa pon bole.asalkan ade cake ;)


p/s: sape eh nk swoh sponsor cake nih?hehe

Saturday, October 15, 2011

D.I.E.T

Assalamualaikum.

Haip! hepi saturday! seronok kan berminggu2 setelah sekian lama x rase cmnih.best mmg best tapi program dietku time cuti minggu mmg selalu x berhasil.dh banyak kali dh usaha tp gagal jerk.

Start from tomorrow kena kuatkan iman dan hati supaya program aku ni berhasil dgn jayanya okeh!so,esok bole start..


hehe..wish me luck ya.sikit je lg ke arah itu.ari ni diet sampai terbabas-babas.ke mana hala nth diet aku.x bole tahan nafsu lngsung.ni bru nafsu mkn nfsu lain xtaula,hahaha.cmne nk kawen cik oi!! kang x muat gmba klu bdn tu gemok.

Mlm td kuar ngn incik tunang temankan die pegi men futsal.haha,jd tukang sorak! 1st time kot aku temankan die pegi men futsal.segan jgk nk pegi sbnrnye sbb yg men tu kebanyakannye budak2 Probe(dept kami berdua).seganlah mak!!hehe.dahla x balik umah trus je pegi sane.badan pon faham2la kan,tp disebabkan x sampai hti nk menhampakan incik tunang aku ikotkan je.cover2 je bau tu,hehe.sampai kat sana bukan aku sorang je yg ppuan ade jgk bdk2 Probe bwk istri diorng,xdela aku sunyi sgt kan.nak dijadikan cerita kan,time tgh tggu incik tunang aku ternampak ade sorang kakak ni tgh bwk mcd! fuh,mmg menguji btullah.aku ni pantang tgk mcd tau mula la bdn ni menggigil-gigil nk mkn ayam goreng mcd.itu mmg feveret aku.bila incik tunang dh abes men apa lagi aku mula la mengayat die belanjakan aku mcd.die angguk tanda setuju,yes!aku menang,hahaha.


Dah abes men futsal,hati2 dh berbunga-bunga ni sbb dh terbayang mkn ayam goreng mcd,hehe.tp len plak jadinya..incik tunang ajak aku pegi lepak minum kt seri bidara(dkt dgn sunway pyramid)dgn wan ngn nakib.kesian kt diorng sbb diorng ajak g karok tp aku xnk sbb time tu dh pukul 9.30 igt nk balik trus kan,lagi pun bdn dh letih,penat keje n sebgai ganti incik tunang temankan diorng minum2 kt sane.aku pn x kesah sbb igt nk minum2 je.sampai sane,cari tempat,order air.aku order air barli suam,mkn xde sbb igt nk mkn ayam goreng kan.incik tunang order teh o ais n nasi lemak,hambik kau lpas bersukan trus kumpul lemak balik,hahaha..nk kalahkan aku ke?minum punya minum smpaila air aku habes,balik x jgk.dalam kol 11.30pm bru smua nk gerak balik.nakib balik ngn istri die,my datang ambik.diorng nk gerak balik kg my kt sg buloh.wan plak xtau nk g mne sbb die kate nk berjalan2 dlu yela balik umh pn xde org.incik tunang htr aku balik ke kl.atas moto aku ckp kt incik tunang..'lame sgt lepak minum sampai perot ayg dh kenyang dh.xnkla mkn ayam goreng mcd!'.incik tunang balas..'ai,igtkan dh lupa nk mkn ayam goreng mcd,hehe'.mmg geram dgr jawapan die.rupa-rupanya die kenakan aku eyk.ajak aku lepak minum kt bidara lame sgt smpai x bole g mcd! gile geram! tp xpela,at least xdela lemak dlm perot ni bertambah kan.

Sampai umh dlm kol 12am. balik tukar baju basuh muka,boom!tdo trus.sumpah aku penat gile.mandi pon x.mmg aku x ske mandi,hahaha..

p/s: sblm kawen nk diet habes-habesan,pas kawen aku mkan habes-habesan! (+

Friday, October 14, 2011

M.U.V.I.E


Ehem2..kelaka giler muvie ni.g ngn my Incik Tunang & wan.memang gelak x hengatla smpai keluar airmata.x rugi sape yg tgk muvie ni!

p/s: nak tgk lagi beli cd ah.


Aik,cepatnya??

Assalamualaikum.

Hai2.skng da ade mood nk hupdate blog tau,hehe..doakan aku sentiasa rajin mcm ni tau! sebnarnya byk benda yg ak nk hupdate kt blog aku ni tp aku ni sshla nk mengarang bagai sbb aku mmg x reti,haa..nak cerita satu benda pun amek masa lama.yela,kt blog ni jela yg aku bole share pasal aku,bila aku geram kt blog ni jgkla aku lepaskan.hebat kan! tapi tulah ssh nk susun ayat.skng tgh belaja majukan karangan aku ni.ah,melalut sudah kan..

Back to da story ya..korang perasan x skng ni cepat sgt masa berlalu kan.?ke aku sorang je yg perasan ni?skng ni dh masuk bulan 10,bpe bulan je lg aku nk kawen.tak sangka btul! dhla byk benda aku x siapkan lagi,bole bersenang lenang..siap besarkan bdn lagi,hahaha.x sedar diri langsung kan. 
smpai masa kelam kabut mmg padan dgn muka aku!

Skng ni aku tgh bz siapkan dokumen nikah.tp separuh jalan je,hehe..aku ade isi borang nikah kt ofis itu ari tapi terpostpone sbb aku lupa nama penuh ejaan abg aku.ayah aku dh lama meninggal so abg aku la yg jadi wali aku nanti.igt balik umh nakla isi borang tu siapkan smua tapi haram sampai ke ari ni borang nikah tu senyap dalam fail dalam bilik aku.apela nak jadi kan.nampak gaya cm xnk kawen je aku ni.xpe2,nty klu ade mood nk isi borang baru aku mula,heh!.

p/s: Cptla..nk kawen nih :)

Thursday, October 13, 2011

I da tunang okeh!

Assalamualaikum.

 My Incik Tunang :)

 Abg Yen & Kak Ila

 rombongan

 with bakal mak mertua n mak saya










p/s: abesh da..

Tuesday, October 11, 2011

DIY sendiri

Assalamualaikum.

Dah lama kan aku x hupdate blog. hmm..memang ikot musim betul klu nak hupdate blog ni kan. bukan calang2 orang bole hupdate blog tiap2 hari tau.aku x segagah tu! tapi aku tgh berusaha utk jd segagah itu. 

ok,back to da story ya..skng aku tgh bz terjah blog blogger b2b utk buat persiapan majlis kawen aku nty. aku plan nak buat DIY sendiri.rase2 aku ni bole x?hehe..aku ni sbnrnye ade mslh suka buat kerja separuh siap.cmne nk buat DIY?ha,lu pikirla sendiri. tapi utk ari bersejarah aku yang x lama lagi ni,aku igt nak buat crepe flower paper cm gamba kt bawah ni ha.


cantik kan.hehe..tambah berkobar2 semangat aku nk buat.ngee..at least ade jgk hasil tangan aku utk kawen aku nty kan.so,minggu ni aku igt nk start buat dh.kena start tanya kt pakcik google cara2 nk buat crepe flower paperni.mohon doakan aku bole buat ya.nty dh siap bole aku sharekan dlm blog ni,hehe.

p/s: ok,next entry aku akan hupdate utk majlis kawen aku ya.dis blog will be my new b2b blog.ngee.. ;)

Wednesday, October 5, 2011

.geram sama kakak tu.!!

Assalamualaikum.
Hari ni xde hai untuk pembuka kata sbb hati aku yg kecik ni amat bengang+sakit hati. Nk taip entry ni pon aku tekan kuat2 keyboard untuk melepaskan bengang ini. GILA,BUSUK HATI semua aku bagi title free kt kakak tu!

Hah, ko igt ko dh lame keje sini ko bleh buli junior mcm aku nih senang2 ke? ko tu patut sedar diri dah tua sedar perangai ko mcm ape. Jangan sampai aku hilang rase hormat dekat ko! Aku x penah rase bengang cmnih sampai aku migraine kejap smlm. Haish, sekarang aku dh kenal mana satu kwn mana satu lawan. Tgk muka baik ja tapi perangai very da BURUK.

END.

p/s: Blog ini untuk melempiaskan rasa marah aku, tq blog.sekian.