Tuesday, May 22, 2012

.Risau.

Assalamualaikum.

Dah lama rasanya x jejak kt blog ni. rinduu nk post entri bru tp x berkesempatan dan MALAS,wakaka ;p ari ni baru la ade semangat sikit sebab mcm2 nk cerita,hikhik.. oh ya! selamat berpuasa kepada sesiapa yg berpuasa 1 Rejab ari ni. x dpt nk puasa sebab semalam dh gigih berpuasa sorang2. puasa ganti x abes lg tau! Len kali lepas je abes puasa Ramadhan cpt2 byr ganti ye klu x jd mcm nila.. kena plak thn ni rezki pregnant. byr jela..hewhewhew..

Entri ni bukan nk cerita psl puasa walaupun puasa dh nk dekat, yeay! sungguh x sabar eyh. thn ni soo special sebab puasa dengan suami tersayang n babies walaupun dok dlm tummy ummi je,hikhik.. Ha.. kan dh melalut sampai ke puasa la ke sayang la. ok2, sebenarnye malam td mak col makcik sedara (makjang). saje nk tanya khaba, lama x balik kg kan. mmg mcm tu la perangai mak. dia bukan suka sgt duduk kt kl ni. dia lg suka duduk kt kg. mcm2 bole buat. kt kl ni dia ckp badan sakit2 padahal x buat pape pn selain jaga anak buah. tp klu kt kg omak aii, pagi2 dh menebas rumput, tanam itu tanam ini. xde sakit2 badan plak,hehe.. biasala mak.. ;) sudahhh.. melalut lg. ok2, makjang ni pun cerita la kat mak anak buah dia masuk hospital sebab baby meninggal dalam perut. dah 8 bulan dah baby tu tp xde rezki nk hidup kat dunia ni. bila dengar je cerita ni Ya Allah.. sedih sgt2. dahla dia nk pregnant dulu amek masa lama jgk. tp kita x bole nk menidakkan kuasa Allah. tu semua keja Dia, mungkin Dia nk bg lebih daripada ni. semua ade hikmah kan.

Semalam saya ade baca blog psl baby kembar tp dh lupa apa nama blog tu, adoyai! owner blog tu cerita psl kwn baik dia yg pregnant kembar jgk tp babies tu pun x dpt diselamatkan. meninggal dalam perut. time tu dah 21 weeks. saya dh jadi takut bila baca sebab skng ni babies saya 20 weeks. saya igt lepas je trimester pertama dh bole tarik nafas lega sebab biasanya masa trimester pertama lah kita kena jaga leklok kita punya kandungan tp tu x betul jgk. kena selalu beware sampailah bersalin nty. owner blog tu ade ckp babies tu meninggal sebab air ketuban terlampau byk dan mummy ade diebetes yg teruk. risau bila perkara mcm ni bole berlaku. yela, kita xtau ape yg berlaku kt dlm tummy ni. elok ke diorng, tgh buat ape, sihat ke, aktif ke. 

Skng ni perangai en suami suka letak telinga die kt perut saya. tiap2 mlm sebelum tido mesti en suami buat benda yg sama, nk dgr denyut jantung babies. ada satu mlm tu, saya demam dan sebelum nk tido die letakla telinga kt perut saya. en suami pandang muka saya ckp die x dgr denyut jantung babies walaupun time tu memang sunyi sepi. saya dh x bole nk control diri. jantung dh laju gila. meraung teruk jgkla sampai urat kepala mcm ditarik2! en suami pun dh takut sgt, cuak! en suami cuba dgr lagi sekali. fuh! kali ni nasib baik ade.. ^_^ dh takut sgt bila x dgr pape. sayang woo kt babies dlm tummy ni. yela, anak kan sape la yg x syg. tp skng dh byk kes buang2 bayi ni. dunia dh terbalik. bagi la peluang kt baby2 ni nk hidup. org kt luar sana ramai yg susah nk dapat anak tp ade jgk yg still buang baby ni. sakit hati btul klu dgr berita mcm ni. nthlah.. dunia2.. kita yg tgh pregnant n yg dh ade baby tu jagela leklok rezki yg Allah beri ni. Bkn senang nk dpt rezki yg mcm ni kan.

Okbai.

p/s: Doaku supaya Allah lindungilah dan peliharalah anak2 ku sehinggalah mereka lahir ke dunia ini. Amin. Ummi sayang anak2 ummi :)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.