Wednesday, August 15, 2012

.Sayang Mak Dunia Akhirat.

Assalamualaikum

Saya sayang mak. mak segalanya bagi saya. tahun ni umo mak dah cecah 60 tahun. memang dah tua tapi mak masih kuat lagi. Alhamdulillah.. syukur Ya Allah, masih sempat lagi saya nak berjasa pada mak. makla yang besarkan kitorang empat beradik. masa umo saya satu tahun setengah Allah dah takdirkan saya menjadi anak yatim. arwah abah tinggalkan kami sebab penyakit santau. itu je yang saya tau. saya xnak tanya mak lebih2 sebab xnak mak sedih bila cerita pasal arwah abah. masa arwah meninggal mak muda lagi dalam 30 lebih tapi sampai skang mak x kawen. mak penah cakap nty masa akhirat mak nak jumpa abah sebab tu mak masih setia dengan arwah abah.

Dulu masa arwah abah masih ada kitorang tinggal kat gombak, tu pun tinggal kat kawasan setinggan. lepas arwah abah dah xde mak bawak kitorang empat beradik balik kampung tinggal dengan nenek sebelah mak kat perak. kat sini lah bermula semuanya. mak keje kilang untuk besarkan kami. dari kilang sarung tangan ke kilang makanan kat seberang prai. masa mula2 keje dulu ada van yang hantarkan mak sampai dalam kampung tapi lama2 driver van hantar kat jalan besar je sebab keadaan jalan kat kampung yang terlampau teruk. terpaksa lah kami bergilir2 hantar dan amek mak kat jalan besar. nasib baek time tu mak ada duet sikit belikan moto kalau x memang susahla kami. kesian mak keje penat2 semata2 nak besarkan anak2 dia T_T

Tak lama lepas tu mak terpaksa benti keje sebab kena jaga nenek sakit. nenek lumpuh separuh badan sebab jatuh katil. time tu saya sekolah kat teknik taiping, tinggal la mak dengan nenek bedua kat kampung. adik beradik lain semua dah pegi kl keje kat sana. tiap2 bulan abg n kakak2 ada bagi duet kat mak. adik beradik mak pun ada bagi duet jugak sebab mak tolong jagakan nenek. duet tu la mak buat guna belikan lauk2 n pampers nenek. yang paling saya x tahan bila mak nak mandikan nenek. mak terpaksa angkat nenek sorang2 letak kat atas wheelchair. bayangkanlah, badan nenek jenis yang berisi tapi mak mampu angkat nenek walaupun berat. saya tahu mak x larat tapi mak gagahkan diri jugak jaga nenek. kesian mak. kadang kalau saya cuti balik kampung saya tolong mak jagakan nenek, x sanggup biar mak buat sorang2. 

Empat tahun mak jaga nenek, nenek pegi jugak.. tinggal la mak sorang2 kat kampung. penah jugak mak tepon kitorang menangis2 sebab kitorang x tepon mak. mak cakap anak2 dah lupakan mak. bukan lupa tapi hakikatnya masing2 sibuk. so, kitorang bawak mak datang kl duduk sekali sama2. masa tu memang bahagia sgt2 sebab mak dah ada depan mata. sekarang ni mak tinggal dengan kakak2 n abg. mak tolong jagakan cucu2 mak. icha n yayan memang x bole renggang dengan mak. sampai nak tido pun mesti dengan mak. bila mak balik kampung sampai demamla budak2 tu xde mak. ada jugak saya nasihat mak x pyhla jaga cucu sebab mak pun dah berumur. mak rehatlah, mak dah lama buat keje. masa ni lah mak nak rehatkan badan, tambah amal ibadat. tapi mak plak yang x sanggup nak tinggalkan cucu2 mak.

Sampai sekarang, Alhamdulillah Allah masih memberi kekuatan dan kesihatan yang baik untuk mak. saya harap Allah panjangkanlah umur mak. saya cuma ada mak je. saya sayang mak sgt2. saya janji nak jadi anak yang terbaik untuk mak. saya nak balas segala apa yang mak dah buat untuk kami adik beradik. mak lah ayah, mak lah ibu. mak la ibu yang terbaik di dunia dan akhirat.

SAYANG MAK..






Mak, ketahui lah anak mak ini terlalu menyayangi mak.. T_T

Monday, August 13, 2012

.BSP Test.

Assalamualaikum

Hye! sedih sangat bila dah masuk trimester ketiga ni mcm2  yang jadi. last check up kat kk minggu lepas dapat bad news. saya ada kencing manis, result masa 1st time minum air gula dulu normal tapi kali kedua ni plak yang sangkut, 7.8, hmm. masa jumpa nurse tu, nurse cakap diorang banyak kali col saya tapi x dapat nasib baek saya datang check up sempatlah saya buat BSP (Blood Sugar Profile) test. ari tu saya kena jumpa doc. doc suruh saya buat BSP test esok ari. BSP test ni kena buat masa pukul 8am, 10am, 2pm & 10pm. sampai malam kauuu! since saya pregnant twin babies doc x bagi saya puasa cuma kena puasa dari 10pm ke 8am keesokkannya sebelum buat BSP test. lepas abes kena cucuk bole la makan n kena puasa 2 jam lepas tu untuk next session punya cucuk plak T_T

Penat jugakla sebab dok ulang alik dari rumah ke kk. nasib baekla rumah dengan kk x jauh, bole la balik rumah kejap sementara tunggu nak kena cucuk lagi. hmm, dah nasib badan. bila dah buat BSP test ni memang kena cuti la. dahla cuti abes terpaksalah amek unpaid leave. xpela demi anak2 ummi. bila dah abes empat2 session ni, result untuk BSP test x berapa nak cantik sebab ade dua failed. patutnya the best result is below 6.7 tapi saya punya result ada dua yang terlajak. satu, 9.8 dan satu lagi 6.9. sempat nurse perli sedapnye makan,hahaha. sebelum ni men tibai je makan, apa yang nampak sedap saya hentam je mane la nak tau kena ada pantang larang jugak, huhu. 



Lepas dah buat BSP test, esk nya kena jumpa dengan doc kk untuk dia tengok hasil result BSP saya. memandangkan result x berapa bagus seminggu sekali saya kena buat BSP test ni. best kan! aduyai.. abesla jari2 saya yang comel ni kecut asyik kena cucuk je. apa nak buat, salah sendiri kan. so, esk nya plak doc dah buat appoinment untuk saya pegi ceramah pakar pemakanan kat hosp sg buloh. terpaksa lah saya amek unpaid leave lagi. kadang2 rasa bersalah sangat kat bos sebab asyik cuti je tapi nak buat cmne, babies lagi penting kan. lepas dah dengar ceramah pasal pemakanan tu baru lah saya tau sebenarnya x elok sangat kalau makan nasi banyak2. actually, sebelum ni rutin makan saya pagi, tengah ari dan malam saya amek nasi je. sayur memang kurang sebab saya x bpe nak suka. kalau bab minum air pun kurang jugak sebab x tahan nty kalau minum banyak2 asyik nak pegi toilet je. padahal apa yang saya buat selama ni semua salah! kesian babies. sepatutnya, nasi kena amek dalam kuantiti yang sikit. contoh kalau makan, nasi kena amek dalam setengah pinggan, setengah pinggan lagi kena amek sayur. makan sikit tapi kerap. ni lah cara yang betul. dah last trimester baru nak belaja cara pemakanan, apa daa..huhu.

Ari ni, isnin bersamaan dengan 13/8 saya amek cuti lagi untuk buat BSP test. kan kena buat seminggu sekali, memang padan la muka saya. tapi result untuk BSP kali ni cukup bagus sebab xde fail lagi,kikiki.. yela, saya cuma amek roti je n air masak. bagus kan ^_^ esk ade appoinment dengan doc kat hosp sg buloh plak. x sabar nak jumpa babies, nak tau sangat berat diorang skang dah bpe. harap2 anak2 ummi dah besar dan sihat, Amin..

okbai.

p/s: malam ni kol 10 kena pegi kk. cucuk lagi,aduyai T_T

Thursday, August 9, 2012

S.A.K.I.T

Assalamualaikum.

Hye! minggu ni babies dah 31 weeks. maknanya skang kandungan saya ni dah masuk trimester ketiga. waaa, dah x lama dah.. pasni babies dah nak keluar, x sabar ayah ngn ummie nak jumpa babies ('',) Baju2 semua ummie dah siap basuh cuma tunggu nak letak dalam beg je lagi. bila kandungan dah masuk trimester ketiga ni rasa dah x larat sangat2. kalau berdiri tu x bole lama2 nty mula la mcm cacing kepanasan. satu lagi problem bila duduk atas lantai nak bangun balik, masyaAllah.. mesti kena ade orang tarik x pun pegangla dinding ke ape ke untuk bangun T_T

Masa jumaat lepas kat tempat keje, ari2 saya sakit sangat2 sampaikan saya x mampu nak berjalan. aduiii, memang x tahan. bila nak berjalan tu terpaksa slow2. rasa mcm benda bawah tu nak tercabut je, huhu.. agaknya kepala babies dah ke bawah kot sebab tu lah sakit sangat. sebelum ni memang dah ade rasa sakit ari2 tapi xdelah seteruk ni. inilah sakit ari2 yang paling dasyat sekali, sampai nangis jugakla depan en b. dia pun x bole nak buat pape just dapat pujuk je. bila sampai umah die siapkan semua benda utk berbuka. saya disuruh rehat je. kadang2 rasa bersalah sangat bila tengok en b buat semua keje. masak nasi la, masak lauk, siapkan lauk untuk bersahur. patutnye tu semua keje si isteri tapi en b plak yang kena buat. 

Minggu ni jugak kaki dan tangan saya dah naik bengkak. kaki ni dah macam kaki gajah. kasut yang  selalu saya pakai tu dah x muat so terpaksalah cari kasut baru. saya beli selipar je senang pakai dan ringan. bila kaki dah start bengkak ni kalau time solat, duduk antara dua sujud saya rasa macam kaki nak meletop je, ayoyo.. ngeri. bila ditekan kaki ni die naik balik. orang tua2 cakap kalau bengkak ni dah surut tandanya kita dah nak bersalin kan. tapi saya baru 7 bulan xkan nak bersalin skng. kesian kat babies. saya harap biar la diorang ni lahir cukup bulan x pun lahir berat diorang lebih 2kg pn jadila. babies saya kecik lagi, kesian kalau diorang lahir skng, huhu..

Saya harap saya bole control lagi keadaan saya. selagi saya larat berjalan selagi tu jgkla saya gagahkan diri pegi keje. Alhamdulillah, bos amatlah memahami even dia lelaki. x kesah klu saya asyik cuti sebab dia faham situasi saya. klu saya kat ofis, dia datang tempat saya tnya khabar saya. dat's my bos, jehan. =)

okbai

p/s: tengah tahan sakit T_T

Monday, August 6, 2012

.Anytime Will Be Deliver?OMG!.

Assalamualaikum.


Hye! selamat bercuti Nuzul Quran! seronoknye la kan. dah lama xde public holiday. Alhamdulillah bulan ni ade jugak cuti,ngeh2.. oke2, ari ni punye entry sebenarnya dah lama nak post tapi asyik tertangguh je,huuu.. nak cerita sikit pasal last check up saya kat hosp sg buloh (24/7/12) ari tu. 


Macam biasa la klu nak pegi hosp ni kena pegi awal2 klu x ko queue la panjang2 nokk.. x kuasa haku. awal2 pagi lagi laki bini ni dah siap, sampai sana dalam kol 8pagi tapi orang memang dah ramai dah,huuu.. lantaklah, queue jelah.. dah abes queue kena pegi kat jabatan O&G. nasib baik time tu x ramai orang sangat, maka appoinment ngn doc pakar ni xdelah kena tunggu lama. tiba giliran jumpa doc pakar mesti rasa seronok sangat sebab setiap kali appoinment kat hosp ni mesti dapat jumpa babies ('',).. masa scan doc cakap babies ok, berat 1st baby dah cecah 1.4kg dan 2nd baby is 1.2kg.. okla tu kan sebab time tu babies dah 29 weeks. doc ckp berat babies quite gud sebab berat diorang ni memang ikut growth baby biasa, Alhamdulillah.. x sia2 saya makan banyak2, semuanya untuk babies..


Dah abes scan, doc tanya saya sebelum ni penah ade rasa contraction x. saya x bole nak jawab, terkial2 jugakla sebab saya xtau rasa contraction tu cmne,bhahaha.. yelah ni kan 1st experience saya tapi kalau perut mengeras tu adelah tp xdela regularly. so, doc terangkan kat saya disebabkan saya pregnant twin, most of pregnant ladies deliver on 7 months. time tu memang saya dah cecah 7 bulan. doc suruh saya beware, klu saya ade rasa perut mengeras regularly n strongly cepat2 pegi hosp. doc akan inject untuk matangkan paru-paru babies sebab diorang still kecik lagi n after deliver babies akan dimasukkan dalam NICU. dua tiga kali jugakla doc pesan kat saya pasal ni. sampai sekarang memang saya beware la takut2 ade rasa contraction mcm tu tapi Alhamdulillah, sampai skang anak2 ummie belum nak keluar lagi. ummie pun tiap2 ari pujuk babies jangan keluar skang sebab babies kecik lagi. kesian klu diorang keluar skng, nty kena masuk NICU lagi, kena pasang wayar, amek darah.. xnak2.. saya x sanggup tengok anak2 saya mcm tu. biar diorang besar dalam perut ni dlu baru bole keluar. saya x kesah nak bawak perut yang makin besar ni. memang penat sebab kaki saya yang kecik ni nak tanggung berat badan saya yg besar tapi demi anak2 saya sanggup asalkan bila diorang dah keluar nty sihat walafiat hendaknya.


okbai.


p/s: sekejap je rasa masa berlalu.. dah nak dapat babies dah rupanya ;)

Thursday, August 2, 2012

.Jom Ngantuk Jom.

Assalamualaikum.

Tulun.. mengantuk sgt dah ni.. x bole nak bukak mata,huhu..

zzz

zzz

zzz



p/s: saya kan tgh puasa, sesekali tido xpe kot kan bos, ngee..