Sunday, October 30, 2011

.mari kira kalori.!

Assalamualaikum.

Hye smua..salam ahad! ari ni nk berblog psl misi diet aku.dh mula rase semangat nk berdiet ni.harapan agar bju nikah aku nty muatle hendaknye ;p nk berdiet ni bknnye senang,ssh tau mkn thun jgk klu org tu x kuat semangat mcm aku,heh! klu bkn disbbkan nk kawen xdenye aku gagah nk berdiet bagai,klu diet yg ala2 je okayla kan.oleh itu,aku sedaya upaya menggoogle nk tau mcm mne nk kira kalori.apa yg nk dimkn apa yg x bole mkn.okay,kt bwh ni aku dh senaraikan kategori2 makanan berserta kalori nye sekali.so,make sure sblm nk mkn kita tgk kalori makanan tu bru mkn ya!


KATEGORI KUEH MUEH
Cekodok pisang (sebiji) - 180kcal
Pisang goreng (sekeping) - 170kcal
Popia basah (1) - 95kcal
Karipap (sebiji) - 130kcal
Sandwich sardin - 70kcal


KATEGORI LAUK PAUK
Telur goreng (sebiji) - 110kcal
Sambal sotong (1/2 cawan) - 55kcal
Ayam goreng (sepotong) - 255kcal


KATEGORI MINUMAN
Air gas (1tin) - 120kcal
Air kotak (250g) - 105kcal
Aiskrim (2skop) - 390kcal
Yogurt Low Fat - 90kcal
Mentega (2 sudu teh) - 75kcal


KATEGORI BUAH-BUAHAN
Tembikai (sepotong) - 20kcal
Betik (sepotong) - 45kcal
Pisang emas (2biji) - 76kcal
Limau (sebiji) - 42kcal
Epal (sebiji) - 63kcal


KATEGORI MAKANAN SEGERA
Paha ayam goreng (1) - 130kcal
Nugget ayam (1) - 60kcal
Kentang lecek KFC - 90kcal
Sayur kobis KFC - 75kcal
Kentang goreng MCD - 405kcal
Sate ayam (secucuk) - 35kcal



KATEGORI MAKANAN RUTIN
Bihun goreng (sepinggan) - 550kcal
Mee goreng (sepinggan) - 660kcal
Roti putih (2 keping) - 156kcal
Roti canai tanpa kuah (sekeping) - 200kcal
Pau ayam (sebiji) - 203kcal

Yg paling penting kne bykkan minum air putih sekurang2nye 8 gelas sehari.jgn mkn fast food even MCD itu adalah feveret aku! sabar ya,dh x lame.klu bole elakkan mkn nasik ya mudah mudahan kurusla ko ju,hoho..


p/s: semangat! 1,2,3!!!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.