Sunday, November 11, 2012

.Cerita Susu.

Assalamualaikum

Alhamdulillah, setakat ni ada lagi rezki anak2 aku nk minum susu badan mak diorng ni.. Walaupun x byk tapi cukupla klu diorng bgn mlm2 isap nenen ja. Nasib baik anak2 aku jenis bgn nk susu x serentak klu x kena bancuh susu fm jgkla. 

Awal2 lagi aku dah campur susu badan dgn susu fm. Start bg masa kat hosp. Anak2 aku dok menangis ja lapar. Time tu dahla susu baru nak ada tu pun mak aku tolong urutkan cik b ni, anak plak ada dua. Mmg x ckup susu aku nak bg. So, jln penyelesaiannya aku suruh husband seludup masuk susu fm. Husband aku ni jenis zero psl susu fm. Xtau nk beli susu apa yg bagus utk anak. Kakak aku suggest beli enfalac tapi bila p cari xdak plak sbb husband nk bli yg paket kecik takut x rasi ngn anak xdakla membazir. Bila dah xdak susu enfalac husband beli susu anmum ja pastu bwk p hosp. 

Masa dlm pantang plak konon2 nkla try simpan stok susu nty bila dh start keja senang. Maka, bermula la sesi mengepam. Breast pump aku bli jenis avent. Manual saja. Breast pump ni aku bli online harga rm150. Tapi bila guna breast pump ni susu keluar sikit ja. X sampai 2oz. Penat dok pam ada la. Nyesal pn ada bli mhal2. Lepas dari tu aku cuci breast pump tu then bungkus. Xmau pkai dah. Start dari tu klu susu aku byk ka apa aku marmet saja. Husband dok semangat lbih suruh aku marmet smpai cari youtube cara2 nak marmet, hahaha. Penah satu ari tu cik b aku dua2 bengkak sbb satu ari dok bjln ja bwk famili husband. Anak2 aku buatkan susu fm sbb susah klu nak NIP. Balik ja umh aku marmet dapatla 4oz. Ari tu mmg sejarahla. Mana penah aku marmet dpt 4oz even guna breast pump avent dulu pn x dpt byk tu. Walaupun sikit tapi aku syok sgt, ada jugak rezki utk anak2.


Hasil marmet ^___^


X lama lepas tu husband dengan murah hatinya belikan wife dia ni breast pump baru. Xmau bli yg manual dah. Serik. Husband beli breast pump jenis eletrik. Beli kat manjaku ampang. Aku yg pilih sebenarnya, hehe. Niat di hati teringin nak pakai medela tapi yang hadoo!! Mhal sgt. Mau botak kepala husband. Kesian plak kat dia. Avent pun klu elektrik mhal jgk. Lama jgkla aku dok tilik yg mana satu aku nak bli. Tilik punya tilik jumpa brand 1st years ni. 




Breast pump ni baru lagi kat market. aku bli single pump saja, ni pun hrga nk dekat rm300. yg bes nya bli ni dpt beg yg sgt comei. suka!^___^. 1st time pump susu guna ni Alhamdulillah dptla lbih 50z. xpyh nk susah2 pump sendiri. sambil nyusu anak pun bole pump, supermom sgt! hahaha..

Untuk susu fm plak skng ni husband dok bli susu enfalac. biasa saja xdak yg A+ tu. yg tu mhal sgt. enfalac yg biasa tu pun dah rm44. anak2 mkin kuat minum susu sbb tu aku dok gigih pump susu badan. mudah mudahan bykla rezki utk anak2 aku. Amin.. sama2 doakan utk aku ya..


^______________________________^

p/s: susu ibu memang susu terbaik! moga ada rezki anak2 di situ..


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.