Tuesday, August 23, 2011

K.T.M oh K.T.M

Assalamualaikum.



Hah, entry kali ni aku nak cerita sikit pasal seperti gambar di atas. For sure semua dah tahu punye kan. Ni lah public transport tiap2 hari aku guna. Dari rumah abang aku akan htr n drop aku kat putra setiawangsa. Putra ni kira okla.. ;) Setiap 2 min mesti ada tren sampai. So, xdela aku terkejar-kejar sgt. Kalau lambat pun xdelah aku berlari bagai nak rak angkat kain sampai aras peha. Lari-lari manje je,heh. Pagi2 kan xnakla buat peluh kat badan ni ha nty x smpai tempat keje dah berbau mekap dah hilang. Kadang2 putra ni ada jgk problem tapi sgt2 jarangla.

Oh ya, berbalik kepada cerita yang sepatutnya aku nak cerita. Aku naik ktmb kt kl sentral. Maknanya, aku gunakan perkhidmatan putra dari stesen setiawangsa sampaila ke stesen kl sentral. Do you get it? Okay2.. sambung cerita balik. Biasanya klu aku keluar rumah pukul 6.30am aku akan sampai kl sentral dalam pukul 7.02am mcm tu la (agak2la ye) Klu time mcm ni mmg cantek sbb pukul 7.06am ktmb ke Pelabuhan Klang akan sampai di kl sentral. Untuk smpai ke tempat keje, aku kena naik tren Pelabuhan Klang sbb aku nak turun kt stesen Setia Jaya. Tren ke arah ini mmg famous dgn org.. Sesak dan padat. Klu naik jgn mimpi la nak dpt tempat duduk. Sesapa yg dapt tempat duduk mmg bertuah orang itu ;)

Macam kejadian semalam bertarikh 22 Aug 2011 bersamaan dgn hari isnin. ktmb telah mengalami kesulitan kerana 2 buah tren ke laluan Batu Caves telah dicancelkan. Time ni berlaku semasa aku nak balik keje. Bayangkan ye puan2 sekalian, masa utk balik mmg dinantikan oleh pekerja. Mcm aku jgk, seperti hari2 sebelum ni, melompat-lompat aku nak balik mcm budak2 dapat gula2 tapi bila smpai je kt stesen Setia Jaya, tren ke Batu Caves ada problem plak. Membebel jgk la aku tapi dlm hati la sbb nty takut org igt aku ni x betul plak. Tunggu punya tunggu dalam pukul 7.00pm baru aku dapat naik tren. Fuh, terbakar jgkla hati aku ni tapi xpe sbar..

Hari ni lain pulak ceritanya tapi masih dlm topik yang sama. Aku smpai kl sentral tepat pukul 7.06am. Ha, ni mmg aku betul2 berlari la xde dah manje2. sbb klu x lari nty aku terlepas tren bila terlepas tren, next tren akan smpai pukul 7.36am dan kesimpulannya aku akan smpai lewat ke tempat keje aku. So, aku mmg mengharapkan utk dapat naik tren pukul 7.06am ni. Bila aku turun escalator, mmg tren dah smpai nak xnk aku terpaksa naik coach yang ada lelaki. Korang mesti tau kan pasal ktmb ni ada coach utk wanita tapi aku x boleh naik coach wanita sebab coach ni kt tgh, aku terpaksa naik coach yang paling dkt dgn aku. Masa mula2 masuk mmg ok la x ramai sgt tapi bila tren berenti kt stesen pantai dalam, Ya Allah.. itu sahaja yg mampu aku ungkapkan. Ramai betul pakwe2 indon masuk dan bau badan diorang ni mmg boleh memengsankan aku. Bukan aku je kot. Klu kambing yang busuk tu duduk sebelah diorng ni bukan pengsan mati trus. Begitu busuknya diorng ni. Aku agaklah berapa hari la x mandi klu mandi pun x pakai sabun agaknya. Bukan pakwe indon je bau mcm ni klu pakwe bangla lagila bau ketiak diorng ni ptui!! Busuk sgt2.. Bau keti yg x pnh pkai deodorant. Klu jenis pakwe bangla yang x sedar diri ketiak bau tengik tu siap angkat tangan pegang handle dlm tren.. Perghh!! bau sampai boleh buat perfume utk baju aku. Ape daa...

So, kepada sesapa yg lepas ni klu nak guna ktmb silakan. Mmg sgt berguna utk mereka yg xde transport mcm aku tapi utk kaum wanita sila gunakan coach wanita di bahagian tgh. Mmg dikhaskan utk kaum wanita shj. Walaupun sesak tp sejenis.. x kesahlah rapat2 kan.. Ok, aku nak chow dulu..Ada benda yg ingin dibereskan.. Tata ;)

p/s: Hari ni InsyaAllah balik dgn org yg tersayang :) 


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.